Wyszukaj

Wyświetlanie wyników dla tagów ' wyłącza' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj za pomocą nazwy autora

Typ zawartości


Forum

  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
    • Galeria BMW
  • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
    • Dyskusje ogólne
  • Dyskusje o BMW
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep Super-BMW
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Off Topic
    • O wszystkim czyli o niczym
    • Humor
    • Komentarze/Sugestie
    • BMW miesiąca - konkurs
    • Lets talk BMW
    • Strefa Gracza
    • Polityka
    • Nasze domowe nieBMW
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
    • Archiwum
    • Mechanika i Elektryka (Archiwum, tylko do odczytu)
    • Śmietnik

Znajdź wyniki...

Znajdź wyniki które...


Data utworzenia

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Ostatnia aktualizacja

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Rozpoczęcie

    Zakończenie


Grupa podstawowa


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 15 wyników

  1. Witam wszystkich, może ktoś wie co to może być ? Objawy: przy temperaturach powyżej 20 stopni zanika połączenie bluetooth ( znika ikonka na displayu ) a następnie przestaje grać radio i i-drive jest luźny. Przerwy trwają od paru sekund do paru minut, potem wszystko wraca do normy - do następnego razu. Dałem do naprawienia moduł telefonu, podobno sprawdzony na innym aucie i działa bez zarzutu. Po naprawie ( dwukrotnej, bo pierwszą reklamowałem ) wyłączanie radia jeszcze się nasiliło i pojawiły się nowe objawy których nie obserwowałem wcześniej tzn. po włączeniu auta radio w ogóle jest głuche , nie działa też i-drive, mija po paru minutach lub przy następnym odpaleniu auta. Miałem też tak, że po odpaleniu auta zamiast ukf-u radio było na długich i nie dało się w ogóle wyłączyć ani zmienić np. na CD, przeszło po następnym odpaleniu. No i takie są te bmk-i. Może ktoś spotkał się z takimi lub podobnymi objawami ? Gdzieś doczytałem, że przyczyną może być wtyczka anteny do radia ?????????? Wszystko możliwe w tym aucie, zanim zacznę grzebać, chciałem popytać kolegów na forum Pozdrawiam Sławek
  2. Witam, mam taki problem iż od paru dni jak zrobiło się ciepło postanowiłem odpalić klimę... no i tu się zaczynają schody ;/ po włączeniu klimy wentylator powinien się włączyć a u mnie się nie włącza klima chwile chodzi i co chwilę się wyłącza żeby nie rozsadzić węży bo ładuje ok 31 barów ;/ podłączyłem pod inpę i wyskoczyły mi 3 błędy...Miał ktoś kiedyś taki problem? Może ktoś mi pomóc??[ATTACH=CONFIG]25637[/ATTACH]
  3. Jakiś czas temu zmieniłem znajomemu kierownicę na trójramienną, niestety nie miał multifunkcji, więc spróbowaliśmy ją dzisiaj podpiąć, poprowadziłem trzy kable (dwa do modułu świateł i jeden do ECU) i mamy problem tego typu, że sterowanie radiem działa tylko po włączeniu świateł postojowych lub mijania, tempomat tak samo, ale przy kręceniu kierownicą tempomat się włącza i wyłącza. Kable są polutowane dobrze, piny siedzą w gniazdach. Co może być przyczyną? Mogą być za grube/cienkie kable połączeniowe?
  4. Stifler

    Wyłaczenie ASC

    Witam. Potrzebuje porady na temat ASC. A mianowicie czy wyłączenie polega na przycisnieciu przycisku czy też jego dłuzsze trzymanie ? Czytałem juz tyle o tym na internecie i głowa mnie boli i nic konkretnego sie nie do wiedziałem . Jezeli wcisne raz lub dłużej go przytrzymam wyswietla mi sie jedna kontrolka tylko że po dłuzszym przytrzymaniu musze zgasic auto żeby ASC dzialało poprawnie spowrotem. Zauwazyłem lub tylko moze mi sie wydaje ze jak dłużej przytrzymam to auto lepiej leci bokiem tylko czy to prawda czy tylko moze mi sie tak wydaje.
  5. j.w. znalazłem złodzieja prądu, najpierw sprawdziłem na postoju po 30 min 0,46 A , po wyjeciu bezpiecznika 56 0,03 A najbliżej byl czytnik MK3 - po 30 min przycisk do wyjmowania płytki caly czas swieci druga sprawa jest tez taka ze nie wciaga mi plyt musze dopchac az zaskoczy i po odpleniu czyta normalnie, oddaje tez normalnie szukam serwisu... znacie jakies we Wro lub wiece do kogo zaufanego mozna wyslac ?
  6. atmc2511

    prośba o nr części?????

