Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów ' ledwo' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
  • Dyskusje o BMW
    • Dyskusje ogólne
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Galeria BMW
    • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep sBMW.pl
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Off Topic
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


About Me


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 57 wyników

  1. Podobnego tematu nie znalazłem więc zakładam. W połowie sierpnia tankowałem na stacji Shell w Lubinie (pobliże TESCO). Po zatankowaniu, jeszcze na stacji ciężko było odpalić auto. Tzn. trwało to zdecydowanie dłużej niż zawsze. Na drugi dzień gdy wyszedłem z pracy pałowałem się z odpaleniem jeszcze dłużej. Masakrycznie waliło czarnym dymem przy wysokich obrotach. Po zatankowaniu na Shellu w Oławie odpaliła od strzału i śmigała bez problemów. Dzisiaj jechałem do pracy na resztkach paliwa (tak, wiem, że nie powinno się jeździć na rezerwie), zapaliła się kontrolka świec żarowych. Po kilku kilometrach auto zgasło podczas jazdy i miałem spore problemy by odpalić je ponownie. Podejrzewam, że filtr paliwa został nieźle zasyfiony po zatankowaniu w Lubinie. Wszystkie filtry i olej zmieniam co 10 tyś. km. Kolega z Oławy wracał z wakacji Golferem 1.9 TDI i po zatankowaniu na Shellu w Polkowicach również miał spore problemy z odpaleniem auta. Więc obie te stacje na dzień dzisiejszy wykreślam z tych na których będę w przyszłości tankował. Jeśli macie podobne doświadczenia z konkretnymi stacjami - wrzucajcie info.
  2. Pomęczę was dziś pytaniami, w żadnym aucie do tej pory nie miałem problemu z wycieraczkami, więc nie wiem co może być przyczyną ich zachowania w dzisiejszy deszczowy dzień, wycieraczki czasem się uruchomią na I biegu, jak już ruszą to ledwo co idą, prawie się zatrzymując, na drugim praktycznie chyba się nie ruszają wcale, na trzecim zapierdzielają jak głupie, po czym po chwili na żadnym biegu nie chodzą, spryskiwacz działa, na szybkim po jakimś czasie nagle zaskakują i znowu ścierają, trochę uciążliwe to jest zwłaszcza w deszczu. Czy to silniczek się kończy, pajączek w kierownicy, czy może jakiś przekaźnik za to odpowiada lub inne ustrojstwo które można wymienić chyba znalazłem odpowiedź już na swoje pytanie http://www.maxbimmer.pl/f72/e39-niedzialajace-wycieraczki-w-e-39-a-11092/ ale jeśli ktoś ma inne pomysły to niech się nimi podzieli
  3. Witam wszystkich Od ponad roku mam problem z wypadaniem zapłonu na wielu cylindrach w M43 1.9 Problem pojawia się przy większej prędkości podczas jazdy po autostradzie. Jak poruszam się z prędkością do 140km/h to jest wszystko ok, gdy przekroczę tą prędkość po jakims czasie ok. paru sekund wpina się kontrolka silnika CHECK , zaczyna mrugać parę razy i wypada zapłon na dwóch cylindrach.:? Auto ledwo co sie turla na dwóch cylindrach. Po przejechaniu parędziesiąt kilometrów wpina się trzeci cylinder i po chwili czwarty. Będę bardzo wdzięczny jesli komuś uda się rozwiązać moj problem. Z góry dziękuję, pozdrawiam.
