Znajdź zawartość

Wyświetlanie wyników dla tagów ' zepsute' .



Więcej opcji wyszukiwania

  • Wyszukaj za pomocą tagów

    Wpisz tagi, oddzielając je przecinkami.
  • Wyszukaj przy użyciu nazwy użytkownika

Typ zawartości


Forum

  • Akcje specjalne
    • Akcje Specjalne
  • Powitania, Prezentacje
    • Powitania
    • Buma Design -> czyli zdjecia naszych Beemek
  • Dyskusje o BMW
    • Dyskusje ogólne
    • Diagnostyka komputerowa
    • Paliwa alternatywne
    • Blacharstwo i lakiernictwo
    • Car Audio & Navi
    • Motocykle BMW
    • BUMA SERWIS czyli SAM NAPRAWIAM BMW
  • Galeria BMW
    • Galeria BMW
  • Mechanika i Elektryka
    • Seria 1
    • Seria 3
    • Seria 5
    • Seria 6
    • Seria 7
    • Serie X, Z i Inne
  • Tuning
    • Tuning Mechaniczny
    • Tuning wizualny
  • Giełda BMW - Ogłoszenia
    • ! ! ! UWAGA - SKRADZIONO BMW ! ! !
    • NAJLEPSZA OFERTA - NOWE CZĘŚCI DO BMW
    • Wybrane oferty na oryginalne gadżety i akcesoria BMW - Sklep sBMW.pl
    • Rabaty i Zniżki
    • Kup / Sprzedaj samochód BMW
    • Kup/Sprzedaj Części
    • Inne Ogłoszenia
    • Obejrzyj mi auto
    • SCHWARZe LISTe
    • SHINING CAR
    • Sklep Silesia Parts
  • Maxbimmer - Klub BMW Wrocław
    • Regulamin BMW Klub Wrocław
    • Spoty / Zloty BMW Klub Wrocław
    • Spoty Inne
    • Gadżety Forumowe
    • Forum Klubowe
    • Maxbimmerki
    • Forum przyjaciół Maxbimmera
    • Zaprzyjaźnione Kluby
  • Off Topic
  • Spotkania i Zloty
  • Wysypisko
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments
  • vBCms Comments

Szukaj wyników w...

Znajdź wyniki, które zawierają...


Data utworzenia

  • Od tej daty

    Do tej daty


Ostatnia aktualizacja

  • Od tej daty

    Do tej daty


Filtruj po ilości...

