Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów ' przewodzie' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
  • Dyskusje o BMW
    • Dyskusje ogólne
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Galeria BMW
    • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep sBMW.pl
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Off Topic
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


About Me


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 16 wyników

  1. Witam Mam problem w związku z moim compactem. Mianowicie wywala mi bezpiecznik od prawych postojówek i podświetlenia zegarów. Odłączyłem przełącznik świateł tylne i przednie postojówki, prawy silniczek regulacji wysokości świateł (zauważyłem tam nadtopioną izolację na jednym przewodzie). Odłączyłem nawet regulację wysokości świateł i gdy wkładam nowy bezpiecznik i podłączam akumulator od razu następuje zwarcie i strzela bezpiecznik. Proszę o pomoc może ktoś wie gdzie jest problem ?
  2. Witam. Wszystko jak w temacie. Potrzebuję wąską nerkę do E34, prawy (od strony pasażera) kierunek pomarańczowy do E34, i silniczek od sterowania wysokością lampy (nr 21 na tym rysunku Single components for headlight BMW 5' E34, 525i (M50) ? BMW parts catalog ) również do E34, z tym że ten silniczek potrzebuję z podłużną wtyczką na nim, a nie osobną okrągłą na przewodzie. Kontakt na pw lub email: maciej.trybula@gmail.com
  3. witam. mam wydaje mi sie problem w e34 2.4td z 88r. auto po odaleniu po nocy chodzi na odpowiednich obrotach ale po chwili jak zlapie troszkie temp to trzyma tak okolo 800-900 obrotow czyli za wysoko. pracuje rowno wkreca sie bez problemow bardzo ladnie ale zastanawia mnie dlaczego ma takiewysokie obroty. a i jaszcze jedno, mam te auto od niedawna i przy nawet delikatnym przegazowaniu tak do 3 tys puszcza czarny dymek. nic wielkiego ale jednak. pytanie brzmi czy szukac przyczyny sprawdzac wtryski itp czy poprostu 25 lat zrobilo swoje?
  4. robiłem małą akcję z wymianą uszczelki podstawy filtra,może trochę opiszę,jak to zrobić(fotek nie robiłem,te są zapożyczone) jeśli lewa strona silnika ,pod kolektorem ssącym,jest uwalona w oleju,to na 90% winowajcą jest uszczelka podstawy filtra oleju, należy zaopatrzyć się w taką uszczelkę Dopływ oleju-filtr oleju BMW 5' E39 520i M52 Touring ECE - Lista części nr 6 na schemacie, i zabieramy się za rozkręcanie,a jest tego trochę,na początek idzie filtr powietrza z obudową,wyciągamy też przepływke,no to łatwe,potem odkręcamy dwie śrubki od zbiorniczka wspomagania,odchylamy go na bok,razem z puszką rezonatora na przewodzie powietrza, następnie alternator,należy najpierw oczywiście ściągnąć pasek,ściągamy dekielek z rolki napinacza,klucz gwiazdkowy,Torx T50 w śrubę i luzujemy pasek,ściągamy,i odkręcamy alternator,jest na dwóch śrubach(wcześniej odkręcamy oczywiście mase,wypinamy wtyczkę z altka i odkręcamy od niego przewód) po wyjęciu altka odkręcamy napinacz,który poprzednio luzowaliśmy pasek,też żadnej polityki,dwie śrubki i mamy go na wierzchu,(na fotce jest nie wykręcony,ale lepiej go odkręcić) następnie należy odkręcić pompe wspomagania od podstawy,nic prostszego,też dwie śrubki,nie wyciągamy jej,bo jest