  4. dziś koło południa zawitała do nas zima...pada,pada i pada... na drodze szklaneczka ,widziałem juz parę dzwonów [rano byłem we wrocku ;co niektórzy się nie przestawili na tryb zimowy:-P- 3 dzwony od kłodzka do bielan:bag:] a tak bialutko mam na podwórku... wrzucajcie foty jak tam u was!!!:lol:
  5. Witam. Panowie jak w temacie, jakies pare dni temu po nocy samochod rano ledwo odpala. A juz po dwoch dniach nie ruszania nie mam po co wkladac kluczyka... Nie jest to wina radia poniewaz mam je od okolo roku i wczesniej zadnych problemow nie bylo poza tym nawet sprawdzalem na wypietej kostce jest to samo. Dopiero kiedy zdejme klemy i go tak zostawie to nastepnego dnia kreci normalnie jak wariat. Czego to moze byc wina???pytanie_bmw
  6. Mam niestety kolejny problem... i bardzo prosze o pomoc bo ostatnio problem goni problem i powoli zaczynam mieć dość. zbiorniczek wyrównawczy przy starej chłodnicy zaczął przeciekać (był już zalepiany sylikonem przez poprzedniego wlasciciela) i kupiłem nową chłodnicę. Katalogowo wchodzi ok 10l płynu (auto bez klimy). Spuściliśmy płyn ze starej, weszła nowa i tutaj ciekawostka numer 1, bo wlaliśmy 5l płynu i na zbiorniczku wyrównawczym już był max... a gdzie ma wejść pozostałe 5 ja sie pytam. Odpowietrzone jest - przy odkręconym korku i odpowietrzniku minimalnie wylewa sie z odpowietrznika a ze ścianki zbiorniczka też leci strumień gdy się lekko przygazuje. Teraz jak jeżdże to kontroluje płyn i co 1-2 dni dolewam troche - i tu moje pytanie, czy nie jest czasem tak, że wtedy weszło tylko te 5, teraz on sie po prostu rozprowadza i to dlatego musze go dolewać? Doleje prawie pod korek (zostawie jakieś 5-6cm) i po paru dniach znów musze uzupełnić bo zeszło do minimum, i nie wiem teraz czy to wyciek znowu przy nowej chłodnicy, czy płyn sie uzupełnia i to norma po zmianie chłodnicy i płynu. I kolejna sprawa. Też chodzi o poziom, ale tym razem oleju silnikowego. Spuściliśmy stary i wlaliśmy nowy Motul 10w40. Katalogowo wchodzi 6,5 litra. Kupiłem 6 litrow, wlaliśmy całość i... poziom oleju na bagnecie ledwo sięgał minimum... Wczoraj dokupiłem jeszcze litr, dzis dolałem jakieś 0.85l i jest na minimum. To też normalne? Czyli łącznie weszło ~6,85 litra i poziom na bagnecie ledwo sięga minimum, przy czym katalogowo jest 6.5. I bądź tu mądry. Bardzo prosze o pomoc bo juz powoli mi ręce opadają. Dzięki
  7. Witam mam felgi oz mito 2 x 8j x 17 ET 37 i 2 x 9j x 17 ET45 i pytanie jakie opony na te felgi kupić żeby to jakoś wyglądało w e36 i czy dawać dystanse czy bez ??
  8. - każde zdjęcie ma numer w prawym dolnym rogu (od 1 do 9) - każdy forumowicz ma prawo oddać 2 głosy na najlepsze wg niego zdjęcia - czas głosowania - 2 tygodnie
  9. Siema! Po dłuższej nieobecności witam Was z kontynuacją problemu z jesieni ;/ Mam problem z przednimi szybami, które na jesień jeszcze jakoś działały, a po zimie kiedy samochód stał i dopiero kilka dni temu go uruchomiłem szyby nawet nie drgną ;/ Sprawdziłem bezpieczniki i wszystko ok. Podobnie mam z klimą, która na jesień działała, a teraz nie ;/ Mam klimatronica i tu pytanie do Was, czy jest opcja, że gaz jakimś sposobem sam się ulotnił ? Odkąd go kupiłem, 1,5 roku temu nic nie robiłem z klimą, bo działała. Czy jeśli nie ma gazu, to kompresor wgl się nie załączy? Jeśli wiecie coś na któryś temat, to dajcie znać, bo jestem dosłownie ugotowany w dobie upałów i niedziałających szyb i klimy :shock:
  10. WItam . Przyprowadziłem dwa dni temu bmw e 34 2.0 v 12 129 koni . I dziś zdarzył się problem . Jechałem na gazie ładnie pieknie nic nie szarpała nagle zaczeło coś strasznie stukać w koletkorze co to może być , jest to zwiazane z instalacją gazową czy miał ktoś taki problem ? Odpali nie ma az takiego kopyta jak powinna i ledwo co chodzi na wolnych obrotach .
