Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów ' pedał' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
  • Dyskusje o BMW
    • Dyskusje ogólne
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Galeria BMW
    • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep sBMW.pl
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Off Topic
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


About Me


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 84 wyników

  1. Witam mam pytanie czy ktoś z uzytkowników zakładał kiedyś sztywne koło zamachowe wraz ze sprzegłem od bmw e36 320i m50 do bmw e39 523i zamiast dwumasa? Jesli ktoś wie coś na ten temat od czego pasuje i czy da sie założyc sztywne koło m50 do m52 to prosze o informacje poniewaz mam do wymiany dwumasa i chcem sie go pozbyc...
  2. Witam Panowie Nikt nie musi tłumaczyć jak pożyteczną rzeczą jest tempomat na długich trasach ale u mnie brak teraz staram się zakupić podzespoły i to poskładać... - Multifunkcionalną kierownice bez ariback bo go mam 130zł - Silniczek krokowy do sterowania przepustnicą około 50zł - Sterownik tempomatu 50zł - Czujnik pedału sprzęgła około 35zł Staram się kupować z kostkami i kawałkiem kabla aby było łatwiej to połączyć ale mam problem z czujnikiem pedała sprzęgła czy wystarczy sam przycisk kopić czy z tą blachą jak na foto? I jak do czego zwiera ten przycisk do masy? Czy mogę go zastąpić innym? Może ktoś sprzeda? Silniczek krokowy do sterowania przepustnicą także szukam z kostką może ktoś sprzeda? Mam taki schemat układu i jakiś PDF gdzie ktoś opisuje podłączenie tempomatu... Czy muszą programować komfort bo chyba nie? Czy muszę dokonać innych czynności czy coś zapomniałem ? Poz.
  3. Witam, jest to moj 1 temat od niedawna mam spadek mocy, turbina zalancza sie dopiero od 3tys obrotow (powinna od 2) a i tak wydaje mi sie ze nie dziala jak powinna do 3 tys samochod wolno sie rozpedza kazdy mnie moze łyknąć na starcie . Szukalem wszedzie pisza ze to przeplywomierz itp ja sie kompletnie na tym nie znam. Podlaczylem pod komp INPA i wyskoczyly 4 bledy, problem w tym ze nie wiem czego one dotycza szukalem wszedzie i nic nie znalazlem moze wy mi pomozecie z góry dzieki za odp. Ponizaj zalanczam printscrn z INPA
  4. Witam Pytanie dotyczy kola dwumasowego gdzie najlepiej zregenerować i jaki to koszt? Przegladajac inne fora marki bmw sa ruzne wypowiedzi ale dość stare brak w miare aktualnych info co, jak , gdzie i kiedy.
  5. Szukam i szukam pod różnymi hasłami na google odnośnie objawów filtra paliwa w e46 320d i mam pytanie czy taki filter może mieć coś wspolnego np z lagiem do 2000tys obrotów nie szybkim reagowaniem na pedał gazu?
  6. Witam wszystkich, od września stałem się póki co nieszczęśliwym posiadaczem bmw e36 320i, silnik 2.0 150km, kod silnika m50b20 (6 cylindrów). Z góry nadmienię, że wszystkie objawy które zaraz opiszę na benzynie NIE występują. Problem tyczy się tylko lpg. Po zakupie samochodu zdecydowałem się zagazować. Sekwencja była wmontowana mniej więcej w połowie września, więc nie ma nawet 2 miesięcy. Zakładałem u kolegi gazownika, który cieszy się dobrą opinią w środowisku. Po założeniu miałem przykaz wyjeździć 2-3 pełne zbiorniki i przyjechać na regulację wtrysków. No i faktycznie okazało się to koniecznie, bo silnik nawet ciepły strasznie falował (wskazówka obrotów wahała się regularnie o 2-3mm, czasami nawet więcej), moc nie była ta, czasami przy delikatnych manewrach na parkingu potrafił zgasnąć itp. Przyjechałem, poustawiał i mówi że będzie ok. Pierwszy dzień w porządku, drugi dzień po regulacji wszystkie problemy powróciły. Dzwonię ponownie i umawiamy się. Znów poustawiał ale na kompie okazało się, że prawdopodobnie przyczyną będzie łapanie lewego powietrza, po ciśnienie na kolektorze dolotowym było ~0.57 bara zamiast ~0.3. Poustawiał, pojeździłem dzień i znów się rozregulowało i umówiliśmy się, że zostawię mu samochód na 1 dzień i on dokładnie obejrzy gdzie może łapać to lewe powietrze. No i zostawiłem, przyjeżdżam po 8h po pracy no i na pierwszy rzut oka nie faluje, czyli ok. Mowił, że posprawdzał i nie łapał lewego powietrza, lecz przyczyną okazał się bardzo pródny silniczek krokowy, którego przeczyścił. Zapewnił że będzie ok, poustawiał też od nowa mapy. Tak więc uradowany że w końcu po 2 miesiącach od zakupu będę mógł spokojnie jeździć żegnamy się i jadę do domu. I już po 2 kilometrach poczułem, że ZAUWAŻALNIE słabiej zbiera się na gazie aniżeli na benzynie, z każdego biegu. Dojechałem do domu i chwile na