Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów ' ciepły' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
  • Dyskusje o BMW
    • Dyskusje ogólne
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Galeria BMW
    • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep sBMW.pl
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Off Topic
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


About Me


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 32 wyników

  1. młody91

    dziwny odgłos

    Siemanko koledzy mam takie pytanko odnosnie silnika. Sytuacja wyglada tak, jezeli odpalam auto na zimnym silniku klekocze jak jak stary diesel jezeli dodaje gazu to jest głośniejszy odgłos, minie moze wiem w 5 minut silnik nabierze ciepła klekot ustaje i jest ok dodam ze to tylko wystepuje na zimnym silniku jak jest ciepły to zero odgłosu. Beemka ma silnik m 43 1.9 benzyna 118km ,rok 2001. Pytałem mechanika powiedział ze to typowe dla tego silnika choc nie chce mi sie w to wierzyć. Proszę o pomoc.
  2. Arturnmp123

    m52b20Tu

    Witam mam problem następującu gdy z rana odpale auto i dodam gazu do dechy strzela w kolektor ssacy, ciezko sie wkreca na obroty gdy łąpnie jakies 30 stopni w miare możliwosc jedzie juz nie strzela i wogle, gdy przeżuci na gaz to jak ręką odją, na kompie pokazuje następujące rzeczy, Limit sterowania mieszanką paliwa Bank 1 (poza zakresem) Limit sterowania mieszanką paliwa Bank 2 (poza zakresem), sond na wolnych obrotach pokazuja jakies 30/40mv gdy dodam do około 3 tys obr pokazują jakies 800/500mv, wygląda to tak jakby na wolnych miał ciągle bogato Pytanie dlaczego ?, na wolnych ciepły/zimny jak stoi to czuc ze na któryms kuleje, kolejna ciekawa sprawa przy ruszaniu auto jest bardzo osłabione gdy ruszam przygasa przy zmianie biegów z 1na2 z 2na3 szarpie nie jest elastyczne tak jak powinno byc, wahą daje z tułu mocno, zmieniłem rury dolotowe bo były sparciałe, przepływke podmieniałem na 100% sprawną czujniki położenia wałka ssacego, wylotu, temp wody, temp pow, sprawdzane ze sprawnego auta, sondy wsadziłem 2 nowe dedykowane boscha, zostało mi wymienic jeszcze uszczelki kolektora ssacego ale watpie czy to to..., ciekawi mnie to ze sądy ciagle na bogato pokazują ktoś miał taką przyczyne?czytałem gdzies ze mógł sterownik sie wysrac i rózne inne rzeczy, ale ja potrzebuje konkretnych propozycji z życia wziętych a nie dziś czujnik jutro przepływka a pojutrze wszystkie cewki bo dla mnie to niepojętne zeby tak robic heh, dajcie jakies porady posprawdzamy, z góry dzięki
  3. Witam wszystkich, od września stałem się póki co nieszczęśliwym posiadaczem bmw e36 320i, silnik 2.0 150km, kod silnika m50b20 (6 cylindrów). Z góry nadmienię, że wszystkie objawy które zaraz opiszę na benzynie NIE występują. Problem tyczy się tylko lpg. Po zakupie samochodu zdecydowałem się zagazować. Sekwencja była wmontowana mniej więcej w połowie września, więc nie ma nawet 2 miesięcy. Zakładałem u kolegi gazownika, który cieszy się dobrą opinią w środowisku. Po założeniu miałem przykaz wyjeździć 2-3 pełne zbiorniki i przyjechać na regulację wtrysków. No i faktycznie okazało się to koniecznie, bo silnik nawet ciepły strasznie falował (wskazówka obrotów wahała się regularnie o 2-3mm, czasami nawet więcej), moc nie była ta, czasami przy delikatnych manewrach na parkingu potrafił zgasnąć itp. Przyjechałem, poustawiał i mówi że będzie ok. Pierwszy dzień w porządku, drugi dzień po regulacji wszystkie problemy powróciły. Dzwonię ponownie i umawiamy się. Znów poustawiał ale na kompie okazało się, że prawdopodobnie przyczyną będzie łapanie lewego powietrza, po ciśnienie na kolektorze dolotowym było ~0.57 bara zamiast ~0.3. Poustawiał, pojeździłem dzień i znów się rozregulowało i umówiliśmy się, że zostawię mu samochód na 1 dzień i on dokładnie obejrzy gdzie może łapać to lewe powietrze. No i zostawiłem, przyjeżdżam po 8h po pracy no i na pierwszy rzut oka nie faluje, czyli ok. Mowił, że posprawdzał i nie łapał lewego powietrza, lecz przyczyną okazał się bardzo