Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów ' żadnych' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
    • Galeria BMW
  • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
    • Dyskusje ogólne
  • Dyskusje o BMW
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep Super-BMW
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Off Topic
    • O wszystkim czyli o niczym
    • Humor
    • Komentarze/Sugestie
    • BMW miesiąca - konkurs
    • Lets talk BMW
    • Strefa Gracza
    • Polityka
    • Nasze domowe nieBMW
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
    • Archiwum
    • Mechanika i Elektryka (Archiwum, tylko do odczytu)
    • Śmietnik

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 300 wyników

  1. wyszperane na necie http://www.kzk.neostrada.pl/BMW/InstrumentCluster/NWOBCBMWE39.pdf
  2. Dzisiaj wracając od mamy z Lubina, podczas cofania na parkingu przydzwoniłem w jakąś pierdzieloną barierkę której nawet nie zauważyłem :evil:. Efekt - połamany zderzak tył, pękł na wysokości tylnej lampy i wyrwało go z zaczepów. Zgłosiłem szkodę w towarzystwie ubezpieczeniowym a ponieważ to moja pierwsza szkoda proszę o poradę osoby które mają jakieś doświadczenie w temacie. O czym pamiętac, na co zwrócic uwagę, jak z rzeczoznawcą, itd. Używka na allegro to jakieś 900 zł plus minimum 300 zł za malowanie co daje nam 1200 zł. Jeśli wycenią szkodę niżej (a pewnie tak będzie jak znam życie) to można się jakoś odwołac czy coś? pytanie_bmwpytanie_bmwpytanie_bmw
  3. Posiadam BMW e39 '00r. 520i od pewnego czasu zapala mi się kontrolka abs i asc jednocześnie ale gasną zawsze gdy zgaszę auto i odpalę go po upływie ok. 1 min. Podpięłem do komputera i wyświetliło mi "Front left and right wheel speed sensor faulty signal" czyli przedni lewy i prawy sensor prędkości. Wymieniłem obydwa na nowe i dalej na komputerze wyświetla lewy sensor prędkości. Czujniki wyciągane były swobodnie bez żadnych przeszkód. Zaglądałem też do lewej piasty i kręcąc nią patrzyłem przez otwór od czujnika czy czasami nie jest pękniety pasek magnezu który się tam znajduje w środku. Moduł abs-u miałem regenerowany (wszystkie 11 lini zostały na nowo zregenerowane). Czy ktoś może pomóc i podpowiedzieć o co kaman?:help: http://imageshack.us/photo/my-images/832/deskae39.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/856/bdynakompie.jpg/ http://imageshack.us/photo/my-images/231/bdynakompie.jpg/
  4. Witam wszystkich, może ktoś wie co to może być ? Objawy: przy temperaturach powyżej 20 stopni zanika połączenie bluetooth ( znika ikonka na displayu ) a następnie przestaje grać radio i i-drive jest luźny. Przerwy trwają od paru sekund do paru minut, potem wszystko wraca do normy - do następnego razu. Dałem do naprawienia moduł telefonu, podobno sprawdzony na innym aucie i działa bez zarzutu. Po naprawie ( dwukrotnej, bo pierwszą reklamowałem ) wyłączanie radia jeszcze się nasiliło i pojawiły się nowe objawy których nie obserwowałem wcześniej tzn. po włączeniu auta radio w ogóle jest głuche , nie działa też i-drive, mija po paru minutach lub przy następnym odpaleniu auta. Miałem też tak, że po odpaleniu auta zamiast ukf-u radio było na długich i nie dało się w ogóle wyłączyć ani zmienić np. na CD, przeszło po następnym odpaleniu. No i takie są te bmk-i. Może ktoś spotkał się z takimi lub podobnymi objawami ? Gdzieś doczytałem, że przyczyną może być wtyczka anteny do radia ?????????? Wszystko możliwe w tym aucie, zanim zacznę grzebać, chciałem popytać kolegów na forum Pozdrawiam Sławek
  5. Dziki

