Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

mam pytanko do ardziej obeznanych osob ;), dowiadywalem sie dzis ile kosztuje wymiana filtrow oleju i tak dalej, wkoncu zapytalem o olej w skrzyni bo czytalem ze niby powinno sie wymieniac, gosciu mi powiedzial ze oni tego nie robia bo olej sie wtlacza pod cisnieniem i jedynie serwis, no to dzwonie. Gosciu z serwisu bmw pyta sie mnie czy cos sie dzieje ze skrzynia a ja mowie nie wszystko ok to mi odpowiada ze producent niezaleca wymiany oleju w skrzyni jesli sie nic nie dzieje bo jest on teoretycznie dozywotni. wiec juz sam nie wiem poradzi ktos?

Nie jestem fachowcem w tych sprawach ale jeśli mogę ci pomoc to powiem ci tylko ze olej w skrzyni powinien być wymieniany co 60 tys kilometrów. Tak mi powiedział człowiek który zajmuje się tylko i wyliczenie automatami zarówno z europy jak i zza oceanu. I owszem to jest olej długowieczny ale powinno sie go wymieniac tak samo jak i silnikowy bo po czasie traci swoje właściwości. Ja za taka usługę w raz z filtrem itd zapłaciłem 400 zł ale wolałem to zrobić na wszelki wypadek niż potem płacić tysiące zł za remont skrzyni. Pozdrawiam

Wg. instrukcji do E39 olej w skrzyni zarówno w manualu i automacie oraz w dyferencjale jest dożywtotni. Wymiena sie go tylko podczas naprawy skrzyni lub uzupłnia ewentualny stan, ale to z instrukji, nie z doświadczenia. Moim zdaniem jak jest ok to nie ruszaj.

olej w skrzyni zarówno w manualu i automacie oraz w dyferencjale jest dożywtotni. Wymiena sie go tylko podczas naprawy skrzyni

tak mi wlasnie powiedzial gosciu z serwisu.

a co do filtra jest jakis do skrzyni ??

jeszcze tak na marginesie nie bede nowego posta pisal podczas jazdy raz na jakis czas wyswietla mi tyrecontrol initiative co to oznacza ?;]

Edytowane przez Stein

dobrze będzie zmienić olej z filtrem. ja być może przez olanie takich spraw przez poprzednich właścicieli mam teraz skrzynię do wymiany <bmw_4>

jutro jadę oglądać jedyną jaką znalazłem i mam nadzieję, że wreszcie po miesiącu będę mógł pojeździć betką :beta:

filtr jest w każdym automacie, tak więc zmień go razem z olejem.

witam kolego ja w swoim e39 wymieniam olej i filter w skrzyni co 60.000tys/km na nowy dzieki temu mam juz pol miliona km za sobo i mam nadzieje drogie tyle zrobic.

Dodam ze robie to sam bo naie jest to tokie trodne poprostu nie karzdy chce sie tego podjac.

Jesli zdecydujesz sie na samodzielna wymiane to pisz przesle ci instrukcje krok po kroku jak to zrobic

pozdrawiam

no to prawda co pisze kolega beaver79 mialem pare lat temu vw scharan 2,8vr6 w automacie to byl moj pierwszy samochod z automatem i zupelnie nic nie wiedzialem jak go eksploatowac i pewmego dnia niebylo juz wstecznego nastepnego dnia zmienial tylko do trzeciego biegu ledwo dojechalem do polski. o naprawie nie bylo mowy kupilem po regeneracji za 3600zl stara musialem oddac auta nie mialem dobe a gdybym wymienil olej nie bylo by problemu i niepotrzebnych kosztow wiec pilnuj kolego nie patrz co pisze w instrukcji tylko wymieniaj a nie bedziesz zalowal

pozdrawiam

pod Legnicą miejscowość Przybyłowice (jakieś 5km od Mauszowa, które leży na DK3 Legnica-Jawor)

Zbyszek Stachura

tel. 512-298-681

Olej w automacie podlega wymianie, a jak ktoś uważa inaczej to niech u siebie nie wymienia, a innym pierdół do głowy nie wciska.

no dobra a mozna jakis namiar kto wymienia olej bo w moim regionie legnica sroda slaska to wszedzie mie mowia ze tego nie robia jedynie serwis a serwis ze sie tego nie robi :D

pare km od wrocka wioska smiesznie sie nazywa Pasikurowice Tam robilem swego automata koles zmienial mi olej i filt roboty jest na 15 min :) Tylko olej troche drogi ok 40zl za litr ja kupowalem za 10lzl za l jak chcesz to na pv dam ci namiary :)

Nie żebym szukał powodu do kłótni, ale:

nie patrz co pisze w instrukcji tylko wymieniaj

Wymieniaj, o ile był wymieniany wcześniej. Jeżeli skrzynia nie była otwierana to lepiej tam łap nie pchać

a jak ktoś uważa inaczej to niech u siebie nie wymienia, a innym pierdół do głowy nie wciska

dla mnie otwieranie skrzyni która nie ma żadnych ubytków i jest dożywotnio zalanej olejem jest szukaniem sobie dziury w całym.