pródny silniczek krokowy, którego przeczyścił. Zapewnił że będzie ok, poustawiał też od nowa mapy. Tak więc uradowany że w końcu po 2 miesiącach od zakupu będę mógł spokojnie jeździć żegnamy się i jadę do domu. I już po 2 kilometrach poczułem, że ZAUWAŻALNIE słabiej zbiera się na gazie aniżeli na benzynie, z każdego biegu. Dojechałem do domu i chwile na parkingu sobie postałem i wyszła kolejna wada - na benzynie jest ok, tj. leciutko muskam pedał gazu i obroty po prostu normalnie się zwiększają tak jak powinny, bez żadnych wibracji budy. Natomiast na gazie przy lekkim muśnięciu gazu, najpierw obroty lekko spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wzrastają, i to też mam wrażenie że nie tak lekko i swodobnie jak na benzynie, a trochę wolniej. Mówie a mam w dupie, ide do domu. A to wszystko było na ciepłym już silniku jak go odebrałem od kolegi gazownika. Jaja zaczęły się dziać kolejnego dnia jak chciałem jechać. Silnik zimny po nocy, wiadomo. Wsiadam, odpalam, czekam z 2 minutki żeby się troche nagrzał, na benzynie wszystko ok. Jade gdzieś niecały kilometr i stoję na światłach. I akurat jak stałem na czerwonym to się przełączył i w momencie przełączenia po prostu zgasł. Odpaliłem, po chwili znów się przełączył ale tu już był jakiś koszmar, obroty spadały prawie że do zera, aż pojawiała się m.in. czerwona lampka akumulatora jakoby silnik miał zaraz zgasnąć. Musiałem ostro gazować żeby przytrzymać na obrotach a ruszałem z 3 tysięcy, bo z niższych się nie dało. Jade jade, wciskam pedał i moc też zdecydowanie nie ta. Nawet jak dojeżdżałem do świateł to specjalnie wrzuciłem na luz i wtedy też mało co nie gasł. Przejechałem z 5 km, silnik nagrzał się do optimum i już trzymał obroty, ale dalej na postoju przy lekkim muśnieciu gazu, na lpg buda najpierw wibrowałą a potem obroty w górę szły. Chwile stanąłem sobie na postoju i zauważyłem kolejną rzecz - silnik na gazie ma słyszalnie wyższe obroty. Przełączyłem na benzyne i obroty lekko spadły, ale nie falowały, po prostu były niższe lekko niż na gazie. Dałem z powrotem na gaz i z momentem przejścia na gaz obroty minimalnie wzrosły i utrzymywały się tak przez cały czas (wskazówka obrotów była może z 1-2mm pod 1k). Jak pisałem kolega mówił że po przeczyszczeniu tego krokowca i czegoś tam chyba jeszcze, ponownie zebrał mapy. Podsumowując: 1) Faktycznie to wcześniejsze falowanie na ciepłym nawet, zostało wyeliminowane w stosunku do tego co było na początku. 2) po przełączeniu na gaz zgasł a potem obroty tak spadały że musiałem mocno gazować żeby ponownie nie zgasł. 3) na benzynie na postoju, nawet na ciepłym jak musnę gaz to obroty od razu idą swobodnie w górę tak jak powinno być, a na lpg najpierw jakby była lekka dziura, minimalnie obroty spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wtedy wzrastają, i to też mam wrażenie nie tak szybko jak na benzynie. 4) moc nie ta 5) jak sobie poprzełączam pb-lpg, to na lpg słyszalnie i lekko zauważalnie na wskazówce wyższe obroty (nie wiem czy tak ma być?), aczkolwiek na ciepłym już nie faluje tak jak było wcześniej. 6) nawet na parkingu jak manewruje - cofanie, jazda na prawie półsprzęgle, to na benzynie bez problemu mogę sobie na to pozwolić, natomiast na gazie przy takich manewrach od czasu do czasu po prostu zgaśnie, a już bardzo często zapalają się lampki a reflektory też zauważalnie gorszym światłem świecą na tą chwilę (widzę w odbiciu lakieru samochodu stojącego obok). Szczerze mówiąc rzygać mi się już chce tym samochodem i gazem... Miało być fajnie a jest do dupy. Macie może jakieś pomysły? Powiem mu że albo zostawiam mu samochód nawet na pare dni jeśli będzie trzeba i albo robi to porządnie żeby jeździło jak na pb, albo niech wymontowuje tą instalację i oddaje pieniądze. Ja rozumiem że koledzy kolegami, ale jakieś granice też są, dałem kupe kasy a już Łada Niva którą hobbystycznie kiedyś jeździłem na nie-sekwencyjnej instalacji gazu nie odwalała takich numerów. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc i za przeczytanie tego całego
  4. Gość