    Zmiana alternatora

    Obecnie mam alternator BOSCH 90A.Pod względem elektrycznym działa poprawnie choć są momenty że nie wydala(włączanie Hid'ów gdzie pobór prądu ma charakter piku prawie 17A) Pracuje z akumulatorem 72Ah. Łożyska już dają sie we znaki a u mnie e34 musi mieć ciągłość sprawnego działania i nie mam czasu na postój w wyniku regeneracji obecnego alternatora. Zaopatrze sie w drugi jako podmiana płynna.przekonany jestem do Boscha wiec mam na oku alternator BOSCH ale 140A. I teraz pytanie. Jakie realne konsekwencje są przy takiej prawie dwa razy większej amperowo zmianie ? Podokładałem wprawdzie troche elektrycznych gratów w wyposażeniu i mam akumulator 72Ah więc nie powinno być kłopotu w relacjach alternator-akumulator. Co sądzicie?po zastosowaniu alternatora 140A będzie pracował nie na pełny gwizdek ale ze sporym zapasem Amperów(ten pik przy właczaniu Hidów myśle że byłby obrobiony) Ktoś z Was zmieniał alternator na mocniejszy? Rodzaji alternatorów w e34 było az 6. 80A 90A 95A 105A 115A i 140A Biorąc pod uwagę silnik M50 to montowany był również ten 140A w bogatych wersjach bez żadnych zmian w instalacji silnika alternatora i akumulatora. Jak dokładnie pod względem elektrycznym wygląda taka zmiana w bilansie elektryczmym e34?
  6. takie pytanko,wymieniłem sobie dzisiaj,moje schorowane Sachsy na Bilsteiny,i tak,czy opłaca się dać te stare sachsy do regeneracji,i niech se leżą na czarną godzinę,czy taka regeneracja nic nie daje,i szkoda kasy?
  7. johnny.b