Dołączył

  • Od tej daty

    Do tej daty


Grupa podstawowa


About Me


Mój samochód


Skąd

Znaleziono 18 wyników

  1. Witam, Może ktoś pomoże, bo mi już ręce opadają... :( Ostatnio postanowiłem zrobić porządek z kulejącymi obrotami jałowymi i z szarpaniem W moim E36 z silnikiem M50B25. Kupiłem nowe świece (NGK BKR6EK) i nowe cewki zapłonowe, razem z fajkami BERU. Wcześniej w ciemnym było widać, że cewki, które miałem wcześniej - Bosch - błyskają na jałowych obrotach. Czasem zdarzało się, że auto po przełączeniu na LPG, przy jałowych obrotach, dostawało falujących obrotów do tego stopnia, że gasło po jakimś czasie. Jeśli przełączenie z benzyny na gaz miało miejsce podczas jazdy, obroty się normowały i później problem z falowaniem nie występował.Jedyne co było i jest niezmienne, to, że jak silnik jest na LPG, i pracuje na jałowych obrotach, to jak mu się wciśnie gaz, to najpierw się zdusi, obroty spadną dość mocno i wkręcać się zacznie dopiero po chwili. Jak już złapie iskrę (chyba to jest przyczyna, ale nie wiem na 100%). Później już wkręca się dobrze. Na benzynie ten problem nie występuje i auto na obroty wkręca się od razu. Bez żadnej zwłoki. Mój główny problem, to, że po założeniu nowych świec i starych cewek z nowymi fajkami, problem gubiącej się iskry na LPG na jałowych obrotach, wyraźnie się zmniejszył. Na benzynie też obroty jałowe sie poprawiły. Idealnie nie było, ale było lepiej A po założeniu nowych cewek Beru (dzisiaj 5, jutro ostatnia, bo dostawa w sklepie się opóźniła ) Jest jeszcze gorzej niż było. Błyska się przy wszystkich nowych cewkach. Co to ma być? Wszystko jest nowe - cewki, fajki, świece. Przy zakładaniu też nie ma raczej większej filozofii... Chyba nie da się źle założyć cewki z fajka na świecę... A ciężko mi uwierzyć, że wszystkie cewki, które kupiłem są zepsute... Jakieś sugestie? Uwagi? Będę wdzięczny za każdą... Już nie wiem co robić Dzięki i pozdrawiam
  2. Witam A więc tak auto to e46 z silnikiem m43 Jest wymieniona swierzo uszczelka pod głowicą, pompa wody jest ok, natomiast termostat nie jestem pewien bo gotowałem go w wodzie i nie otwarł sie ale pisze na nim 105 stopni wiec myslę ze woda osiągła tylko 100 wiec nie wiem jeszcze mam go wygotowac w płynie i zobacze ale dzieje się tak. układ jest odpowietrzony i jest wszystko ok jak się przejade tak konkretnie to się zapowietrza tak że rośnie ciśnienie w wężacz, wąż górny jest gorący a dolny zimny, a wię cauta nie gaszę i odpowietrzam odpowietrznikiem ciśnienie jest duże bardzo jak troche spadnie to tak jakby termostat puscił i już jest ok oba węże ciepłe i znów zakręcam i jade i znów to samo co może być za przyczyna - chyba termostat co nie ???? a jak nie to co jeszcze może być????? dzieki za pomoc
  3. Witam, powiedzcie proszę jak sprawdzić pompę wtryskową czy jest dobra chodzi o to że stwierdzono że albo padła pompa albo zasilanie pompy nie wiem jak to podłączyć żeby mieć pewność czy działa i jak sprawdzić przewód zasilający pompę wtryskową chodzi co ma być włączone oprócz zapłonu a co nie żeby czegoś nie spalić czy wystarczy tylko przekręcić kluczyk w stacyjce z góry dziękuje
  4. Witam. Problem zaczał się od cieknęcia popmy a potem samochód zaczął przerywać i gasnąć w nieoczekiwanych momentach. No wiec zawiozłem do mechanika i powiedział że nie opłaca się tego naprawiać, to kupiełm na złomie jakąs popme i jedna nie pasowała a druga nie działała wogóle po włożeniu no i na złomach więcej pomp już nie mają wiec problem. Może ktoś z was miał podobny problem i wie jak to rozwiązać, straciłem już zaufania do tych mechaników. Inni mechanik znowu powiedział że wystarczy uszczelnić ale to kosztuje 500zł a kolejny powiedział że uszczelnienie nic nie da bo coś tam jeszcze jest zepsute. Pozdrawiam.
  5. koko090681

