Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

bmw e30 Problem ze ssaniem

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich.

Czy to normalne ze przy tej temperaturze jaka jest na dworze po uruchomieniu silnika auto mialo ponad 1.3tys obrotów? Mam bmw e30 318i m40. Niekiedy musze przejechac troche aby obroty spadły do okolo 700. Wogole moj silnik bardzo wolno sie nagrzewa. Nieraz przejade ze 20km i na wskazniku jest lekko ponad niebieska kreska. Czy to normalne czy może jest cos nie tak z czujnikiem temperatury i czy przez to auto moze wicej palic?

Wymień termostat, od razu będzie poprawa. Przed zimą wymieniłem w kilku i pomogło od razu, mimo że czasami termostat był zamknięty ale nie działał poprawnie. U siebie miałem tak samo, teraz wskaźnik temp. trzyma się po przejechaniu kilku kilometrów na środku skali. Czy zimno lub gorąco jest tak samo.

Dzieki.

Tez mi sie wydaje ze termostat. powiedzcie mi jeszcze gdzie znajduje sie termostat w m40? Nigdy nie wymienialem to nie zabardzo sie orientuje. Obroty nie faluja a do spalania to sam nie wiem czy wiecej pali ale napewno tak bo jesli dluzej sie nagrzewa to zapewne ciagnie wiecej benzyny.

Aha i napiszcie mi ile prawidlowo ma być plynu chlodzącego w chlodnicy?

pozdrawiam

termostat jest pod kopułką rozdzielacza zapłonu ( z tamtąd wychodzą kable do świec ) pod obudową przykręcaną na 3 ( chyba :| ) śruby, łatwo rozpoznać jego obudowę bo do niej przychodzi wąż od dołu chłodnicy , jak termostat nie puszcza ( a temp. jest za środkiem ) to ta rura jest zimna - a powinna być gorąca po otwarciu termostatu,

chyba jasno <bmw_1>

Jak już wyjmiesz termostat aby go sprawdzić należy go ogrzewać w wodzie .W temp.ok.80stopni powinna zacząć się rozszerzać bimetalowa sprężyna termostatu.Max. rozszerzenie tej spręrzyny następuje w temp.ok.95stopni.Jak spręrzyna nie ruszy w gorącej wodzie to termostat do kubła kupić nowy założć i ogień na tłoki :mrgreen: