Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

witam Wszystkich,

mam problem z BMW 520i e39, rocznik 1998. Przy odpalaniu na zimnym silniku coś chrobocze w okolicy siedzenia od strony kierowcy (oczywiście na zewnątrz). Po chwili jak spadną obroty chrobotanie ustaje. Pojawia się również w trakcie jazdy np. jadąc na 1 biegu 2000 obr. puszczam gaz i w okolicach 1500 odr. słychać chrobotanie, potem ustaje. Nie wiem czy to łożysko czy coś w skrzyni biegów. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Pojedz na kanal i obadaj sobie caly uklad wydechowy na 99% on jest powodem tego chrobotania... Doklanie caly uklad wraz z mocowaniami oraz gumami.

Mimo wszystko w E39 nie dali kompa do wydechu, wiec chyba nic wiecej tam nie moze pukac.... (wredny zart) :lol::lol::lol:

Czasem chrobocza tez tuleje oraz jakies oslony tarcz hamulcowych. Ale objaw ustawania przy innych obrotach pasuje najbardziej do wydechu :D

Tez tak mialem, na 100% bedzie kat. w M52b20 i M52b25 kat i rury kolektorowe sa takie same a kat w srodku ma przednia czesc ktora lubi sie oddzielic od puszki i chrobotac jakby ktos tam garsc drobniakow rzucil a w nastepstwie rozkruszona przednia czesc zatyka tylna i wtedy bedzie brak mocy. Od razu odradzam wybebeszenie i zaspawanie bo bedzie chodzic jak calibra w wersji speszal edyszyn ala batmobil, u siebie zalozylem montazowy kat z rurami kolektorowymi i jest git.I profilaktycznie podepnij ja i sprawdz silnik czy wszystko gra bo u mnie uszkodzony czujnik pol. przepustnicy uszkodzil kata.

Tez obstawiam kat.

Wymontuj katy i wywal to ze srodka zeby Ci katow nie zapchalo,albo najlepiej wstaw rure w ich miejsce.

Popatrz dobrze od spodu bo moze to poprostu jakas blaszana oslona poluzowala sie i chrobocze.

Od razu odradzam wybebeszenie i zaspawanie

Katy wybebeszysz bez rozcinania ich i spawania.

• 2 tygodnie później...