    parktronic

    mam pytanko co do czujników parkowania -od kiedy kupiłem auto czujniki nie działały ,tak mi się teraz nasuneło zeby rozwinąć temacik i się pytnąć was ocb. a więc ,kiedyś koleś podłączał mi furke pod kompa i mówił ze wszystkie czujniki są zepsute ,jest to możliwe żeby były akurat wszystkie popsute?????
  6. Witka. Mam, jak każde 3.0d dogrzewanie silnika, zachciało mi się jakiś czas temu aktywować dogrzewanie włączane zegarkiem - wszystko poszło ok (dzięki Dirty), ale. pierwsza próba włączenia - chula, po kilku uruchomieniach (pompka buja, temperatura moment jest) przestało chulać - w Inpie pokazała "overheating" i kilka błędów świecy. Po przeglądzie forów i kilku beznadziejnych poradach (wymień świecę, wymień pompkę, wymień webasto) zaproponowano mi reset Webasto przez zdjęcie klem z akku. Załatwiłem to bezpiecznikiem na 7-10 minut i znów bujało. nieststy co kilka opaleń znów sie przegrzewa i wyłącza. Myślę że tak mogło być od początku tyle że dopiero zimą zwróciłem na to uwagę - i jest to m.in. tajemnica mojego spalania 8-10l - skacze bardzo przy takiej samej jeździe. Czy ktoś się spotkał z takim samoczynnym wyłączaniem? dla mnie jest jasne - albo jest zepsute i nie działa, albo nie i chodzi - a takie akcje mnie strasznie denerwują. Jak będzie cieplej to je wyjmę, przeczyszczę i obejrzę (myślę że to będzie dobry początek bo może to jakaś niedociśnięta albo zawilgocona wtyczka np na pompce wodnej) - Boże, i to odpowietrzanie , ale ma ktoś teamty na co zwrócić uwagę podczas rozbiórki?
  7. Oferta - BMW 330 - MOŻLIWOŚĆ PODPIEĆIA DO KOMPUTERA.AUTO NIE JEST ZEPSUTE CENA NISKA Z UWAGI NA TO IZ POTRZEBUJE SZYBKO FINANSOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  8. witam planuje kupic bmw e46 3.0 d co myslicie o tym ogloszeniu? Oferta - BMW 330 - MOŻLIWOŚĆ PODPIEĆIA DO KOMPUTERA.AUTO NIE JEST ZEPSUTE CENA NISKA Z UWAGI NA TO IZ POTRZEBUJE SZYBKO FINANSOW!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  9. Symptomy nr 1 Mam problem w moim BMW E46 320d 136KM z 1999r. Nie działa poprawnie ogrzewanie. Przewiew ustawiony na 3 czerwone kropki, temperatura nastawiona 20 stopni , Auto. Z początku ogrzewanie normalnie chłodziło, zaczęło wiać ciepłym powietrze po wyjściu wskazówek z niebieskiego pola. grzało przez około 30km trasy. Później wiało tylko zimnym powietrzem tak jak by z zewnątrz auta w ogóle nie ogrzanym. Nie jest możliwe ,że auto osiągnęło już wewnątrz 20 stopni bo było dosyć mi chłodno i wiało nieprzyjemnym chłodem z wywietrzników. Więc przestawiłem temperaturę z 20 na 25 stopni C. ogrzewanie się włączyło znowu na jakiś 20km po czym znowu wiało tylko zimnym powietrzem. A dam sobie rękę uciąć, że w aucie nie było 25 stopni. Nie pomogło zwiększenie nawet temperatury na 30 stopni, do końca trasy jakieś 100km dalej wiało chłodem. Teraz da się jeszcze to znieść , ale co w zimie przy - 20stopniach. Czy spotkaliście się z takim problemie i co tu może być zepsute? Symptomy nr 2 Zauważyłem że ogrzewanie w moim E46 320d z 1999r lubi płatać figle. Np pewnego dnia było dosyć zimno wiec ustawiłem sobie 20 stopni i z 3 niebieskich (zimnych) kropek przesunąłem sobie pokrętko na środek na białą kreskę. Ustawiłem na Auto. Leciało przyjemne powietrze a na moje nogi leciał ukrop jak z pieca Przekręciłem podczas jazdy znowu pokrętło na 3 niebieskie zimne kropki, a tu dalej z górnych nawiewów zimne a tych nad pedałami ukrop tak z 20km. Zatrzymałem się na stacji, zgasiłem auto , zatankowałem, odpaliłem i problem znikł. Spotkał się ktoś z czymś takim lub podobnym, to wina klimatyzacji automatycznej czy czego ? W ziemie tamtego roku tez spotykały mnie takie anomalie, z podszybia gorące powietrze a z środkowych zimne. Termostat AGR/EGR sprawny, auto osiąga temperatura roboczą i temperatura nie spada. Klimatyzacja w lecie chłodziła i chodziła bezproblemowo. Pompa wody wymieniona, płyn chłodniczy na maxa. Spotkał się ktoś z was już z czymś takim? Co to może być elektrozawór Elektrozawór ogrzewania BMW E46 320D (2660665704) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej. ???? Czy może tzw "jeż" opornica dmuchawy? Czy może jakiś przegrzewający się procesor w klimatroniku?
  10. gracjan177

    e39 530d spalanie

    Witam ponownie. Zacznę od tego, że sprzedałem swoje e46 i teraz przykładam się do kupna e39 530d 184KM. I tu właśnie mam do was pytanie. Ile wam palą takie 530 w mieście i w trasie zarówno automat jak i manual. Za wszystkie podpowiedzi z góry dzięki.
  11. Witam, mam pytanko odnośnie poziomowania świateł w e46 lift ..po odpaleniu świateł nie słychać ani nie widać, żeby światła się regulowały. Ostatnio też świecą dośc nisko. Z tego co wiem to mógł paść któryś z czujników poziomowania..w Inpie nie pokazuje żadnego błędu związanego z tymi czujnikami. Czy możliwe jest, aby padł mechanizm regulowania świateł? Albo któryś z czujników się zepsuł i nie pokazuje go w Inpie? Jak sprawdzić, który czujnik padł?
  12. calcio23