parkingu sobie postałem i wyszła kolejna wada - na benzynie jest ok, tj. leciutko muskam pedał gazu i obroty po prostu normalnie się zwiększają tak jak powinny, bez żadnych wibracji budy. Natomiast na gazie przy lekkim muśnięciu gazu, najpierw obroty lekko spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wzrastają, i to też mam wrażenie że nie tak lekko i swodobnie jak na benzynie, a trochę wolniej. Mówie a mam w dupie, ide do domu. A to wszystko było na ciepłym już silniku jak go odebrałem od kolegi gazownika. Jaja zaczęły się dziać kolejnego dnia jak chciałem jechać. Silnik zimny po nocy, wiadomo. Wsiadam, odpalam, czekam z 2 minutki żeby się troche nagrzał, na benzynie wszystko ok. Jade gdzieś niecały kilometr i stoję na światłach. I akurat jak stałem na czerwonym to się przełączył i w momencie przełączenia po prostu zgasł. Odpaliłem, po chwili znów się przełączył ale tu już był jakiś koszmar, obroty spadały prawie że do zera, aż pojawiała się m.in. czerwona lampka akumulatora jakoby silnik miał zaraz zgasnąć. Musiałem ostro gazować żeby przytrzymać na obrotach a ruszałem z 3 tysięcy, bo z niższych się nie dało. Jade jade, wciskam pedał i moc też zdecydowanie nie ta. Nawet jak dojeżdżałem do świateł to specjalnie wrzuciłem na luz i wtedy też mało co nie gasł. Przejechałem z 5 km, silnik nagrzał się do optimum i już trzymał obroty, ale dalej na postoju przy lekkim muśnieciu gazu, na lpg buda najpierw wibrowałą a potem obroty w górę szły. Chwile stanąłem sobie na postoju i zauważyłem kolejną rzecz - silnik na gazie ma słyszalnie wyższe obroty. Przełączyłem na benzyne i obroty lekko spadły, ale nie falowały, po prostu były niższe lekko niż na gazie. Dałem z powrotem na gaz i z momentem przejścia na gaz obroty minimalnie wzrosły i utrzymywały się tak przez cały czas (wskazówka obrotów była może z 1-2mm pod 1k). Jak pisałem kolega mówił że po przeczyszczeniu tego krokowca i czegoś tam chyba jeszcze, ponownie zebrał mapy. Podsumowując: 1) Faktycznie to wcześniejsze falowanie na ciepłym nawet, zostało wyeliminowane w stosunku do tego co było na początku. 2) po przełączeniu na gaz zgasł a potem obroty tak spadały że musiałem mocno gazować żeby ponownie nie zgasł. 3) na benzynie na postoju, nawet na ciepłym jak musnę gaz to obroty od razu idą swobodnie w górę tak jak powinno być, a na lpg najpierw jakby była lekka dziura, minimalnie obroty spadną, buda lekko zawibruje i dopiero wtedy wzrastają, i to też mam wrażenie nie tak szybko jak na benzynie. 4) moc nie ta 5) jak sobie poprzełączam pb-lpg, to na lpg słyszalnie i lekko zauważalnie na wskazówce wyższe obroty (nie wiem czy tak ma być?), aczkolwiek na ciepłym już nie faluje tak jak było wcześniej. 6) nawet na parkingu jak manewruje - cofanie, jazda na prawie półsprzęgle, to na benzynie bez problemu mogę sobie na to pozwolić, natomiast na gazie przy takich manewrach od czasu do czasu po prostu zgaśnie, a już bardzo często zapalają się lampki a reflektory też zauważalnie gorszym światłem świecą na tą chwilę (widzę w odbiciu lakieru samochodu stojącego obok). Szczerze mówiąc rzygać mi się już chce tym samochodem i gazem... Miało być fajnie a jest do dupy. Macie może jakieś pomysły? Powiem mu że albo zostawiam mu samochód nawet na pare dni jeśli będzie trzeba i albo robi to porządnie żeby jeździło jak na pb, albo niech wymontowuje tą instalację i oddaje pieniądze. Ja rozumiem że koledzy kolegami, ale jakieś granice też są, dałem kupe kasy a już Łada Niva którą hobbystycznie kiedyś jeździłem na nie-sekwencyjnej instalacji gazu nie odwalała takich numerów. Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc i za przeczytanie tego całego
  7. Przy spokojnej emeryckiej jeździe nic dziwnego się nie dzieje,rozsprzęglanie się odbywa,pedał ma normalny skok. Ale jak robię czasem szybką akcję żeby odmulić i siebie i maszynę to po 1->6000,2->6000,3->6000 pedał sprzęgła zmniejsza swój skok (tak jakby go coś wciągało) o jakieś 2/3cm w kierunku podłogi. Mimo to biegi normalnie się zmienia. Tylko ten dziwny efekt (szybka akcja a pod lewą stopą nie ma pedału tylko trochę niżej) Nie robiłem jeszcze testu z ciągłą szybką jazdą. Pedał wraca potem do swojej pierwotnej pozycji. Najgorsze jest to,że nie dzieje się to za każdym razem butowania M50tki. Płyn jest Poziom płynu OK. Co obstawiacie? Wysprzęglik?Pompa sprzęgła? Zaopatrzyłem się przezornie w zestawy naprawcze zarówno dla wysprzęglika jak i dla pompy sprzęgła. Tarcza się nie ślizga ciągnie pięknie. Czy mieliście podobne doświadczenia.
  8. Dominik6