    Czujnik parkowania PDC - problem

    Witam, jak temat mam problem z czujnikami parkowania. Problem zaczął sie w zimie już wtedy zaczęło sie piszenie 3s na wstecznym. Podlaczylem inpne i wyskoczylo mi ze jeden czujnik niesprawny, zakupiel więc sobie czujnik, no a ze było zimno to dopiero ostatnio był czas na wymianę. Aczkolwiek po pewnym czasie przestało piszczec, ale jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Teraz wymienilem ten niesprawny, mam zderzak mpakiet więc te dwa po bokach działają ale te dwa środkowe już nie. W Inpie nie pokazuje żadnych błędów więc teraz cieżko mi ocenić czy znowu któryś z nich padł, czy jak?a piszczenie tez nie występuje. Miał ktoś podobny problem?
  8. Witam koledzy kiedys jak jeszcze miałem e30 to yła akcja ze dostałem nalepke za drobna opłatą teraz auto zmieniłem, i chciałbym miec znowu na tylnej klapie napis naszego klubu czy jest to mozliwe zeby mi ktos 2 takie nalepki wysłał?? Pozdrawiam Nx_Sz
  9. Witam wszytkich i z góry przepraszam za założenie nowego postu ale jakoś w szukajce mi nic takiego nie wyskoczyło ;/ a więc mam taki problem.... przed wczoraj z nudów ściągnąłem sobie soft do mk3 4:3 monitor professional... i nie zauważyłem prędzej że po rozpakowaniu są 2 pliki które się wypala na płytkę i wtedy wgrywa poprzez włożenie do czytnika w aucie... a mi się wgrał tylko jeden plik i podczas instalacji w połowie zrobił się biały ekran po kilkunastu minutach się wkurzyłem i wyłączyłem zapłon. następnie próbowałem wyjąć płytę z czytnika ale się już nie dało i dioda przestała się palić dziś wykręciłem czytnik z auta i w domu rozkręciłem i ręcznie wyjąłem płytę z powodzeniem skręciłem i poszedłem podłączyć do auta, podłączyłem kabelki i nic próbuję włożyć płytę i NIC Wiecie co może być? jest to możliwe żeby się spalił czy coś? proszę o odpowiedź
  10. Proponuję prostą zabawę obrazkową .... czyli nic nie piszemy , jedynie odpowiedź można zamieścić w formie obrazkowej czyli popularnego Mema (obrazek z tekstem) Zasady są proste , bez bluzgów i obrażania innych uczestników zabawy no i żadnych tekstów pisanych tylko obrazki Z dirtym już tak przypadkowo zaczęliśmy dyskutować w innym temacie więc można pojechać dalej z koksem :drunk:
  11. Jest wiele rzeczy które doprowadzają mnie do białej gorączki. Ceny żywności, paliwa, idioci w Sejmie i Senacie ale to co mnie ostatnio niewyobrażalnie w****iło - status pracownika tymczasowego. Rząd w dobie kryzysu zezwolił na istnienie takich pracowników. Co za tym idzie? Firmy mogą sobie zatrudniac pracowników przez pośrednika i przedłużac umowy praktycznie w nieskończonośc. Najpierw umowa na miesiąc, później na 3, następnie na 6, kolejna na rok. W międzyczasie zmienia się np. ilośc zamowień na produkt i taka osoba leci z pracy. O co mi dokładnie chodzi? Kobiety o takim statusie. Jeśli podczas trwania takiej umowy kobieta zajdzie w ciąże to pracodawca nie ma obowiązku przedłużac jej umowy. Mało tego - ponieważ jest pracownikiem tymczasowym wogóle nie przysługuje jej zasiłek macierzyński. Jeśli poszła na chorobowe to ZUS płaci jej składkę chorobową do momentu porodu a po tym fakcie nasze za***iście prorodzinne państwo ma ją generalnie w dupie i zostaje sama sobie. Przypomnę tylko, że w wypadku "normalnego" pracownika, pracodawca ma obowiązek przedłużyc umowę do dnia porodu a po porodzie ZUS przez 20-cia tygodni wypłaca jej zasiłek macierzyński odpowiadający kwocie normalnej wypłaty. Jeśli macie podobne przykłady idiotyzmów obowiązujących w naszym kraju - piszcie.
  12. Zakładam ten temat osobno, bo po dniu dzisiejszym myślę, że trzeba nagłośnić tą sprawę. Jak większość wie z poprzedniego tematu kupiłem gwint MTS-TECHNIK do mojej E39, a że zbliża się przegląd, zwróciłem się z prośbą o certyfikat TUV do sprzedawcy, a następnie bezpośrednio do "firmy" Mts-technik. Bez takiego dokumentu nie uzyskam zatwierdzenia, że moje auto może poruszać się na tym zawiasie, a co za tym idzie nie przejdzie przeglądu. Wiele mail'i napisałem, wciąż odpowiedzi były niezadowalające, np.:"Niestety firma MTS-Technik nie wydaje certyfikatu TUV na rynek polski " powtarzałem, że jest mi obojętne w jakim języku, aż otrzymałem na maila TUV do zawieszenia firmy AUTOTECHNICS. Napisałem po raz kolejny z pytaniem czy jest to przypadek czy zamierzone działanie, bo co mi z TUV'u nie dotyczącego produktu który kupiłem? Zostałem poinformowany, że oni nie posiadają TUV'u, a z tym papierkiem na pewno przejde przegląd. Zacznijmy od tego, że nie przejdę, bo zanim pojadę na przegląd musze jechać do pewnego "urzędu" (ciężko mi to określić po polsku, bo nie mamy takiej instytucji w PL) i tam uzyskać zatwierdzenie, że wszystko jest ok. Nie jest to do uzyskania kiedy dokumentacja nie pasuje do towaru. Zdesperowany postanowiłem zdjąc naklejki MTS-TECHNIK.PL nalepione na każdy z amortyzatorów, ponieważ poza tymi nalepkami nie było kompletnie żadnej literki, cyferki, oznaczenia modelu, czegokolwiek. Pomyślałem, że jeśli nie ma żadnych oznaczeń, a dokumenty mam na inne zawieszenie to może uwierzą że to jest zawieszenie AUTOTECHNICS. Zdjąłem pierwsze koło, wziąłem opalarkę, żeby zagrzać naklejkę przed zdjęciem i ... sami zobaczcie: Uploaded with ImageShack.us tak wyglądało na początku, a po zdjęciu nalepki: Uploaded with ImageShack.us Ciekawe prawda? Wybierając między Ta-technix a Mts-technik stwierdziłem, że droższe o 200zł zapewne znaczy lepsze i kupiłem Mts-technik. Teraz okazuje się, że to jest to samo zawieszenie z nalepką mts. Myślę, że poza zgłoszeniem do allegro sprawy powinienem postarać się o pociągnięcie do odpowiedzialności firmy Mts-technik za wprowadzanie klientów w błąd, zaczynając od TUV'u po sprzedaż zawieszenia innej firmy ze swoją nalepką.
  13. siemka... jako że robie sobie garaż a co za tym idzie nie moze nie byc w nim kanału..... kopie właśnie dziure na kanał i na 100cm jest woda,.... a musze wykopać żeby 170cm miał kanał + wylewka więc jakieś 180 lub 190 trzeba wykopać. może ktoś miał podobne doświadczenia??? co i jak??? kanał bedzie miał 4.70 długości i 110-115 szerokości i wejście z boku chciałem mieć.. Pozdro
  14. przemal