    E36 318is stuki silnika

    Witam,posiadam Bmw e-36 318is m42b18 10/1993r. coupe. Mam problem z górą silnika(tak myślę).Objawy: od najniższych obrotów do około 2500tyś/min silnik cyka,nieważne czy zimny czy ciepły(chociaż ciepły minimalnie ciszej),słychać charakterystyczne cykanie delikatne ale słyszalne.Nie jest to dzwięk tzw.diesla czyli panewek i dołu silnika.Olej zmieniony na 10w-40,bez zmian(nie wiem jaki był wcześniej),dolałem setke 15w-40 nic,bez zmian nie cichnie.Moc super,spalanie w mieście ok. 7,5l,przebieg 89000tyś,perełka,zero rdzy,wiochy itd.auto z Holandii w perfekt stanie.Cykanie coś jak w fiestach starszej generacji ale głośniejsze i wkur....jące i martwiące.Jakieś pomysły?Sugestie,ktoś przeriabiał temat?Oleju nie ubywa,na korku wlewu brak masła,brak oleju w płynie chłodniczym,spalanie cudo,dodając bardzo lekko gaz cykania nie słychać ale tylko na biegu jałowym.Pomóżcie ,każda sugestia mile widziana...Pozdrawiam maniaków....
  5. Witam mam problem ze swoją e 32 m30b30 od dłuższego czasu walczę z odpalaniem swojej bmw (jak w temacie) rano na rozruszniku jakieś 20 razy i odpali (nieraz wystarczy 2)jak pchnę autko wystarczy ze obróci wałem i chodzi Jak już odpali mogę zgasić i ponownie odpala bez większych problemów (nieraz ) Napisze co już wiem i co sprawdziłem -podmieniałem silnik krokowy(używany) ale 6szt :jeee: -podmieniałem przepływke -czyściłem silnik krokowy -czyściłem przepustnice -świece nowe -przewody do świec sprawdzone z fajkami (oporność) -kopułka i palec czyściutki (sprawdzone oporności) -czujnik położenia wału sprawdzona oporność (w normie) -pompa paliwa ciśnienie sprawdzone (3,5 bara) -filtr wymieniony (paliwa) -ciśnienie na listwie po 10 min (3,0 bara) -wtryskiwacze sprawdzone (pięknie rozpylają ) -sprawdziłem cały dolot (wymieniłem gumę od filtra do przepływki) -sprawdzone masy pod maską i przy aku (czyściutko odkręcane) -sprawdzone +++ pod maską i przy aku (czyściutko odkręcane ) -wymieniony rozrusznik na nowy (poczytałem że stare mają zwarcia i sieją ) -nowiutki akumulator (zestaw kręci jak oszalały)tylko nie odpala :whaat: - cewka podmieniana (używana ale 4 szt) Poza tym ostatnio zauważyłem że silnik nierówno pracuje (raz na jakiś czas zgaśnie )to się nazywa wypadanie suwów jak ciepły albo wystarczy że raz odpalony, już w miarę odpala (ale słabiej niż przez ostatnie 10 lat Gdyby ktoś miał taki przypadek i sobie z tym poradził to proszę ,proszę ,proszę o podpowiedź ps. chyba sobie kupię matiza :lol: :jeee: :jeee:
  6. Witam. Kilka tygodni temu zakupiłem e39 2.8 w automacie z instalacją gazową landi renzo igs (III gen, tak?). Ogólnie wszystko ok, spalanie gazu około 19-20l gazu w godzinach szczytu we wrocławiu, w trasie z ciężką nogą 13-14l. Raczej ok jak na automat i nie sekwencyjną instalację, dobrze myślę? Jest jednak jeden problem. Samochód ciepły odpala trochę dłużej, jakieś 4-5sekundy. Rano pali od razu. Jak jest nagrzany, po zgaszeniu i za chwilę po odpaleniu też pali od razu. Tylko jak postoi to pali trochę dłużej. Nie, ma żadnych innych objawów, nigdy nie falują obroty, nie gaśnie, idzie na gazie równo, na benzynie także. Najbardziej prawdopodobną przyczyną wydaje mi się źle wyregulowany gaz lub pompa paliwowa. Czy mógłby ktoś coś doradzić? + jeśli to raczej gaz to jakiegoś magika od Landi renzo we wrocławiu?
  7. Witam mam problem z moją bunią. Jak jest zimna to jakoś odpala lecz jak już sie rozgrzeje to za diabła nie odpala. Dodam że w trakcie jazdy w momencie hamowania spada z obrotów i też gaśnie, tak samo gaśnie samoczynnie jak się rozgrzeje lub jak dłużej się jedzie to zapala się kontrolka wtrysku i też gaśnie nawet jak ta kontrolka sie nie zapali to trzeba ją trzymać na obrotach bo zgaśnie. Cały czas pali się kontrolka grzania świec. Doradzałam się pseudo fachowców to twierdzą że pompa inni że świece a jaszcze inni że wtrysk sterujący lub czujnik ciśnienia. Panowie i panie doradzcie
  8. sopel37