podłączona przewodami oczywiście,wysuwamy tylko z gniazda,i niech se wisi,teraz odkręcamy przewód oleju idący do elektrozaworu,nastawnika vanosa i mamy już dostęp do podstawy,wypinamy dwie wtyki,od czujników ciśnienia i temperatury oleju i bierzemy się za odkręcanie podstawy,jest na sześć śrub, wyciągamy i mamy taki widok uszczelka wygląda jakby była z plastiku,twarda,brzydka i wogóle:lol: do wymiany mając to wszystko na wierzchu,możemy przy okazji sprawdzić stan łożysk w rolce napinacza,alternatorze(tego od razu można dać do małego remonciku-łożyska,tuleje...),przy składaniu możemy dać trochę porządnego silikonu na krawędzie, to by było tyle,bez fotek,ale jakby ktoś chciałby się za to brać,to już mniej więcej wie,czego się spodziewać (przed całą akcją,oczywiście spuściłem olej) EDIT:jak kogoś interesuje taki opisik ,bez fotek,to mogę jeszcze opisać wymianę chłodnicy i pompy wody,bo niejako przy okazji,też to zrobiłem:lol:
  5. Witam mam taki problem przy swapie na m52 po podłączeniu ews dalej brak iskry paliwo leci rozrusznik kreci lecz na przewodzie czarnym i zielonym przy cewce jest napiecie 12v l masa dochodzi ale słaba . pozostały mi nie podlaczone dwie kostki jedna wychodzi z listwy wtryskowej jest okrągła na 4 piny druga to ta zdjecie pogladowe chodzi mi o tą białą najwiekszą: [ATTACH=CONFIG]24324[/ATTACH] z góry dzieki Pozdrawiam Damian!
  6. Witam sound maniaków Problem jest następujący, otóż po próbie podłączenia wzmacniacza pod głośniki na zgaszonym silniku jest ok, po odpaleniu silnika jest wzrastający pisk wraz z obrotami silnika(muzyka gra) ale ten pisk!!! ? czy w alternatorze brakuje czegoś przeciwzakłóceniowego diody czy coś w tym stylu? dodam, że bez wzmacniacza też słychać ten pisk ale nie "wzmocniony" tak cicho w tle jakieś pomysły?
  7. Witam. Mam problem z moją E34-ą. Mianowicie jak jest zimno to mam duży problem odpalić autko. Ma cheć ale załapuje i gaśnie. Dodam że wymieniłem świece. Jak załapie ta tak jak by nie na wszystkich cylindrach pedał gazu nie reaguje i albo zgasnie albo załapie reszta cylindrów i jest normalnie. jak jest cieply odpala odrazu bez problemow. Nie kopci ani na nickich ani na wysokich obrotach. prosze pomocy. Pozdrawiam
  8. Witam. Kolega ma problem z odpaleniem M52 - nie ma iskry. Wymienione dwa czujniki obrotów (wału i wałka), na impie nic nie wychodzi. To "coś" było włożone na przewodzie masowym od cewek zapłonowych i schowane w osłonie kablowej przy pierwszej cewce. pompka paliwo podaje, silnik kręci a nie ma iskry. EWS odpada bo rozrusznik kręci. Proszę o sugestie [ATTACH=CONFIG]18722[/ATTACH]
  9. Witam Mam dziwny problem, dzis wycieraczki z przody zaczeły nagle pracować cały czas ...w połozeniu gdzie maja stac pracują ale dodam ze działają wszystkie biegi wycieraczek:) i do tego nie działą pompka spryskiwaczy...wszystkie bezpieczniki sprawdziłem i są ok, przekaznik wycieraczek rozebrałem i wyglada na sprawny, brak widocznych uszkodzeńelementów elektronicznych czy przypalonych styków, ząłozyłem go na nowo i cisza..wycieraczki nie ruszyły ale jak raz dotknałem manetki znów pracują zaczałem rozbierac obudowe kierownicy bo chyba winna jest manetka..co Wy na to\? pozdrawiam
  10. Maslana