    Brudne wtryski 530d

    Problem jest nastepujący, mam zasyfione wtryski w e39 530d 2001, manual. Problem nastąpił gdy ujechałem jakieś 20km na rezwrwie, chociaż nigdy do tego nie dupuszczam, zazwyczaj mam te 30l w baku. Obecnie autem telepie na wolnych obrotach, zastanawiam się czy nie wlać na pełny bak tego środka STP do czyszczenia wtrysków ?
  15. Koledzy na dniach mam zamiar usunąć klapki kolektora,zamówiłem już zaślepki,lecz czytając różne fora,różnie ludzie piszą jedni,ze dół po wywaleniu klapek się pogarsza,drudzy nie ma żadnych zmian dla tego zastanawiam się czy faktycznie dół się pogarsza?
  16. konik

    Problem BMW E46 325

    Cześć, mam mały problem ze swoim BMW, silnik M54 B25, samochód jak na 2,5 litra nie przyspiesza jak powinien, przy przyspieszaniu auto nie zbiera się tak jak w innych 2.5. Zacząłem od wymiany świec, ale nic nie pomogło(auto nie posiada żadnych błędów). W zeszłym tygodniu odpiąłem przepływomierz i nie ma żadnej różnicy, auto pracuje tak jak poprzednio, nie gaśnie itp., spalanie również nie zmieniło się. I tu mam pytanie czy ma ktoś z Wrocławia i okolic pożyczyć do sprawdzenia przepływomierz. Z góry dzięki i pozdrawiam.
  17. Witam. Mój problem wygląda następująco. Zakupiłem ostatnio lusterko fotochrom do e34, bez żadnych pokręteł, tylko dwa czujniki, jeden z przodu drugi z tyłu takie ło: Doposażenie ? lust. wewn. elektrochrom. | BMW 5' E34 525i M50 Europa Musiałem przerobić wtyczke od instalacji bo miałem 3 pin a w lustrze jest 10 pin (tylko 3 piny aktywne 1, 3 i 10) W aucie nie mam oryginalnego kluczyka do sterowania centralnym, tylko mam dokładaną centralkę alarmu + sterowanie centralnym z kluczyka od stiga z allegro z kluczem 3 przyciskowym otwieranie z sygnałem, bez sygnału i w środku zamykanie. Teraz wystąpił taki problem. Po podłączeniu fotochromu lusterko działa elegancko tylko: po zamknięciu auta z pilota samochód się rygluje i zamyka i nie idzie go otworzyć. Otworzyć go idzie tylko z kluczyka od strony pasażera. Odłączenie lusterka fotochrom nic nie daje. Odryglowuje się dopiero z kluczyka (i tylko tak się odryglowuje) po otwarciu z klucza pasażera, otwarciu od wewnątrz strony kierowcy i przekręceniu kluczyka w stacyjce na zapłon. Próbowałem wgrać tego nieoryginalnego pilota ale coś nie idzie, niektórzy piszą, że dopiero koło 10 razu im weszło... aż tyle nie próbowałem. Sposób kodowania: 1. wsiadam zamykam drzwi 2. przekręcam klucz na 1 na nie więcej niż 5 sekund i wracam na 0 3. wciskam i przytrzymuję przycisk otwierania głośnego i naciskam szybko trzy razy przycisk zamykania 4. puszczam wszystko, zbliżam kluczyk do lusterka i naciskam przycisk otwierania głośnego 5. czekam nic się nie dzieje, lub auto się zamyka Centralkę od nieoryginalnego alarmu odpinałem i też ****. Przycisk od resetowania (dla wtajemniczonych) też nie działa. Jest jeden myk który niechcący zrobiłem montując lusterko, przy zarobieniu kabli stykły mi się dwa i zaiskrzyło ale żadnego bum nie słyszałem. Czy możliwe, że od tego sterownik od centralki szlag trafił? Jakieś sensowne pomysły? Jeszcze jedna rzecz, jak auto zamknę z kluczyka to odcina też szyby, bo nie mogę ich podnieść ani przyciskami ani z kluczyka w drzwiach kierowcy, więc jak dla mnie wygląda na to, że coś się poprzestawiało w sterowniku centralki, bo gdyby padł to już bym auta nie otworzył.
  18. Witam Kupiłem se fele, założyłem swoje zimówki a tu E46 poliftowa powiedziała NIE (zacisk hamulca z tyłu). Zatem do sprzedania komplet kół zimowych na felgach BMW styling 10 OEM 1181483 7Jx15H2 ET47. Felgi kupiłem już odmalowane. Ranty nie maja żadnych uszkodzeń. Komplet dekielków. Opony kupiłem nowe dwa sezony temu do swojej E30 produkcja 36 tydzień 2011 roku. 195/60/15 Bieżnika jest jakoś 8-9 mm bo przejechały w sumie może 5 tysięcy km. Po prostu jak nowe. [ATTACH=CONFIG]27406[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27407[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27408[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27409[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27410[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27411[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27412[/ATTACH] Cena 500zł Odbiór osobisty PREFEROWANY!! Jak masz propozycje cenową to dzwoń lub pisz na PW tel 696 024 537 P.S. Zainteresowany jestem kupnem lub zamianą za ten zestaw jakichś zimowych kółek do poliftowej E46 Touring
  19. JohnyB