    problem z abs

    witam wszystkich mam problem z abs-em komputer pokazal tylne prawe kolo czujnik wymienilem dalej problem zostal wymienilem lozysko z drugim czujnikiem w srodku dalej nic sprawdzilem na komputerze predkosc pokazuje na karzdym kole dobrze skasowalem blad po 25 kilometrach abs znow sie swieci i pokazuje tylne prawe kolo czujnik skasowalem blad i podlaczylem kompa i jezdzilem z nim pokazal mi prawe przednie kolo zglupialem zamienilem czujni z lewego na prawy czujnik ok sprawdzilem czy czyta predkosc na kazdym kole czyta skasowalem blad uradowany ze jest ok nastepnie 25-30 km i znow abs sie swieci nie mam juz pomyslow bardzo prosze o rade i pomocpytanie_bmw
  9. gdzie znajdę tę część SIŁOWNIK TEMPOMATU BMW E36 SILNICZEK TEMPOMAT (3149302265) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ?? u siebie miałem urwane cięgło i nie mogę znaleźć, aby wymienić
  10. Witam dzisiaj zobaczyłem żę moja e46 coś kuleje jak jest odpalona wcisne sprzęgło obroty pujdą troche do gury ale jak puszcze sprzęgło obroty opadną a po 3 sekundach jest takie spadnięcie oborów do poziomu 450 -500 i się podnoszą i czasami minimalnie falują na wciśniętym sprzęgle obroty nie falują co może być przyczyną ?? na wciśnięty jest w ok autko to e46 325i lpg po lift
  11. Kosa

    Przepływka M43

    witajcie czy ktoś posiadający e46 318i M43 miałby chwilę czasu i mógłby zrobic zdjęcie z numerem wkładki przepływki (sprawnej?) lub miałby chwilke we wroc żeby umówic się i podmienić na chwilę w celu sprawdzenia (prośba dla kumpla) dzieki pozdr
  12. Ruda.E30