Nie wypowiadam się więcej, bo automat to temat rzeka, a rozmowa o oleju zawsze przypomina spór "co lepsze, LPG czy diesel?"

korni, nikt nie ma monopolu na wszechwiedzę - pokaż mi adnotację producenta nakazującą wymiane oleju w auto. Tak na przyszłość, żebym nie wciskał innym pierdół do głowy...

N

dla mnie otwieranie skrzyni która nie ma żadnych ubytków i jest dożywotnio zalanej olejem jest szukaniem sobie dziury w całym.

Nie wypowiadam się więcej, bo automat to temat rzeka, a rozmowa o oleju zawsze przypomina spór "co lepsze, LPG czy diesel?"

korni, nikt nie ma monopolu na wszechwiedzę - pokaż mi adnotację producenta nakazującą wymiane oleju w auto. Tak na przyszłość, żebym nie wciskał innym pierdół do głowy...

Co to znaczy dożywotnio? 100kkm, a może 200?

przy regularnych wymianach to życie na pewno będzie dłuższe, a o kosztach remontu automatu już było mówione.

Gdyby była adnotacja to nie byłoby tematu.

Co do kompetencji serwisów też lepiej nie zaczynać, bo szybko okaże się, że g***o wiedzą.

Z tym dożywotnim to jedna wielka bujda, można to stwierdzić po tym, że dla skrzyni GM'owej (GM 5L40E) stosowanej w cadilakach i między innymi w e46 i e39 oznaczana przez BMW jako A5S360R lub A5S390R koncern GM każe wymieniać olej co 60tys a koncern BMW że nie wymienialny. No i potem Amerykańce robią na niej 500tys km a w BMW pada po 250-300tys km a jak zlewasz ten olej po takim przebiegu to żal patrzeć jak on wygląda a jak śmierdzi.

Dożywotnio to tyle km aż nie zakończy życia :D. Skrzynia GM to całkiem inna bajka, pytanie było do 3.0d w common railu, czyli skrzynia steptronic.

Adnotacja jest :)

"Sam naprawiam BMW E39"

Str. 134

"Olej ATF należy wymieniać zwykle tylko po naprawie skrzynki biegów, a poziom oleju sprawdza się w razie nieszczelności"

Nie upieram się oczywiście że regularne wymiany nie przedłużą żywotności. Co więcej jestem pewien że zachowanie terminowości, wystarczająco krótkiego okresu wymiany i wykorzystania oleju dobrej jakości może w tym pomóc. Ale zalecenia producenta to dość ważny temat w przypadku tak skomplikowanego elementu, a poza tym wiem że ludzie są tylko ludźmi i kilku z nas na pewno przesunełoby kilkukrotnie wymianę z różnych powodów. Dlatego wolę tam łap nie wkładać.... :)

.... Skrzynia GM to całkiem inna bajka, pytanie było do 3.0d w common railu, czyli skrzynia steptronic.

Nie ważne jaka skrzynia, podałem że BMW nie zalecało wymiany a producent skrzyni TAK, to daje wiele do myślenia że nie można już wierzyć serwisowi ASO BMW.

Powiem Tak kumpel polecial do servisu BMW swoja 740 e32 w Georlitz bo sie nasluchal o wymianie oleju w skrzyni , Niemcowie :) wzieli fure na warsztat dolali 200 ml oleju , reszte oddali Darkowi skasowali 80 euro i tyle, niechcieli sluchac o wymianie oleju. Widzailem ta butle niema nazwy oleju , taka servisowka z opisem ze dedykowany do 740.

Wiekszosci Dostepnych czasopism na rynku , experci zalecaja wymiane miedzy 60 a nawet 100 tys . Ja chyba u siebie wymienie po powrocie z nad baltyku :) pozdr

po wymianie skrzyni w mojej beatce wiem jedno - mimo tego, że dostałem dobrą skrzynię zalaną całkiem czyściutkim olejem jak tylko uzbieram trochę kasy to i tak go wymienię razem z filtrem. poprzedni automat padł prawdopodobnie dlatego, że olej nie był dawno wymieniany. zróbcie tak samo z silnikiem i nie wymieniajcie oleju przez jakieś 100 tyś. zobaczycie jakie będą efekty...