    ASR w bmw?

    Witam. Jak w temacie,padł mi moduł od ABS..DSC..ASC... juz sam nie wiem. dzisiaj zrobiłem zdjęcie modułu,bo chciałem zamówić gdzieś inną używkę i okazało się ze to ASR... (chyba ze zrobiłem zdjecie nie temu modułowi....) Pytanie moje brzmi,zamawiać moduł o nazwie ASR czy jak?troszkę sie już pogubiłem w tym.Doradzcie coś. WRZUTA - IMG 20131117 104204
  20. Witam wszystkich, od września stałem się póki co nieszczęśliwym posiadaczem bmw e36 320i, silnik 2.0 150km, kod silnika m50b20 (6 cylindrów). Z góry nadmienię, że wszystkie objawy które zaraz opiszę na benzynie NIE występują. Problem tyczy się tylko lpg. Po zakupie samochodu zdecydowałem się zagazować. Sekwencja była wmontowana mniej więcej w połowie września, więc nie ma nawet 2 miesięcy. Zakładałem u kolegi gazownika, który cieszy się dobrą opinią w środowisku. Po założeniu miałem przykaz wyjeździć 2-3 pełne zbiorniki i przyjechać na regulację wtrysków. No i faktycznie okazało się to koniecznie, bo silnik nawet ciepły strasznie falował (wskazówka obrotów wahała się regularnie o 2-3mm, czasami nawet więcej), moc nie była ta, czasami przy delikatnych manewrach na parkingu potrafił zgasnąć itp. Przyjechałem, poustawiał i mówi że będzie ok. Pierwszy dzień w porządku, drugi dzień po regulacji wszystkie problemy powróciły. Dzwonię ponownie i umawiamy się. Znów poustawiał ale na kompie okazało się, że prawdopodobnie przyczyną będzie łapanie lewego powietrza, po ciśnienie na kolektorze dolotowym było ~0.57 bara zamiast ~0.3. Poustawiał, pojeździłem dzień i znów się rozregulowało i umówiliśmy się, że zostawię mu samochód na 1 dzień i on dokładnie obejrzy gdzie może łapać to lewe powietrze. No i zostawiłem, przyjeżdżam po 8h po pracy no i na pierwszy rzut oka nie faluje, czyli ok. Mowił, że posprawdzał i nie łapał lewego powietrza, lecz przyczyną okazał się bardzo pródny silniczek krokowy, którego przeczyścił. Zapewnił że będzie ok, poustawiał też od nowa mapy. Tak więc uradowany że w końcu po 2 miesiącach od zakupu będę mógł spokojnie jeździć żegnamy się i jadę do domu. I już po 2 kilometrach poczułem, że ZAUWAŻALNIE słabiej zbiera się na gazie aniżeli na benzynie, z każdego biegu. Dojechałem do domu i chwile na parkingu sobie postałem i wyszła kolejna wada - na benzynie jest ok, tj. leciutko muskam pedał gazu i obroty po prostu normalnie się zwiększają tak jak powinny, bez żadnych wibracji budy. Natomiast na gazie przy lekkim muśnięciu gazu, najpierw obroty lekko spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wzrastają, i to też mam wrażenie że nie tak lekko i swodobnie jak na benzynie, a trochę wolniej. Mówie a mam w dupie, ide do domu. A to wszystko było na ciepłym już silniku jak go odebrałem od kolegi gazownika. Jaja zaczęły się dziać kolejnego dnia jak chciałem jechać. Silnik zimny po nocy, wiadomo. Wsiadam, odpalam, czekam z 2 minutki żeby się troche nagrzał, na benzynie wszystko ok. Jade gdzieś niecały kilometr i stoję na światłach. I akurat jak stałem na czerwonym to się przełączył i w momencie przełączenia po prostu zgasł. Odpaliłem, po chwili znów się przełączył ale tu już był jakiś koszmar, obroty spadały prawie że do zera, aż pojawiała się m.in. czerwona lampka akumulatora jakoby silnik miał zaraz zgasnąć. Musiałem ostro gazować żeby przytrzymać na