    E30 licznik

    witam mam silnik m50b20 a licznik mam z 1,6 tak wiec nie chodzi mi dobrze obrotomierz (tak jak by mialam za wysokie obroty) a przy odcinie przekrca sie oraz ekonomizer nie dziala. wiec mam zmienic licznik czy wystarczy kosc kodujaca mienic??
  13. Witam, Pojawił się u mnie ostatnio problem i zapaliły się kontrolki ABS i ESP co skutkowało tym że ani ABS ani ESP nie działa. Podpiąłem się pod inpe i wywaliło mi 3 błędy: 36 Drehzahlfuehler vorne rechts Anfahrerkennung 20 Drehzahlfuehler vorne links Anfahrerkennung 113 Pumpenmotor, Ventilblock, Kabelbaum Usunięcie błędów powoduje, że kontrolki gasną a ABS i ESP działa do pierwszego razu. Po ponownym uruchomieniu silnika kontrolki się zapalają i znowu to samo. Z tego co już doszedłem do wymiany są dwa przednie czujniki ABS. Ale czy tylko i czy na pewno? Nie wiem co oznacza błąd nr 113? Czy jest on związany z ABSem? Byłbym wdzięczny za pomoc:)
  14. Chacko e30

    problem z ABS-em

    witam,mam problem z abs a mianowicie pare dni temu zaświeciła się kontrolka abs-u i okładzin hamulca,wymieniłem prawie wszystko co może mieć wpływ na świecenie się owych kontrolek a one dalej świecą.wymieniłem; -tarcze hamulcowe przód -kpl przód i tył klocków hamulcowych -płyn hamulcowy -2 czujniki abs-u -sprawdziłem stan szczęk hamulcowych dodam że w mojej e36 jest silnik m40 z 91r i odziwo mam z tyłu tarczo-bębny! byłem na diagnostyce komputer nie widział problemu przed wymianą wyżej wymienionych częsi jak i po! co to może być?
  15. Gość

