Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Wczoraj bylem niedaleko ostrowa , wracając zauwazylem ze strasznie powoli mi sie ruszaja wycieraczki :confused: potem wydawalo mi sie ze ciemniej swiecą zegary ... jadac dalej włączyla sie kontrolka ABS, potem wszystkie zaczely sie wlaczac... komputer pokazywal rozne błędy i w koncu zaczelo wszystko sie sciemniac do zera, samochod przestał ciągnac iiiiiiiiii zatrzymał sie.. w srodku lasu <sciana> :mad:ciemno.. głucho lasy jakies.. rozrusznik sie juz nie odezwal .. kompletny brak pradu.. <sciana> musialem dzwonic po ojca przywiozl aku podlaczylismy nowy aku i dojechalem do domu . Co jej jest ?

terz stawiam alternotor mniałem podobne objawy najpierw zauwazyłem ze wycieraczki wolniej pracuja potem ze mi swiece dłozej podgrzewa i wkoncu zapaliła sie kontrolka od ładowania wymnieniłem szczotki i kumutator(hyba tak sie to nazywa,dwa pierscienie do których przylegaja szczotki) i wszystko działa jak powinno

mialem przygode bo zjaral mi sie w grudniu alternator , koszt naprawy 130 zl regulator napiecia nowy , lozyska,

Jak kupisz uzywke na alegro 150 zl to i tak musisz oddac do elektromechanika bo nie wiesz co zalozysz :) Okaze sie ze musiz dolozyc drugie tyle a wtedy juz sie robi drogo . Pozdr

Gość dirty.73
mialem przygode bo zjaral mi sie w grudniu alternator , koszt naprawy 130 zl regulator napiecia nowy , lozyska,

Jak kupisz uzywke na alegro 150 zl to i tak musisz oddac do elektromechanika bo nie wiesz co zalozysz :) Okaze sie ze musiz dolozyc drugie tyle a wtedy juz sie robi drogo . Pozdr

tak,ale jak ci policzy 400 za wirnik(jak mi),to już inna rozmowa

no wlasnie oto mi chodzi kupujesz za 150 zeta oddajesz zeby miec pewnosc a tu lipa powiedzmy wirnik 400 , regulator 50 lozyska 60 , mostek prostowniczy etc , ja tez poszedlem po kosztach dostalem alternator z m60 b30 oddalem do przegladu ( nie wyciagajac swojego) kolo skasowal mnie 150 zeta ( moj po spaleniu zlom totalny) jade do mechanika a tu zonk ja mam inny okazalo sie ze i owszem dostalem alternator od m60b30 ale z e38 regulator napiecia polaczony jest z kompem i sie nie wzbudza bez sygnalu z kompa :( , wiec kupilem taki jak potrzeba przez allegro i koszt zakupu 120, koszt jak juz wczesniej pisalem przegladu i wymiany zuzytych czesci 130, razem 250 , jak by ktos chcial to oddam pokosztach alternator do m60b30 z e38 ") ( po przegladzie

jakie koszta ?

szczotki 6 złoty trzeba było rozwiercac zeby wyciagnac stare z regulatora napiecia(w nowych luty zalac morzna silikonem),pierscienie kosztowały 22 zlote, potrzebana bedzie zywica zeby je dobrze potem oblac(same luty)łozyskaterz po kilka zloty kupisz

Standardowe objawy braku ładowania i pobór już tylko z samego akumulatora.

Miałem identycznie jak mi w altku odechciało się szczotkom.

Ja nie bawiłem sie w wymiane samych szczotek a kupiłem regulator napięcia gotowy razem ze szczotkami.

ABS wyłącza sie jak napięcie jest za niskie i jak za wysokie.

Jak złapie kogoś taka akcja z alternatorem na trasie to polecam fizycznie wyłączyć światła mijania z przełącznika nawet mimo tego że żarówki się już tylko żarzą-mi dało to dodatkowe 5km(nie stanąłem w polu o 2 w nocy a doturlałem sie do miasta)

nie bylo mozliwosci jechania bez swiateł.. na trasie do ostrowa jest to niewykonalne ... wolalem zeby ojciec przywiozl mi aku . Dzis e34 zostalo w domu z wiadomych powodow i jezdze ojca Omegą B ale jednak wole e34 :) bije omege pod kazdym wzgledem poza jednym.. KOMFORT! ale i tak nie zamienie za nic bmw :)happy_bmwuklon_bmw