obrotach a ruszałem z 3 tysięcy, bo z niższych się nie dało. Jade jade, wciskam pedał i moc też zdecydowanie nie ta. Nawet jak dojeżdżałem do świateł to specjalnie wrzuciłem na luz i wtedy też mało co nie gasł. Przejechałem z 5 km, silnik nagrzał się do optimum i już trzymał obroty, ale dalej na postoju przy lekkim muśnieciu gazu, na lpg buda najpierw wibrowałą a potem obroty w górę szły. Chwile stanąłem sobie na postoju i zauważyłem kolejną rzecz - silnik na gazie ma słyszalnie wyższe obroty. Przełączyłem na benzyne i obroty lekko spadły, ale nie falowały, po prostu były niższe lekko niż na gazie. Dałem z powrotem na gaz i z momentem przejścia na gaz obroty minimalnie wzrosły i utrzymywały się tak przez cały czas (wskazówka obrotów była może z 1-2mm pod 1k). Jak pisałem kolega mówił że po przeczyszczeniu tego krokowca i czegoś tam chyba jeszcze, ponownie zebrał mapy. Podsumowując: 1) Faktycznie to wcześniejsze falowanie na ciepłym nawet, zostało wyeliminowane w stosunku do tego co było na początku. 2) po przełączeniu na gaz zgasł a potem obroty tak spadały że musiałem mocno gazować żeby ponownie nie zgasł. 3) na benzynie na postoju, nawet na ciepłym jak musnę gaz to obroty od razu idą swobodnie w górę tak jak powinno być, a na lpg najpierw jakby była lekka dziura, minimalnie obroty spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wtedy wzrastają, i to też mam wrażenie nie tak szybko jak na benzynie. 4) moc nie ta 5) jak sobie poprzełączam pb-lpg, to na lpg słyszalnie i lekko zauważalnie na wskazówce wyższe obroty (nie wiem czy tak ma być?), aczkolwiek na ciepłym już nie faluje tak jak było wcześniej. 6) nawet na parkingu jak manewruje - cofanie, jazda na prawie półsprzęgle, to na benzynie bez problemu mogę sobie na to pozwolić, natomiast na gazie przy takich manewrach od czasu do czasu po prostu zgaśnie, a już bardzo często zapalają się lampki a reflektory też zauważalnie gorszym światłem świecą na tą chwilę (widzę w odbiciu lakieru samochodu stojącego obok). Szczerze mówiąc rzygać mi się już chce tym samochodem i gazem... Miało być fajnie a jest do dupy. Macie może jakieś pomysły? Powiem mu że albo zostawiam mu samochód nawet na pare dni jeśli będzie trzeba i albo robi to porządnie żeby jeździło jak na pb, albo niech wymontowuje tą instalację i oddaje pieniądze. Ja rozumiem że koledzy kolegami, ale jakieś granice też są, dałem kupe kasy a już Łada Niva którą hobbystycznie kiedyś jeździłem na nie-sekwencyjnej instalacji gazu nie odwalała takich numerów. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc i za przeczytanie tego całego
  21. Do sprzedania felgi w rozmiarze 15 cali, rozstaw śrub 5x120 firmy MOMO model IDEAS. Felgi profesjonalnie przemalowane na kolor biała perła. Opony na felgach to: 2x Pirelli Winter 195/65/15 oraz 2x Pneumant 195/65/15. Stan opon jest świetny, jak widać na zdjęciu bieżnik jest prawie w ogóle niewyjeżdzony. Oponki zachowują się na śniegu bardzo dobrze, szczerze polecam. Jedna felga lekko uszkodzona, jednak nie sprawia to żadnych problemów podczas użytku. Cena: 400zł Kontakt: 880089697 [ATTACH=CONFIG]27533[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27534[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27535[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27536[/ATTACH]
  22. borsuk