    E36 M50b20 Vanos problemy z odpalaniem

    Witam Drogich Kolegów. Posiadam uparty samochód a mianowicie:D Samochód mam od prawie 2 lat zwiedziło już co najmniej 7 mechaników a ostatni powiedział mi że maja dość tego samochodu:D ale sprawił że jeżdżę. Bunia jak jest ciepła rozgrzana pali na dotyk. Jednak jak ostygnie to za nic nie zapali. Ostatni mechanik powiedział mi że na zimnej przy odpalaniu jest iskra tylko na 2 i 5 cewce. Przyczyną wg mechanika miał być główny czujnik położenia wału. Kupiłem nowy za ponad 300zl i to samo. Kiedy odłączę główny czujnik wału odpali na czujniku położenia walka rozrządu, jednak muszę dłużej kręcić ale odpali zawsze. - podpinałem do kompa i wykazało zero błędów - cewki nowe - świece nowe - fajki nowe - komputer wymieniany (jak kopiłem samochód to kiedyś wyjąłem kompa i go rozebrałem i był ewidentnie zalany woda, dałem go do elektronika i powiedział ze jest spalony i to niezłe i dal mi inny na 100% sprawny) - czujniki temperatury wymienione - lambda wymieniona Jak silnik jest odpalony to chodzi cicho i równo, igła i nawet mogę podłączyć ten główny czujnik i silnik będzie chodził normalnie nie zgaśnie. Ma tylko problem z zapalaniem. Czy mogło coś się spalić od tego zalanego komputera jak tak to co to możne być bo już nie mam pomysłów. Jeszcze jednym problemem jest to że samochód stoi zapalony i jak przycisnę dynamicznie pedał gazu to najpierw przygaśnie jakby się zdławi i dopiero wejdzie na obroty. Czytałem ze te przydławienie to może być objaw przepływomierza. Proszę o pomoc jeżeli ktoś ma jakiś pomysł. Z góry dziękuje za pomysły:)
  16. Witam Dziś nie będę się rozdrabniał. Chcę się pozbyć wszystkiego co mam z rozbiórki mojej E36 320i coupe z 1993 roku. Części mechaniczne oraz blacharskie w stanie db/bdb. wszystkie mechaniczne sprawne, blachy bez rdzy. Jeśli ktoś potrzebuje jakiekolwiek informacje proszę pisać na PW lub dzwonić 667-526-471. Niektóre części pochodzą z innych modeli co zostanie dopisane obok. Co kupujesz? Oto lista: 1. Schowek deski rozdzielczej przedlift 2. Konsola środkowa (el. wokół biegów + boki) 3. Prawe drzwi (pasażera) kompletne czyli blacha, szyba, mechanizm el. szyby, klamka zewnętrzna, listwa zewnętrzna ozdobna, el. lusterko M3, wiązka kabli. Brak tylko tapicerki. 4. 2 odboje, mocowania przedniej belki 5. Belka zderzaka przedniego 6. Belka zderzaka tylnego 7. 2 odboje, mocowania tylnej belki 8. 4 zaciski tylne z jarzmami, trzpienie czy jakoś tak mi się gdzieś zapodziały 9. Wzmocnienie przednie wraz z osłona (wersja bez klimy) 10. Półeczka z zapalniczką 11. Belka tylnego zawieszenia 12. Poduszka powietrzna kierowcy (kierownica 4-ramienna) 13. 2 zaciski przednie 14. gumowa osłona chłodzenia prądnicy 15. króciec ssący układu chłodzenia prądnicy 16. sterowanie el. lusterkami 17. włącznik awaryjnych 18. zawór twin-tec 19. stabilizator tył 20. skrzynka bezpieczników 21. 2 popielniczki 22. lusterko wsteczne 23. 2 rygle drzwi (mocowane do słupka, bez czujnika) 24. elektrozawór nagrzewnicy 25. regulator wys świateł i podświetlenia zegarów 26. sensor poduszki powietrznej 27. Zestaw 11 przekaźników 28. sterownik wycieraczek i spryskiwaczy 29. uniwersalny sterownik centralnego zamka + 2xpilot (jeden dorabiany) + czujnik z kabelkami 30. moduł komfortu 31. siłownik klapki wlewu paliwa 32. tylna półka bez stop czarna zadbana 33. agregat ABS z pompa hamulcowa 34. mechanizm podnoszenia szyby (prawy) 35. przewód elastyczny układu chłodzenia 36. pierścień ślizgowy, taśma E36, E34, E32, E31 37. Sterownik EGS automatycznej skrzyni biegów E38 730i (stan nieznany) 38. zawiasy + amortyzatorki, siłowniki tylnej klapy 39. przedni prawy pas bezpieczeństwa 40. Prawy tylny wahacz z piasta, zwrotnicą, czujnikiem ABS, linka recznego 41. wtyczka nastawnika przepustnicy ASC+T E28 E31 E30 E32 E34 E36 Z3 42. 2 odpowietrzniki bagażnika 43. dolny uchwyt chłodnicy 44. kanał grzewczy lewy 45. 2x szyna fotela 46. dolna obudowa kolumny kierowniczej 47. kierunkowskazy przednie NOWE białe 48. pedał gazu 49. pedały hamulca i sprzęgła ze stelażem 50. belka przedniego zawieszenia 51. 