  11. Witam koledzy czym moze być spowodowane brak sterowania zaworem disa wymieniłem lecz dalej nie działa wychodzi na to że ta wtyczka ktra idzie do disa (2 pin) nie podaje napięcia w inpie jak dam aktywuj disa to nic nawet nie słychać silnik to m54 b 2,5 gdzie szukać przyczyny? z góry dzięki wszystki za pomoc
  12. Witam! Mam pytanko odnośnie ogrzewania w moim coupe. Generalnie problemu dużego nie ma, ale od kiedy posiadam auto zastanawia mnie jedna rzecz. W mrozy i chłodne dni (np. +5 stopni) kiedy autko się dłużej grzeje zauważyłem że gorące powietrze leci mi z nawiewów dopiero wtedy gdy wskazówka jest w połowie skali, czyli od niebieskiego pola do połowy tylko letnie. Wydawać by się mogło że gdy wskazówka temperatury jest w "połowie drogi do pionu" to już powinno lecieć może nie gorące ale ciepłe powietrze. Ze względu na to że jest to klimatronik trudno mi określić czy tak ma być czy też nie. A może nawala jakiś czujnik który np. w trybie "auto" bada temperaturę płynu by otworzyć elektrozawory? Z drugiej strony jak ustawie ręcznie obie strefy na 32 stopnie to odbywa się to dokładnie w taki sam sposób jak i w trybie "auto". Pytanie moje wynika stąd że jak miałem wcześniej e30-stki na suwaki i pokrętła to grzały duuużo wcześniej :mrgreen: :bmwsexemofg3:
  13. Witam. Kilka dni jak mialem zamiar jechac do pracy o dziwo nie mogłem otworzyc samochodu z pilota. żadne drzwi nie działały oprócz przodu pasażera...;/ jakos wsiadłem. odpaliłem włączyłem nawiew a tu cisza wogóle nie dmucha a szyby w oblodzone(pozostało skrobanie). Po tym jak juz wyruszyłem chciałem odsunąć szyby zeby był lekki przeciag zeby nie parowało a tu zonk nic nie działa oprócz przodu pasażera...;/ Bezpieczniki wszystkie sprawdzone(sprawne) żarówki tez wsyztkie sprawne. Jakby mało tego było przestały mi działać światło mijania od pasażera i tył od kierowcy, deska rozdzielcza nie ma podswietlenia, wyświetlacz od radia ledwo "bździ". jak pech to pech a dzisiaj jeszcze na dodatek kierunki padły... Normalnie zgłupiałem bo wszystko padło na raz. nie wiem za co się brac...;/ Dodam ze panel od radia, klimatronika, moduł komfortu i jeża wymontowałem. Bede sprawdzał czy to panel czy jeż(stawiam na jeża) podmienie panel od kumpla a jeża kupie. I takie teraz pytamnie. Czy to wszystko ma na siębie jakis wpływ?Jest to jakoś ze sobą połączone (jeż, moduł komfortu oraz oswietlenie zewnętrzne)? Czy miał ktoś taki podobny przypadek ze wszystko tak samo mu padło?
  14. Witam, Mam problem. Wczoraj jechałem moją 330d (184km) i podczas wyprzedzania straciła moc. jadąc dalej raz chodziła normalnie a raz ledwo przyśpieszała. Następnie zaczęła szarpać zaświeciła się kontrolka świec żarowych DDE. Dojechałem do domu rano poszedłem zobaczyć co się stało. Po przekręceniu na zapłon (nie odpalona) spod maski było słychać dziwne delikatne stukanie. Spróbowałem odpalić, zapaliła od razu i zgasła.Chcąc ponownie odpalić już nie odpala. Myślę że paliwo nie dochodzi. Na początek wymienię filtr paliwa ale boję się że może to być pompa CR. Muszę jeszcze ją dociągnąć na komputer na diagnozę. Dodam że przebieg 290 tyś i jakoś 3 miesiące temu jak byłem na komputerze to mówili że wtryski jak na przebieg ok (wszystkie mają parametry na + jedynie ostatni lekko na - ale w normie) Paliwo leję zawsze na Stacjach paliw a w tej chwili w zbiorniku znajduje się V-power z shella (może ruszył cały syf i zapchał filtr???) Z góry dziękuję za rady i odpowiedzi
  15. Witam czy ma ktoś jakiś realny pomysł albo sam montował radio 2 DIN do swojej e 36 próbowałem komputer dać na sam dół sterownik od klima-troniku też niżej nad komputer i w miejsce normalnego radia (pod nim był klima-tronik) zamontować radio 2 DINowe okazało się że radio ma aż 17 cm ( nie kojarzyć ze średnią krajową penisa ) głębokości więc na dół też nie wejdzie ponieważ w miejscu gdzie był sterownik od klimy jest ledwo 8-9 cm za tym jest (chyba) tunel powietrza do nawiewów no i nie będę robił w nim dziur czy zostało mi tylko jak mówi moja żona -szukaj sobie innego radia 1 DINowego !!!
