Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Dziś na CB

Rekomendowane odpowiedzi

Kto mnie wołał dziś na CB w okolicach ulicy żmigrodzkiej ?? cytuję : czerwona E30 z batem na tyłku. Ciekaw jestem bo niedokończyliśmy rozmowy i nie bardzo wiem o co chodziło , musiał być to ktos z klubu albo forum bo doskonale wiedział o spotach na andersa , a potem gdzieś mi uciekł ??

Tato w lanosie ma antenke ok 60-70cm przyczepiana na magnes :wink: i dobrze odbiera :mrgreen: w każdej chwili można ściągnąć i schować :mrgreen:

Niestety takim ciaglym sciaganiem i zakladaniem anteny mozna rozstroic antene a co za tym idzie --> spalic koncowke mocy.

Poza tym antena na magnesie ma slaby kontakt z masa auta wiec trudniej ja dostroic.

Ja chce zalozyc do swojego reksa CB i antene montowana w miejsce gdzie wczesniej była antena od radia albo przykrecic ja do rynienki z batem 1-1,5m.

Mam pytanie do ludzi uzywajacych CB w swoich bawarach. Jakie macie radyjka? Jakie anteny? Gdzie umocowane (najlepiej jakies zdjecie) i jakie mniej wiecej zasiegi osiagacie z innym autem w terenie zabudowanym i poza terenem zabudowanym?

Ja mam antenke LEMM AT 1700 umocowaną na klapie na uchwycie , radyjka jakie miałem to :

1. ALAN 199A - szumofon

2.ALAN 100 PLUS - szumofon

Teraz UNIDEN PRO 520XL - całkiem przyjemne radyjko

Zasięgi w dużej mierze zależą od warunków propagacyjnych pogoda itp. Wiadomo , to nie jest telefon komórkowy , przy mojej antence wachają się od 2 do mniej więcej 10 kilometrów.

pozdro

ja planuje zakup Midlanda 1001z ale to chyba jest mniej wiecej podobne radyjko do Twojego.

Antenke masz jak dla mnie troche przydlugawa ;) ja bym chcial cos krotszego ale na rynienke przy dachu wiec powinien byc podobny efekt z zasiegiem.

A jaki miales SWR przy strojeniu anteny na tej klapie? Masz mzoe jakies foto?

PZDR

Midland 1001z to lekki szumofon :| jak wszystko co nowe spod znaku Midlanda , jedyne godne polecenia to stary 77-104 (mobil) , alan 38 (ręczniak) , alan 555 (bazówka). Lepiej dołożyć parę złotych i zainwestować w UNIDENA lub PRESIDENTA. Moja antena faktycznie jest ciut długawa , ale póki co najlepsza mobilówka na rynku. Jeśli chodzi o mocowanie anteny to nie ma znaczenia gdzie ja zamocujesz w osobówce (byle nie do plastikowych części) róznica wysokości między dachem a klapą to pikuś. Istotna jest długość samej anteny , najlepiej żeby jak najbardziej była zbliżona do długości połowy fali (fala 11m) , ale nikt przeciez nie bedzie jezdził z 5.5 metrową anteną , dlatego w mobilówkach stosuje sie cewki i tu 1,5 czy 1,7 metra robi spora różnicę. Współczynnik fali stojącej przy antenie na klapie utrzymuje się na poziomie 1.1 - 1.2 na kanale 20 i 1.5 na kanale 1 i 40. Fotkę znajdziesz w naszych śmigiełkach.

pozdro

Pershing tak poczytalem i chyba zdecyduje sie na zakup Unidena pro520xl. Chodzi mi jeszcze po glowie TTi 770, ale mam obawy co do niezawodnosci tego urzadzenia.

Kosa lepiej juz dolozayc i kupic Unidena 510xl gdyz jest wyposazony m.in. w RF-Gaina dzieki ktoremu mozna plynnie regulwoac czulosc odbiornika. Szczegolnie ta funkcja jest przydatna w wiekszych miastach.

• 2 tygodnie później...
  • 1 rok później...