Chcę kupić lustro fotochromowe do swojego E36.Na razie mam zwykłe lusterko, a z tego co słyszałem to do fotochromu trzeba podprowadzić jakieś kable.To prawda? trudno jest to zrobić?
Chcę kupić lustro fotochromowe do swojego E36.Na razie mam zwykłe lusterko, a z tego co słyszałem to do fotochromu trzeba podprowadzić jakieś kable.To prawda? trudno jest to zrobić?
Oczywiście - to lusterko zarządzane energią elektryczną.
Jak to się robi - nie wiem ale napewno trzeba podłączać.
hmm to ze trzeba podłączyć to też sie dowiedziałe, i to nietylko pod elektrykę , ale i pod wsteczny bieg.
wystarczy podjechac do serwisu i oni pokaza ci jakie kable i gdzie ida od lusterka a to nic nie kosztuje wystarczy zapytac
Odświeżę temat. Jak sytuacja wygląda z E39 ? Też mam zwykłe lusterko i chciał bym fotochromatyczne zamontować. Jest tam może przygotowana jakaś "uniwersalna" instalacja elektryczna ?
może coś ci to da
Sam Naprawiam - [elektryka] Podłączenie lusterka fotochromowego BMW
za lusterkiem (mocowanie do szyby) musisz mieć czujniki światła, żeby wiedziało kiedy ma się ściemniać - ten sam czujnik odpowiedzialny jest za sterowanie świateł w pozycji "A" oraz najczęściej jest w nim czujnik deszczu do wycieraczek. Nie wiem jak ze wstecznym, ale jak nie podłączysz fotochromu do napięcia, to będziesz miał - niepodłączony fotochrom
ogólnie fajny temat, ale też nie wiem czy nie wymaga aktywacji DISem po założeniu
Co mnie obchodzi gdzie jadę? Grunt że wiem gdzie byłem!!!
Czujnik odpowiedzialny za sciemnianie jest w lusterku dziala go ktos nam swieci swiatlami przez tylba szybe. Widac go ze srodka, na szybie jest czujnik zmierzchu i sensor deszczu
Wysłano z GT-N7000 z użyciem Tapatalk
Wkładałem do siebie (e34) fotochrom z e38 (taki sam jest w e39). Zaczep lusterka jest taki samProblemem jest wiązka i kostka na końcu - u mnie jest inna niż w e38/e39. Musisz wyciągnąć wewnętrzne lusterko i zobaczyć czy masz wiązkę, jak masz to tylko podpinasz i się cieszysz
![]()
Jak nie to potrzebny Ci prąd.
U mnie wiązka ma trzy kable: plus, plus po właczeniu świateł i masa. Podłączyłem w kostce lusterka pin 3 pod plus ze świateł i pin 10 pod masę i mam tak, że jak włączę światła to uaktywnia się fotochrom. (piny tak jak na foto z linku dirty.73)
Pod wsteczny nie trzeba podpinać - to jest tylko po to aby lusterko rozjaśniało się na wstecznym.
Tak jak Kosa napisał: czujniki są w lusterku (jeden po stronie lustra, drugi od strony szyby). Aby sprawdzić czy fotochrom działa (w dzień) musisz zasłonić ten od strony szyby i poświecić w lustro (w nocy wystarczy tylko poświecić). Jeśli działa to się ściemni
Jeszcze taka ciekawostka - są także fotochromatyczne lusterka boczne - jednak całością steruje lusterko wewnętrzne trzeba mieć w lusterku piny 4,5,6,7.
Dla mnie jest to zbyt skomplikowana sprawa,więc pzoostaje jedynie serwis. Z elektryka nie ma żartów, bo potem możemy sobie tylko zaszkodzić i narazić się na dodatkowe koszty.
Sprzedaż alkomatów.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)