  16. Witam moje pytanie do Was jest takie; Czy zakladaliscie sprzecik u siebie jakis i czy mialiscie problem z pociagnieciem kabli bez zbednego rozkladania srodka na czynniki pierwsze bo z tego co ja wiem to jest problem puscic je tak aby nie bylo widac. Problem tylna kanapa ktora niestety sie nie sklada . Dobrze ze jest ten podlokietnik z wyjciem na narty ledwo co mi starczylo kabli na styk. Moze macie jakies rozwiazania pomysly
  17. Witam, Tak to jest, ze jak niczego nie ma to zawsze cos jest.. Dwie sprawy, ostatnio zaczely sie zimniejsze dni i moja Pani zawsze na grzanym fotelu jezdzi.. Wczoraj mnie podkusilo i odkrylem cos dziwnego.. Otoz moj fotel grzeje swietnie, ale tylko posladki, kiedy u mojej Pani z boku jest przyjemnie cieple oparcie u mnie ledwo zimne.. Ktos cos takiego przechodzil? Druga sprawa, jedziemy w dluzsza trase, po jakims czasie bola nas plecki wiec ustawiamy sobie ledzwie na maksa.. Mmm jak przyjemnie.. Robimy jakas pauze i jedziemy dalej.. Hmm znowu bola nas plecy, wtedy orientujemy sie, ze podparcie ledzwiowe cofnelo sie spowrotem do normalnej pozycji.. Czy u Was rowniez tak jest? Chocby nie wiem ile razy ustawial to nawet na maksa to po powrocie do auta ( a moze podczas jazdy choc tego nie zauwazam ) podparcie ledzwi wraca do swojego poziomu, czy tak ma byc? Pozdro
  18. Hello. Wczoraj postanowiłem zmienić letnie alusy na zimowe stalusy i pojawił się problem. Lewe przednie koło nie chciało mi wejść na piaste. ;/ Mocowałem się z tym ze dwie godziny i lipa. Jakieś pomysły, podpowiedzi? Szpilki ledwo łapały, a jak już złapały to nie chciały dociągnąć. Inna sprawa, że wogóle są krótkie. Nie wiem czy to taki standard? I zmiany stanęły w miejscu. W godzine zmieniłem u ojca w oplu i siostry lanosie, a mój bumier się zaparł i dwie godziny nad jednym kołem. Nawet spróbowałem zapas założyć, też nie dociągnął do końca. Aha i jeszcze takie pytanie. Na piaście jest jakaś taka blaszka nawinięta, nie wiem czy to przez nią, czy ona tam normalnie powinna być? W zeszłym sezonie jak ściągałem nie było problemu.
  19. Wiam. Mam problem z moja BMW E39 2,0 benzyna 98r. Od jakiegoś czasu auto szarpie przy ruszaniu i zmianie biegów. Jest dziwne drganie na biegu jałowym wyczuwalne na kierownicy, oraz na postoju słychać tak jakby cały czas była na ssaniu niby obroty spadają a silnik chodzi głośniej, obroty lekutko faluja ale tak że ledwo to widac na obrotomierzu. I jeszce w dodatku coś jest ze spalaniem bo czuć sapliny przy wydechu i widac jasny dym przy pogodzie chłodniejszej i deszczowej. Wymieniłem już odmę, czujnik położenia wałka, przeczyściłem przepustnicę, wyminiłem świece wraz z gumami łaczącymi je z cewkami. Mechanik sprawdził vanos i rozrząd i dalej nic. Czy może to byc któras cewka albo wtrysk? Bo tego jeszcze nie wymiwniałem. Wrażenie mam takie jakby któryś cylinder kulał. Ale na kompie niec nie pokazuje. Dzięki z góry za pomoc.