2 półosie 52. Kolumna kierownicza (wał górny i dolny) 53. Wnętrze BMW E46 sedan szare jasne ( 2 fotele manualne, tylna kanapa, 2 boczki przód elektryka, 2 tylne boczki manual, pólka tylna) 54. NOWE tylne lampy do E36 sedan black lexus 55. lusterka M3 56. 2 przednie piasty ze zwrotnicami Odbior tylko osobisty. Jak cos sie po drodze znajdzie to w cenie masz jako GRATIS !!! POTRZEBUJE MIEJSCE W PIWNICY !!! Jezeli cos do tego czasu zostanie sprzedane, cena oczywiscie ulegnie redukcji. Wszystko jest troche warte ale zadowoli mnie 1750zł do negocjacji Ponizej fotki prawie wszystkiego
  17. Witam. Mam problem z moją E34-ą. Mianowicie jak jest zimno to mam duży problem odpalić autko. Ma cheć ale załapuje i gaśnie. Dodam że wymieniłem świece. Jak załapie ta tak jak by nie na wszystkich cylindrach pedał gazu nie reaguje i albo zgasnie albo załapie reszta cylindrów i jest normalnie. jak jest cieply odpala odrazu bez problemow. Nie kopci ani na nickich ani na wysokich obrotach. prosze pomocy. Pozdrawiam
  18. Siema. W temacie Nem'a powstała mała dyskusja. Żeby nie robić śmietnika w jego temacie przenieśmy ją tutaj Otóż pytanie: Czy dobrze jest silnik rozgrzewać na biegu jałowym? Chodzi o to, czy po uruchomieniu silnika dobrze jest odczekać, aż się zagrzeje i dopiero jechać, czy może ogrzewać go podczas delikatnej jazdy i dopiero jak się rozgrzeje dawać ostrzej w prawy pedał... Ja np. teraz(zima), rano wstaje, w furze zimno, szyby oszronione. Włączam silnik i czekam aż się zagrzeje i dopiero ruszam. Co prawda nie daję mu od razu w pędzel bo pamiętam iż olej dużo później się rozgrzewa niż płyn chłodniczy. Dopiero po przejechaniu odpowiedniego dystansu mogę trochę mocniej bunię przycisnąć. Inna metoda: Odpalić silnik, odczekać parę sekund i ruszać. Oczywiście również nie dajemy dużo gazu(silnik jeszcze jest zimny). Motor szybciej się rozgrzeje podczas jazdy, ale za to przy większym obciążeniu, co też nie jest teoretycznie dobre. Jak uważacie? Jak postępujecie ze swoimi bummerami?
  19. Witam. Walczę w swojej e34 z falowaniem obrotów.Wymieniłem kilka elementów z osprzętu silnika (krokowiec z wężami,przepływke,regulator ciśnienia paliwa,pompę paliwa,filtr paliwa,powietrza oraz gume dolotu,przepustnica wyczyszczona,świece itd.) a z autem dalej problem.Wygląda to mniej więcej tak,że po odpaleniu chodzi ładnie dopuki nie doda się gazu i wtedy zacznie falować i lub też gaśnie.Bywa też tak,że po odpaleniu od razu gaśnie.Aby temu zapobiec podkręciłem linkę od przepustnicy.Efekt był taki że auto nie gasło/falowało na zimnym motorze ale po zagrzaniu obroty były rzędu 1200-1300.Na zimnym silniku auto jest mułowate i szarpie (mowa o normalnej jeździe na zimnym silniku bez wkręcania na wysokie obroty -----> sonda?).Jak silnik się zagrzeje to zazwyczaj jest ok ale czasem po dodaniu gazu na biegu jałowym obroty spadają za nisko i silnik jakby na chwilę przygasa i wskakuje na prawidłowe obroty.Taka sama sytuacja następuje po ponownym odpaleniu ciepłego silnika zaraz po jego zgaszeniu.Czasami też wolno schodzi z obrotów i zawiesza się około przy 1 tyś. obrotów.Dodatkowo przy próbie wyeliminowania usterki zauważyłem,że przez mały wężyk od podciśnienia (wychodzący od kolanka między kolektorem ssącym a serwem hamulcowym) i idący do ściany grodziowej dosyć mocno zasysa powietrze.Przy próbie zatkania dobrze pracujacy silnik zaczyna ostro falować lub też gasnąć.Do tej pory serwo działało prawidłowo tzn. hamulce były ok,a od pewnego czasu chyba wydaję mi się że pedał stał się bardziej miękki.W związku z tym mam pytanie czy przez ten wężyk powinno być zasysane powietrze (gdy jest połączony do ściany grodziowej mocno syczy w kabinie pod nogami kierowcy (czujnik temp. wewn.) dlatego dla swiętego spokoju odczepiłem ten wężyk i pozostawiłem w komorze silnika.Mam nadzieję,że przedstawiłem swój problem dosyć dokładnie.Liczę na jakieś wskazówki ponieważ chcę zlikwidować usterkę bo autem niestety nie da się normalnie jeździć.Pozdrawiam.
  20. aro