    e39 odma

    witam do czego jest odma w e39 3.0d jakie sa jej objawy jak jest zapchana??
  9. Witam wszystkich i proszę o pomoc auto dzisiaj zaczeło mi ciężko palić gdy jest ciepły silnik , jest też mułowate na benzyni i na gazie , może ktoś miał takie objawy to mi coś podpowie , uprzedzając odpowiedzi typu podłącz pod komputer to się wszystkiego dowiesz narazie nie mam takiej możliwości dopiero za kilka dni będę miał dostęp do kompa to wtedy go podepnę .
  10. [ATTACH=CONFIG]24508[/ATTACH] panowie czy mi się wydaje czy coś jest nie tak z temp silnika????? płyn ma prawie 80st a temp silnika 13st o co chodzi?? jakiś czujnik walnięty czy co?? pozdro
  11. Witam . Wczoraj miałem małe starcie lusterkami na wąskiej drodze. Niestety moje poległo. Lusterko już zamówiłem. Przyjdzie w poniedziałek, ale za nic nie wiem jak za nie się zabrać. Może ktoś z forumowiczów ma wiedzę na ten temat i może się nią podzielićpytanie_bmw
  12. e39 530d 193KM z rana odpala na dotyk, jak tylko pojeżdżę to cieżko odpalał a ostatnio jak rozgrzany to wogóle nie chciał odpalić, psikne troszeczke plakiem w dolot i odpala odrazu na kompie 0 błędów, pompa w baku ciśnienie 4 bary, filtr paliwa nowy jakieś propozycje ?
  13. Siema mam takie pytanie ... 1 czerwca lece do Islnadi do roboty i niestety musze zostawić moją Bunię na 4 miesiące :( już załatwiłem sobie garaż i teraz przed wyjazdem porządnie umyje auto, położe politurę i nawoskuje. Nie chce, żeby się zbytnio kurzyło itp. Więc garaż ogarnąłem, ale na tak długi czas chce jeszcze dać pokrowiec na auto, żeby je przykryć ... i teraz zastanawiam sie nad zakupem takiego pokrowca, a nie chce, żeby to był jakiś bubel. Czy ktoś ma taki pokrowiec na auto i polecił by dobrą firmę. Auto będzie w garażu, ale możliwe, że na pare godzin będzie musiało stać przed garażem raz na 2 tyg, a nie wiadomo jaka będzie pogoda i wujek auta nie będzie mi mył, zresztą nikt nie może nim jeździć pod moją nieobecność heheheh :mrgreen: Znalazłem 2 opcje na allegro, które wydają się być wporządku bo negatywów nie ma... więc co o tym sądzicie ? HIGH-Q POKROWIEC NA AUTO-TYBOND-roz.XL+GRATIS HIT (2335000380) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. POKROWIEC PLANDEKA NA AUTO 4 WARSTW XL 480x178x121 (2336326317) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. Acha jakie jeszcze poczynić kroki przy zostawianiu samochodu na tak długi okres... poprosiłem wujka, żeby raz w tyg odpalił auto na 15 min. Coś można zrobić jeszcze konkretnego, co by się nic złego nie działo
  14. Znalazłem taką kostkę w podsufitce za lusterkiem czy wie ktoś może do czego ona ma być??? mam alarm fabryczny z dioda w lusterku ale jest podłączona a ta kostka mi wisi;([ATTACH=CONFIG]19155[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19156[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]19157[/ATTACH]