  20. witam. Mam problem (523i) tego typu że nie czuć mocy do 2000 obr powyżej idzie dobrze. dodam jeszcze że przy odpalaniu trzeba kręcić ok 2/3 sek. Czytałem na innych forach że może to być czujnik położenia wałka albo wału, (czy mże to chodzi o to samo tylko każdy inaczej nazywa) nie rozkminiam za bardzo który gdzie jest i za co odpowiada. mechanik ze mnie marny ;/ czy ewentualne podłączenie pod kompa wykaże że taki czujnik jest padnięty pytanie_bmw czy może jest jakaś inna przyczyna pytanie_bmw wszelkie uwagi i sugestie mile widziane. bmw_1
  21. Po zatankowaniu paliwa postanowiłem zresetować wskazania obc by naliczał od nowa spalanie , predkosc itp. problem polega na tym że zawsze wskazanie było na poziomie 13.8 L/100km w miescie i tak też trzymał to wkazanie niezaleznie czy auto chodziło na wolnych czy jechało a teraz to wskazanie jest na ok 15.5 , 16.5 l/100km i do tego gdy sie zatrzymam to wskazanie zuzycia rosnie w góre wczesniej tego nie było... czy tak ma byc i po jakims tam czasie dopiero ustabilizuje sie to wskazanie czy jak??
  22. Witam serdecznie, nie jestem stałym forumowiczem i raczej nie będę, zwyczajnie lubię inne auta, jednak są tu "fanatycy"/fascynaci swoich Bawarek którzy dbają i chuchają o nie bardzo. Wiem też że rzesza fanów BMW zlokalizowana jest na terenach województwa Mazowieckiego w okolicach jak i w samym Radomiu. Zwłaszcza do tej części forumowiczów kieruję swój post. Jeżdżę Lancią Dedrą - a więc włoszczyzna - "potencjalny wróg" :4:, ale w tym wypadku nie mam wrogich zamiarów: Chciałbym przestrzec wszystkich przed jednym blacharzem z Radomia u którego miałem nie przyjemność zostawić swoje auto. dane zakładu: Moszumański Zenon Blacharstwo Samochodowe Adres: ul. Starokrakowska 162 c 26-616 Radom woj. mazowieckie Oddałem auto w sierpniu. do zrobienia była podłoga + progi. ponieważ koszt samych progów nowych oryginalnych (nigdzie nie mogłem znaleźć zamienników) niemal dorównywał wartości auta pan Zenek stwierdził że da się coś wykombinować i owszem wykombinował... koszt zrobienia podłogi (zaspawania dziur i wspawania progów) to 600pln tanio? no nie bardzo. Koszt prania tapicerki którą totalnie upie*rzył mi swoją robotą, a którego jeszcze nie poniosłem to pryszcz ale niestety trzeba będzie 150-200pln wydać na gruntowne pranie. Koszt ten byłby do zaakceptowania pod warunkiem że byłby to jedyny koszt, ale nie ma lekko. Jedziemy dalej: żeby wyprać tapicerkę przydałoby się ją najpierw zaszyć bo pan Zenek kiedy ciął podłogę chyba zapomniał jej zdjąć... dobrze że nie widać tego gołym okiem bo inaczej byłaby do wymiany. Przed oddaniem tych przecięć nie było i tego jestem pewien bardziej niż swojego przecięcia między pośladkami bo często podłogę tam sprzątam. W porządku takie rzeczy jestem w stanie zaakceptować bo cena była stosunkowo niska w porównaniu do innych blacharzy którzy za zrobienie podłogi zaczynają od 1000pln. Czarę goryczy przelewa fakt, że przed rozpoczęciem pracy mówiłem człowiekowi że jadę na wymianę szyby przedniej ponieważ pękła. Za szybę wraz z montażem zapłaciłem 420pln (polski Nordglas - zamiennik), po wymianie szyby podjechałem do pana Zenka z przyklejonymi taśmami klejącymi ponieważ szybę wymieniałem godzinę przed oddaniem do blacharza, ledwo wysechł klej. Powiedziałem mu żeby uważał bo dopiero wymieniona jakby nie załapał po co mi te taśmy. Ilości kropek na szybie po cięciu boschem nie da się zliczyć. Kropek tych nie da się usunąć ponieważ jest to metal roztopiony który "wbił się" w szybę wylatując spod przecinarki