    praca silnika

    Witam Problem dotyczy BMW e39 525tds. 97r.A więc podczas jazdy gdy wskazówka obrotościomierza dochodzi do 1700 obr.silnik zaczyna leciutko szarpać,gdy wskazówka dojdzie do 2000 tyś obr.szarpanie zanika i silnik ciągnie aż miło,dzieje się to tylko w tym przedziale obrotów,na wolnych obrotach pracuje równo choć co jakiś czas ma wachnięcia.Gdy zacznę jazde dość ostro wciskając pedał gazu silnik wkręca się idealnie bez żadnych szarpnięc.Auto pali na zimnym jak i na ciepłym idealnie,nie ma żadnych przecieków,pompa suchutka.Za nim pojadę do mechanika może coś doradzicie co może być przyczyna.
  21. Dziś nagle po jeździe po mieście coś strzeliło mi w sprzęgle. Głuchy odgłos nie jakieś zgrzytanie. Stałem spokojnie na światłach wrzucam na jedynkę spuszczam pomału ze sprzęgła, a tu nagle szarpniecie jak by ktoś by mi wjechał w tył. Ale samochód ruszył, po tym poczułem że na biegu jałowym pedał cały drga jak by po nim mrówki chodziły, przy ruszaniu z jedynki powiedziałbym że pedał drga jeszcze bardziej na jałowym. Bieg wchodzą w miarę normalnie nie ma zgrzytów jakiś oporów. Jedynie przy wrzucanie jedynki wydaje się mi, że sprzęgło bierze o połowę mnie. Nie wiem jak to fachowo nazwać. Powiem tak dawniej trzeba było spuścić nogę mocnej i ruszał płynie, a teraz wystarczy do połowy sprzęgła i jak by agresywnie ruszał tak jak by samochód był na naprężonej linie i nagle ktoś przeciął tą linie. A przy wrzucaniu jedynki i dwójki słyszę głuchy odgłos stuknięcia jakby z tylnego mostu nie wiem czy to ma związek z tym problemem. Orientujecie się może co to za awaria z tym sprzęgłem i ile jej usuniecie może kosztować? A bym zapomniał dodać, przy wciśniętym pedale sprzęgła do końca - pedał nie drga.
  22. latopyrz22

    Czujnik ABS-u

    Witam mam pytanko odnośnie czujnika ABS-u,podczas jazdy zapaliła sie kontrolka,czy istnieje możliwość sprawdzenia w którym kole on padł czy tylko mozna to zrobić za pomocą kompa?
  23. kamilfuks87

    kopci na biało

    Witam. Otóż tym razem mam inny problem. Jadąc na kochany cpn na rezerwie auto co chwile traciło moc i zaczęło kopcić na biało.po chwili zapaliła sie kontrolka ta od silnika chyba,,check,, czy jakoś tak.Po zatankowaniu 15 litrów auto zaczęło od czasu do czasu przerywać i kopcic. Więc zatankowałem jeszcze 15 litrów i po przejechaniu kilkuset metrów wszystko wróciło do normy.Jednak dzis gdy wskazówka spadła na 15 litrów paliwa w zbiorniku znów zaczyna przerywać i kopcic. Dodam ze te kopcenie to para wodna,a z tłumika leje sie woda.Czasami za mną świata nie widać jak do konca pedał wcisne.Czym to moze byc spowodowane? Może woda w zbiorniku?jak jest paliwa mało to pobiera razem z woda? prosze o porady. POZDRAWIAM
  24. Witam. Mam mały problem, ponieważ wymieniając reduktor od gazu zapomniałem dokręcić opaski na wężu od chłodzenia.... dziś jadąc wywaliło mi praktycznie cały płyn chłodniczy, i wskazówka doszła do połowy czerwonego pola;/;/ zgasiłem auto, pozwoliłem aby temperatura spadła, i zalałem tym co miałem pod ręką czyli wodą destylowaną. Po długim, mam nadzieję poprawnym odpowietrzeniu dojechałem do domu (ok.2km.) Wskazówka w pionie. Teraz po zgaszeniu i ponownym odpaleniu nie chce chodzić na gazie... gdy przerzucam na LPG auto gaśnie i nie reaguje na wciśnięty pedał gazu... proszę o szybką pomoc co może być przyczyną bo za godzinę mam spotkanie, na które muszę zdążyć... a innego transportu nie mam:(
  25. Siemka... Znalazłęm podobny temat na forum ale nic się nie dowiedziałem... Chodzi o to że od czasu do czasu jak delikatnie ruszam na 1 biegu to czuc jakby z tylu auta drgania szarpanie jakby kola doksowały... Niby dowiedziałem się że podobno jest to wina sprzęgła ale sprzęgło mam ok, nie śłizga się nie smierdzi auto normalnie ciągnie pedał starnardowo twardy nie skapciały... Dziś potrakowałem jeszcze breszką dyfer czy nie ma luzów itp wygląda jakby było ok, delikatnie może się buja na tulejach ale nie wiem czy tak powinno byc czy nie.... Wału nie sprawdzałem do jest pod aluminiową osłoną od wydechu... Ma ktoś jakieś wizje?