  15. Witam. Gdy silnik jest zimny,po zagrzaniu świec odpala po kilku obrotach rozr. ,z tym że musze lekko dodać gazu,inaczej odrazu gasnie. Problem zaczyna się gdy jest gorący,zaskakuje dopiero po 30-40sek. kręcenia,pod warunkiem że wcześniejsza jazda była 'delikatna' (towarzyszy temu obłok ciemnego dymu z tlumika i falowanie obrotów),jeżeli dam mu bardziej w d...e wtedy nie zagada WOGÓLE! Odpali dopiero jak przestygnie do temp.grzania świec. Do tej pory wymieniłem: pompe paliwa,filtr,przelewy. Czyściłem również układ preparatem Liqui Moly. Znajomy mechanik,sugerował mi uszkodzenie zaworu odcinającego paliwo(na pompie wtryskowej),z koleji inny magik upiera się przy 'lejących' wtryskach. Może ktoś podpowie,co może być przyczyną tego zamieszania:?:
  16. WItajcie. Wczoraj wieczorem musialem gdzies smignac po miescie, i po raz kolejny zauwazylem dziwna rzecz. Po przejechaniu znacznie wiekszej odleglosci (wczoraj ta fotka zroniona po okolo 8-10km. Korkow nie bylo bo to godzina okolo 21. Temperatura powietrza okolo 11stopni) wskaznik temperatury pokazywal grubo ponizej pionu: Czy to jest prawidlowe czy cos tu nie halo? Fakt, nigdy dziad mi sie nie przegrzal. W mega korkach w lecie byl w pionie, ale po prawie 10km po miescie zeby bylo praktycznie na 1/4? Czy to moze znaczyc ze moj termostat jest do bani? bo rozumiem, ze skoro jezdze w wiekszosc czsu na takich temperaturach, to spala mi wiecej? Dzisiaj koncze "test emeryta" - Licznik wyzerowany tydzien temu przy tankowaniu LPG, dzisiaj jak bede tankowal to zobacze dokladnie ile przejechalem na ile litrow gazoliny. Jazda bardzo spokojna, czyli zero katow na swiatlach i predkosc po miescie jak emeryt. Trudny test do przetrwania, ale dla zaspokojenia ciekawosci w sam raz...
  17. Witam mam na sprzedaż BMW E34 2.5 TDS 143KM z oryginalnym przebiegiem 380 000km,w autko sporo zainwestowałem zregenerowałem turbosprężarke i pompe wtryskową,przy okazji wymieniłem świece żarowe,kpl.filtrów,olej silnikowy,tarcze i klocki hamulcowe(21.10.2011 zapłaciłem za taką przyjemność 2700zł faktura do wglądu)pare dni temu wymieniłem 2 wahacze. autko sprawne pali na półobrotu nieważne czy ciepły czy zimny.czysty zadbany,jest kilka rys.w bmw do zrobienia jest kilka pierdół np.wymienić kolejne 2 wahacze (2 wymieniłem ale dalej jest coś nie tak),wymienić lub spróbować doładować akumulator(już się męczy),pomalować maske(ktoś porysował). podłoga,progi niepognite,na karoseri zero korozji,ważne opłaty.sprzedam lub zamienie na ładne e30 lub na autko dla narzeczonej(e36) cena:3500zł Na wyposażeniu posiada:szyberdach,el.lusterka,zestaw glośników hi-fi (składający sie z 10 głośników i wzmacniacza),pakiet oświetleniowy wnętrza,wspomaganie,OBC 1,podłokietniki,podgrzewany zamek kierowcy,katalizator,ABS tel 505344422