    Mam pytanie do kumatych o podanie numeru części wtyczki do modułu haka (15 pinowej) do e39 2003 rok, bo nigdzie nie mogę tego wyszukać. Proszę o pilną odpowiedź. Z góry dziękuję.
  7. Witam. W związku z tym , że uczę sie mojego samochodu mam pytanie: Czy to normalne, że po wyłączeniu zapłonu radio nie działa? Pierwszy raz coś takiego widzę.
  8. pawel83

    Klimatyzacja wyłącza sie

    Problem polega na tym że podczas gdy włącze klime wszystko działajak należy czyli chłodzi pięknie wentylator sie załącza na 1 i 2 bieg ale nie jest w stanie schłodzić na tyle czynnika że rozlacza kompresor i jest **** , ale gdy rusze i chwilke pojade i czynnik sie schłodzi poprzez pęd powietrza wszystko wraca do normy i w srodku znów jest przyjemny chłód... Co może być tego powodem że wentylator nie jest w stanie schłodzić czynnika ?? ma ktoś jakieś pomysły ?? Dodam że ilość czynnika jest prawidłowa a ciśnienie na wysokim po chwili pracy klimy wynosi az 25 ,30 bar co jest stanowczo za dużo i to przy pracującym wentylatorze na 2 biegu nic go nie schładza na postoju... Drożność chłodnicy wykluczam ponieważ widać poprzez chłodnice klimy chłodnice cieczy wiec zabita syfem nie jest pozatym nie schładzał by sie podczas jazdy... Może to zawór rozprężny ale czemu podczas jazdy jest ok ??
  9. buba21

    E34 M60B40 1993 problem ASC+T

    witam, sporo jest tematów o ASC+T, ale mojego problemu nie znalazłem, więc piszę. System działa przez pierwsze jakieś 2-3km, potem się wyłącza. ABS działa cały czas bez zarzutu. Linka nowa. ma ktoś pomysł co to może być?
  10. Witam, Poszukuje skryptu który jest odpowiedzialny za wyłączanie świateł pozycyjnych gdy przełącznik świateł jest w pozycji mijania przy wyjętym kluczyku ze stacyjki dla formalności miałem to ustawione lecz z przyczyn niezależnych ode mnie musiałem przywrócić sterownik do ustawień fabrycznych- mój lcm to III Pozdrawiam
  11. jak w tytule. kiedy nadeszły przymrozki to zauważyłem że nie działa mi podgrzewanie lusterka od strony kierowcy. co w pierwszej kolejności powinienem sprawdzić aby dojść do przyczyny tego. czy trzeba od razu wymienić wkład czy coś. i czy są bezpieczniki od tego ? z góry dzieki za wszelkie podpowiedzi uklon_bmw
  12. seba 1974

    klima

    Witam mam problem z klimą a dokładnie sprężarką włącza się chwilę pochodzi powieje chłodnym i za chwile się rozłączy i co 5sek włacza i rozłącza i już nie chłodzi i tak w kółko e39 530d.
  13. ryszardm65

    problem z klimą

    Witam,przy bardzo dużych upałach i długim staniu z zapalonym silnikiem przestaje działać klima,wystarczy że przejadę kilkaset metrów i wszystko jest ok. Czy ktoś ma pomysł co to może być?
  14. Miałem w swojej E46 fabrycznie radio Buisness CD. Przed zakupem ktoś wmontował jakiegoś Alpine'a. Postanowiłem zmienić je z powrotem na oryginalne. Po zakupie Buisness CD i wyciągnięciu Alpine'a zobaczyłem, że fabryczna instalacja zamast złączek BMW ma złączki ISO (czy to możliwe, że tak było od początku, czy ktoś coś pomodził?) Założyłem więc złączkę ISO->BMW. Po podłączeniu Buisness CD wyskakiwał mi komunikat -DISABLED- wyczytałem, że powoduje to brak pinu 7 w kostce BMW (założyłem ten PIN) i teraz wszystko działa. Jest tylko problem z tym, że nie mogę włączyć radio po wyjęciu kluczyka ze stacyjki (w Touringu ojca dwa lata starszym, ale też po lifcie jest to możliwe). Dwa, że została mi jakaś taka duża pomarańczowa kostka, z której pociągnąłem PIN 7, a w niej jeszcze kilka wolnych kabli. W kostce przy radio mam wolne piny: 4,10,(17?). Czy można z tym coś dalej zrobić? Który kabel podłączyć do PIN'u 10 w celu uzyskania opcji podgłaśniania wraz z zwiększaniem prędkości? Przyszłościowo chciałbym założyć sterowanie z kierownicy, czy nie będzie z tym problemów? Może tą kostkę pomarańczową trzeba jakoś wpiąć w radio? Pytanie nr 2, w zestawie dostałem zmieniarkę. Czy kable do zmieniarek są jakieś uniwersalne? Ewentualnie czy samemu można jakoś dorobic kabel do zmieniarki?