    lifting

    Panowie co będzie mi potrzebne oprócz kloszy oczywiście do zmiany przodu z przed liftowego na po liftowy ??
  11. witam mam problem. auto bardzo ciężko rano odpala. trzeba bardzo długo kręcić rozrusznikiem aby zaskoczyło. jak się już uda to dopóki silnik nie złapie temperatury to nierówno pracuje. później jak się już zagrzeje odpala od strzała. obroty nie falują. tylko pojawia się problem z jazdą na niskich obrotach (ok.1200-1500). wtedy szarpie. w aucie uszczelniona pompa wtryskowa, wymienione świece, pompa paliwa, wymienione przewody paliwowe (przelewy). byłem na kompie i zapłon i dawka jest oki. jakieś propozycje bo mrozy zbliżają się wielkimi korkami a do pracy trzeba jeździć. pozdrawiam
  12. witam.koledzy posiadam bmw e34 silnik M20B20 i mam pytanie na którym przewodzie do świeć powinien być fabrycznie zamontowany ten czujnik ?ponieważ kupiłem ten samochód a go nie było a chciałbym go założyć a nie wiem na który przwwud. jedni mówią że obojętnie na który a drudzy że na 1 i sam już nie wiem
  13. Witam, wracajac wczoraj z nad morza przez cala droge 200km padal deszcz, tzn lał a woda na calym odcinku do okolo kostek. Widac na max 10metrow. Duzo aut stalo na poboczu i niestety juz tam zostawaly... Ale juz 20km przed Gorzowem, gdy zaczely mi parowac szyby, wiec wlączylem tylna szybe, oraz wlaczylem swiatla drogowe delikatnie zaczela swiecic kontrolka od ladowania. Bylem przekonany, ze poprostu zalalo troszke alternator i wyschnie i bedzie ok. Wiec dzis wieczorem sprawdzilem i nadal delikatnie swieci, ale co ciekawe dopiero po wlaczeniu wszystkich odbiornikow oraz po dodaniu gazu, na wolnych obrotach nie swieci. Zreszta to nawet swieceniem nie mozna nazwac, ale jednak cos jest nie tak.... Uploaded with ImageShack.us Dodam tylko, ze alternator jest po regeneracji tzn. rozebralem go wyczyscilem zalozylem nowe lozyska, zalozylem nowe szczotki plus regulator, pozakladalem nowe przewody, przeczyscilem wszystkie styki oraz skrecilem na nowe srobki. Naciagnelem pozadnie pasek. Pierscienie wygladaly ok wiec zostawilem. Robilem to 2lata temu, wiec okolo 40 000 - 50 000km temu, od tamtego czasu tam nie zagladalem. Objaw jest zupelnie inny jak przy konczeniu sie szczotek bo zapala sie delikatnie przy dodaniu gazu.... Mi na mysl przychodzi regulator oraz diody ?? ?? W sumie wszystko dziala, nic na desce nie przygasa, obciazenie silnika nie zmniejszylo sie bo obroty ma takie same... (jak wiadomo m10 nie umie korygowac obrotow samodzielnie w gore....) Potrzebuje autko jednak dosc czesto wczoraj wracalem z nad morza za 1-2 tygodnie lece do Holadni, niechcialbym stanac gdzies na autobanie... Jest mozliwe zalanie alternatora ?? P.S. Trzeba bardzo dokladnie sie przyjrzec zeby dostrzec ta lampke.
  14. Witam. Straciłem podgrzewanie na sondzie, przekaźnik jest dobry ale nie dostaje masy z DME. Czy mogę podłączyć masę z np. pompy paliwa(przekaźnika)? Czy komputer dogrzewa sobie sonde i wyłącza po nagrzaniu? Czyli krótko mówiąc czy mogę sonde podłączyć na stałe grzanie po załączeniu zapłonu bez jakiś większych tego konsekwencji. Pozdrawiam
  15. witam mam taki maly problem posiadam bmw e36 318 M40 silnik z gazem sekwencyjnym 1992r sedan wczoraj po powrocie do domu zgasilem auto i okazalo sie ze musze jeszcze podjechac w jedno miejsce probowalem odpalic bmke i nie chciala zapalic jak juz zapalila to na bezynie nie chciala sie wkrecac na obroty byla bardzo zamulona a dzisiaj z rana juz nie chciala zapalic dodam ze na gazie chodzila dobrze i odpali na chwile po zastosowaniu tak zwanego samostartu w spreju wprawdzilem przewod ktorym idzie paliwo do silnika i po odpieciu go i wlaczeniu zaplonu nawet kropla paliwa nie poleciala co moze byc przyczyna ???
  16. Witam ... mam problem tego typu auto gdy jest całkowicie zimne to odpala na dotyk. Niuans pojawia się gdy ma temp roboczą tzn przyjadę wyłączę silnik i za jakiś czas chce odpalić to tak na dwoje babka wróżyła albo zapali albo nie. Silnik kręci ale nie chce odpalić. Diagnoza komputerowa wskazała błąd na przekaźniku od wtrysków został wymieniony i problem dalej się pojawia. Proszę o pomoc w tej kwestii...