  18. Witam wszystkich:) Mam taki problem otóż w moim BMW E36 Coupe 2.0 z vanosem silnik strasznie długo się rozgrzewa po przejechaniu 10 kilometrów wskazówka od temperatury znajduje się na pierwszej kresce za niebieskim polem dodam ze termostat jest nowy i to samo się dzieje co może być przyczyna takiego zachowanie?
  19. Witam, po 6 latach znalazłem bezinwazyjny sposób na postawienie wskazówki temp. wody w pion:) Polega na wymianie fabrycznego termostatu (88'C) na termostat stosowany w BMW e36 ale również M40B18. Nie wiem dlaczego ale w e36 jest na 92'C https://www.bmwautoparts.pl/pl/katalog/czesci/11_4335/ac20169/0/0/0/0/0/pompa-wody-uk-chodntermostat - e30 - el.7 https://www.bmwautoparts.pl/pl/katalog/czesci/11_0556/0/47436/L/0/0/0/0/pompa-wody-uk-chodntermostat - e36 - el.7 Ogrzewanie parzy w ręce, wcześniej myślałem, że mam zakamienioną nagrzewnicę, oby dwa grube przewody gorące, wcześniej ten dolny był ciepły. Więc jeżeli kogoś drażni wskazówka temp. cieczy polecam sposób. Na pewno nie zaszkodzi bo to ten sam silnik i jeżeli w e36 nie szkodzi to w babciach też nie zaszkodzi. Widać inżynierzy naprawili ten błąd:) Pozdrawiam
  20. witam.kupiłem niedawno bmw e46 318i 98r i mam problem z obrotami silnika. odpala normalnie,jak się rozgrzeje to na biegu jałowym obroty mu falują, a czasami nawet gaśnie. proszę o pomoc, co to może być? czym to jest spowodowane? co powinienem sprawdzic? czy o może być związane z silnikiem krokowym? pozdrawiam
  21. Witam. Problem polega na tym ze silnik po odpaleniu gdy jest zimny pracuje normalnie trzymając właściwe obroty. w pewnych momentach obroty spadają do 800tys. i podchodzą do 1000tys. natomiast gdy się rozgrzeje silnik gaśnie.. w trakcie jazdy nie ma tego problemu gdyż tylko i wyłącznie dzieje się to wtedy gdy nie dodaje gazu i silnik pracuje na obrotach jałowych. Czy ktoś ma jakieś sugestie przez co to jest spowodowane? http://www.maxbimmer.pl/images/smilies/pytanie_bmw.gif pozdrawiam
  22. Witam, mam taki problem jak w temacie. Mianowicie mam drgania i szarpanie przy ruszaniu z jedynki. Występują na zimnym silniku, rzadziej jak jest już ciepły. Miał ktoś już z Was taki problem? Zastanawiam się czy to koło dwumasowe czy sprzęgło. Pomóżcie:)
  23. witam wszystkich posiadaczy Bmw:) od jakiegos czasu mam problem podczas odpalania fury.Minowicie,gdy zapalam zimny samochod strasznie zaczyna falowac na obrotch:(od 1500 w doł i czesto jak bardzo zimno gasnie.Za kazda raza tak robi i wtedy przytrzymuje troche na obrotach i wyrówuje sie.Jak ciepły jest prawie dobrze ale bez rewelacji.CO TO MOZE BYC PANOWIE???wymieniłem krokowy i nic:cry:
  24. wisnia1419