podczas cięcia podłogi. to co on tam na wyprawiał przechodzi ludzkie pojęcie. Ale ale!! Historia jeszcze się nie skończyła... Tydzień temu jadąc z Łodzi do Radomia zatankowałem auto za 120pln dobrej ropki na BP (staram się tankować dobre paliwo ze względu na silnik, wtryski itp oraz na mniejsze spalanie) więc zalałem około 21 litrów. dojeżdżając do Radomia zostało mi jakieś 6-7l z tego co zatankowałem. myślałem że coś mi zaczyna fiksować wskaźnik bo z Łodzi do Radomia jest około 130KM więc ~13l na 100km w starym, zdrowym TD to wyczyn raczej nie osiągalny chyba że bym jechał ze 180km/h non stop... nie przekraczałem 100km/h bo ja tak jeżdżę na drugi dzień bawiłem się w odpowietrzanie hamulców i moją uwagę przykuła zaje*sta plama pod autem... zapach ropy wszystko wyjaśnił. Zajrzałem pod auto myślę sobie pewnie się przewód upierdzielił bo stary. Upierdzielił się... ale nie sam. Dokładnie w miejscu cięcia podłogi "się upierdzielił". Ciekawe nie? Ale dobra to można jeszcze przeboleć. żeby chociaż Idiota (bo inaczej takiego człowieka nazwać nie sposób) powiedział o tym to nie straciłby ponad 100pln na ropę tylko za grosze przewód zmienił. Blacharz miał jednak inne rozwiązanie: Rozciął przewód do końca i założył taką gumową "złączkę" której nawet obejmami nie przyłapał. Nosz kur*** mać!!!!!! co za partacz!!! Przed blachowaniem tej złączki nie było bo wymieniałem tylne amorki u zaufanego mechanika i na pewno powiedziałby mi o takiej "manufakturze" (tenże mechanik to mój wujek). POD ŻADNYM POZOREM PROSZĘ WAS: NIE ODDAWAJCIE AUTA DO TEGO CZŁOWIEKA!!!! JEST TANI!! PODEJRZANIE TANI. BO KOSZTY NAPRAW PO ROBOCIE TEGO CZŁOWIEKA PRZEKROCZĄ ZDECYDOWANIE CENĘ U INNYCH DOBRYCH BLACHARZY. Odnośnie samej roboty blacharskiej też miałbym kilka uwag. Człowiek zapewniał mnie ze "lata pojeździ". Jak dziś wlazłem pod auto u mechanika który wymieniał mi przewód to śmiem twierdzić że "do lata pojeździ". Chamskie spawy migomatem. Nasmarkane spawy - takie kropki, zabezpieczone licho, rdza już się pokazuje... Tanio było... faktycznie. Niestety nie mam faktur od gościa i to jest mój błąd podstawowy jaki popełniłem, bo bym się z nim sądził. Ale nawet o fakturach nie pomyślałem.
  23. jak w temacie... może komuś została jakaś instalacja po jakiejś biemdablju lub innym padle co miało webasto.... Generalnie to u mnie zgniła wtyczka zasilająca ale ta większa tez juz ledwo co..... Pw 601493406 Pozdrawiam
  24. Od niedawna od jakiś 300km zaobserwowałem, że mam problemy przy np redukcji z 5 biegu na 4 bieg. Bieg czasem się blokuje tak jak by był tam bariera, a czasem wchodzi z oporem takim jak przy wrzucaniu wstecznego tylko ze większym ale po 0,5 sekundę opór ten puszcza i bieg wchodzi tak jak bym jeździł dźwignia po zębach piły ręcznej do cięcia drzewa, ale bez odgłosów zgrzytu. Przy redukcji z 5 na 4 bieg najbardziej odczuwalne jest to zjawisko. Przy większych prędkościach jest to bardziej odczuwalne niż przy mniszych. Przy redukcji z 4 na 3 jest mniej problemów ale żeby to po maśle szło to nie mogę powiedzieć. Przy normalnym przejściu z 4 na 5 tego nie zaobserwowałem wchodzi jak po maśle. Z 3 na 4 po maśle..Jedynie z 1 na 2 jest jakiś większy opór. Natomiast mam czasem problem z wrzuceniem 1, np jadę hamuje bo widzę że samochód przede mną zahamował i się toczy i ja hamuje ledwo co się toczę chce wtedy 1 a ona nie wchodzi mogę tylko 2. - nie wiem może to normalne zachowanie że nie wolno wrzucać 1 przy lekkim toczeniu się BMW. Proszę o pomoc spotkał się ktoś z takim problem, co tu może nie grać?