    BI Xenon problem

    Mam pytanie nie świeci Bi Xenon tylko zwykły Xenon z tego co czytałem to przesłony mogą być zepsute i się nie otwierają jak to naprawić, kupić rozbite lampy i przełożyć środek ?, no i 2 pytanie BMW nie ma zderzaka ze spryskiwaczami i co tu zrobić żeby się nie przyczepili przy kontroli ? , poziomowanie i regulacja działa ale to podobny temat więc nie zakładałem nowego.
  13. Siemano mam duzy problem po wymianie płynu w chłodnicy auto jakby sie nie dogrzewało wskazówka od temp stała zawsze na srodku teraz jezdze autem po pare godzin i wskazówka mi stoi zaraz na 1 kresce za niebieski polem ...i w dodatku auto słabo ogrzewa kabine co moze byc przyczyna dodam do tego ze lewa strona auta wcale nie grzeje dmucha zimnem na poczatku jak wlałem płyn do chłodzenia to mi sie gotowała w moment pozniej to ustało ale wskazówka od temp nie chce za cholere wskoczyc na połowe ? czy ktoś mi powie gdzie jest odpowietrznik układy chłodzenia w bmw 524 Td bo tak szukam i nie mam bladego pojecia ? ;o a cos mi sie wydaje ze jest zapowietrzony układ chłodzenia ale nie mam z tym doświadczenia wiec prosze was o pomoc ... aha apropo odpowietrznika do układu chłodzenia jeszcze mi powiedzcie jak to prawidłowo odpowietrzyc następna sprawa brak swiateł postojowych ? dlaczego ? nie wiem to samo jak przeskakuje mi kierunkowsaz tak jak by głębiej i zaraz odbija z tego co wiem powinna sie palic jedna streona swiatel od kierunkowskazy a nie pali sie .... jednak i tak najbardziej martwia mnie swiatła postojowe z tyłu swiecą z przodu nie swieca ;/ nastepny problem sterowanie ciepłem sa te 2 pokrętła na panely od sterowania krece czy to na zimne czy to na ciepłe nic to nie daje po prostu zero reakcji cały czas leci ciepłe powietrze a z kratek na srodku leci zimne / co mnie wkurza bo jak auto grzało normalnie to po bokach grzeje a tu mi zimnem wali ? czym to moze byc spowodowane ? jeszcze nie podswietla mi sie ten panel nie wiem dlaczego ..... i małe pod pytanie rozebrałem ten panel i ku mojemu zdziwieniu ujrzałem jakis mały wentylatorek z jakas plastikowa rureczka którą prowadzi do przedniej czesci panela od nawiewu o co chodzi z tym ? czemu ma sluzyc ten wiatrak ? dodam tylko ze on sie wcale nie kreci tak jak by nie dzialal i dmuchawa dmucha mi tylko na 4 poziomie czasami ma odpaly jakies i sie zalacza na wszystkich poziomach ruszalem kostkami rozpinalem je wpinalem itd nic to nie dało .... wiec znow oczekuje od was pomocy ostatnio zauwazylem jeszcze ze na postoju ta wskazówka od spalania mi sie rusza ? skacze sobie tak co chwile z 10 na 30 z 30 na 20 nie wiem czy cos jest zepsute bo to moja 1 bmka w dodatku w TD 2,4 ale ogolnia pierwsza beem w zyciu chyba opisałem wam juz kazdy problem grypy mojej bmki Pozdrawiam Koledzy jesli mozecie mi pomóc bede mega wdzięczny !
  14. Witam zakupiłem jakieś 5 miesiecy temu bmw e39 sedan 1997r 2,0 vanos mam wyciek oleju z silnika gdzies w okolicy kolektora ssacego leci po całym silniku w dół nie wiem co robic jaka moze byc przyczyna co jest zepsute gdzie szukac...? pozdrawiam i czekam na wskazówki.
  15. mam problem pomalowalem odblaski soczewek zeby byly ciemne i jest git tylko powiccie mi jakie zarowki zalorzyc zeby swiecily mocniej bo tych w nocy nie widac lolol
  16. Miał ktoś kiedys do czynienia z taką sytuacją? Jedziemy drogą wojewódzką, omijamy slalomem wszystkie dziury, oszczędzamy 18stki i tu nagle jeeeeeb... Dziura była sprytniejsza Skutki : i sprawca prędkość ~80km/h, wjechalem tylnym i przednim kołem. Uderzenie było tak konkretne, że obudziłem pasażerów :twisted: felga na wyważarce bije jak cholera... 80+40 /na koło. czytalem ze niewielka ilosc takich zgłoszeń jest rozpatrzana pozytywnie. Odwoływał się już ktoś w podobnej sprawie ?
  17. slawek44

    Twardy hamulec

    Prosze nie odsylac mnie od razu do szukajki bo google pracuje u mnie caly czas. Troche oczytalem sie w temacie ale jeszcze wiem za malo. Problem jest taki ze dzis po odpaleniu auta zauwazylem ze jest twardy hamulec. Wczasie jazdy raz hamuje a raz nie. Dokladnie jest tak, ze jak zalapie pierwszym razem to przychamuje ale niewystarczajaco. Jak puszcze hamulec i probuje drugi raz zahamowac to nie ma szans poniewaz pedal zanic nie pojdzie w dol. jest strasznie twardy. w lecie mialem wode w servie ale ja sposcilem. Chcialbym aby ktos mi napisal co po kkolei powinienem sprawdzic.