    Szumiąca wiskoza

    W wyniku splotu pewnych okoliczności :mrgreen: musiałem wymienić visco oraz wentylator chłodnicy. Nowy zestawik szumi na moje ucho za bardzo. Mechaniciory wmawiają mi że się wisko "rozklepie", bo to nowe, jak dla mnie jego praca jest mocno podejrzana. Nie widać żadnych anomalii w nagrzewaniu/chłodzeniu auta, ot mocniejszy szum >2500obrotów bez względu na temp silnika. Nie wiem co bardziej podejrzewać - gówniane visco, chiński zamiennik wentylatora czy coś przy montażu? a.) czy mogli coś skopać przy zakładaniu visco? b.) czy mogli coś skopać przy zakładaniu wentylatora? c.) chińskie visco ?
  23. Witam drogich forumowiczów! Po prawie 4 latach wracam w łaski uklon_bmw bmw_2 Byłem dziś w komisie i oglądałem auto wystawione na aukcji: BMW 318 12500.00 PLN. Ostrów Wielkopolski - otoMoto.pl Auto wygląda dość interesująco, części karoserii Tworzą jednolitą całość, trzymają się "kupy", nie ma żadnych dziwnie odstających elementów. wszystko jest na swoim miejscu Zagadką jest nawigacja, komputer (16:9, mark 3-4 ?), po przekręceniu kluczykiem włącza się prawidłowo, jednak po wejściu w navi wyskakuje błąd - po chińsku (!) : http://bankfotek.pl/view/1601954 Po otwarciu bagażnika moje wątpliwości rozwiał plastik pozostawiony po lewej stronie: http://bankfotek.pl/view/1601955 zdaje się,że jest to stelarz od nawigacji i zmieniarki ? gdybym bardzo chciał poskładać tą nawigację w całość na jakie koszty muszę się przygotować ? Obawiam się też,że komputer 16:9 został w aucie zamontowany dodatkowo, pewnie nie było go w oryginale, panel od klimatronika jest trochę luźny, nie jest chyba prawidłowo zamontowany. Wracając do komputera... na przełączniku od kierunkowskazów nie ma przycisku od przełączania funkcji komputera... co to znaczy... ? że ten 16:9 jest tam od nowości ? czy ta wersja nie posiada żadnego OBC do sprawdzania parametrów spalania, jazdy ? Poza tym nie szczególnie jest się do czego czepić... elektryka działa, światła ok, zamek, silnik pracuje równo-przyjemnie brzmi. Podobno jest to wersja 316i, 105km - czy to też M43 ? na łańcuszku ? W sobotę pojadę z zaliczką ale najpierw wjedziemy na stację diagnostyczną, sprawdzimy co się tylko da, jeśli nic tragicznego nie wyjdzie - biorę Proszę o konstruktywne i cenne uwagi - nie chciałbym wtopić. Pozdrawiam serdecznie!bmw_beer