Szykuje mi się wymiana wałka rozrządu. Czy muszę szukać wałka typowo do silnika M40 czy pasuje też od innego silnika?
Szykuje mi się wymiana wałka rozrządu. Czy muszę szukać wałka typowo do silnika M40 czy pasuje też od innego silnika?
Witam, jeżeli myślisz o założeniu wałka z m43 to nie da rady jest inne mocowanie koła zębatego. Można za to zastosować koniki z m43 z tym że trzeba dać pastylki dorabiane.
Czytałem sporo o wałku i różne znalazłem opinie. Nie wiem juz czy lepiej kupić używany oryginalny BMW , czy nową podróbkę ze sklepu.
Ja u siebie założyłem przy 200tys. Federal mogule i wałek i koniki popychacze chyba febi przy 230tys nie widać śladu zużycia więc jest ok. także polecam nowy komplet febi lub właśnie Federal mogule. Używany może mieć inaczej dotarte czopy panewkowe więc może coś zacząć pukać, a jak kupisz nowy komplet to się poukłada wszystko pod Twoja głowicę i będzie git. Tylko przy nowym zestawie trzeba pamiętać o wymianie oleju przy robocie i 1000-2000km po wymianie tych elementów. A tak w ogóle jaki masz przebieg??
Według tego co wskazuje licznik to jest już 300tys. Dopiero co zmieniłem pierścienie i kilka innych rzeczy. Silnik pracuje cicho ale stan wałka jest kiepski.
Przerób to na m43 a przy okazji jak wszystko jest ściągnięte to fajnie jest wymienić uszczelniacze zaworowe. Jeśli wałek jest zmęczony to trudno trzeba wymienić, jesteś pewien, że ma on już dosyć? Może jest ok, wtedy kupujesz dźwigienki z podkładkami od m43, najlepiej samemu po szrotach pojeździć i poszukać bo na allegro ceny za gotowy zestaw są dosyć podkręcone. Możliwe, że trzeba też wymienić popychacze co również mnie nie ominęło :/ Ogólnie żeby zrobić bociana nie trzeba sporo floty, ale wszystko uzależnione jest od stanu wałka. Nie polecam kupować całości do m40 tzw. gotowych zestawów za 600 zł na allegro. To znowu się wytrze, a po przeróbce na m43 już się nic nie będzie wycierać ponieważ dźwigienki są na rolkach![]()
easy ryder
Zawory są ok,uszczelniacze zaworowe już założyłem nowe.Tylko wałek jest w ciężkim stanie i dzwigienki też juz są podjechane, Wałek ma już pokruszone krawędzie i ślady wytarć ale i tak silnik pracuje w miarę cicho.
Aktualnie 1 użytkownik(ów) przegląda ten temat. (0 zarejestrowany(ch) oraz 1 gości)