    Jaka diagnoza???

    M52 323 wypluwa mi wodę spod korka przy temperaturze „w połowie”, czyli takiej jak powinna być, po przejechaniu jeszcze kilku kilometrów temp zaczęła powoli wzrastać, więc zakończyłem jazdę, aby jej nie przegrzać i odholowałem do domu, następnego dnia dolałem płynu (weszło prawie 5 litrów) i zmieniłem visco na inne z drugiej e36(działające), bo tego nie słyszałem i po przejechaniu kilku kilometrów sytuacja dokładnie się powtórzyła i visco (działające w drugim aucie) tu też nie działało? Przypuszczam, że jest to spowodowane tym, że w chwili, gdy temp wzrasta w układzie brakuje już płyny i visco nie dostaje odpowiedniej temp od pustej chłodnicy. Ogrzewanie działa normalnie aż do chwili jak jest już mało płynu. W chwili, gdy zaczyna wypluwać płyn od razu dolna rura od chłodnicy robi się pusta. Auto kupiłem miesiąc temu i do tej pory nic takiego się nie działo (przejechałem ok. 2500km) a dodam, że nie była katowana, żadnego palenia gumy i chyba raz ze 160 jechałem a tak to 110-130 bo u siebie w okolicy nie mam gdzie a nigdzie dalej jeszcze nie jeździłem! Dziwi mnie to trochę, bo gdybym ją przegrzał to sprawa jasna uszczelka lub głowica a tu taka sytuacja nie miała miejsca. Termostat działa i właściwie nie wiem czy zaglądać jeszcze do pompy czy od razu za głowicę się zabierać. Dodatkowym problem ze zdiagnozowaniem jest fakt, że dwumasa daje już znać o sobie i czasami lekko się „ślizga”, ale to zauważyłem zaraz po zakupie a wtedy z chłodzeniem nic się jeszcze nie działo, teraz to wygląda tak, że niezależnie od tego czy silnik jest gorący, ciepły, czy zimny czasami ciągnie tak jak trzeba a czasami nie! Gdyby przestawał ciągnąć i jednocześnie rzygał płynem to wiadomo kompresja w układzie chłodzenia a tak to jestem w kropce. Tak jeszcze pomyślałem może zbyt pochopnie stwierdziłem, że to dwumasa a winna mogła być uciekająca kompresja, ale z kolei to dziwne żeby czasami uciekała a czasami nie? Sam już nie wiem;) z góry dzięki za jakieś sugestie