Dyziu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 mam problem a mianowicie dziś zabrałem się za wymiane klocków hamulcowych na tylniej osi w moim bolidzie:) rozebrałem jedną strone odpalełem silnik dałem na D i gumówka w ruch by zeszlifować ranty .nie były jakieś mega czy coś, ale tak profilaktycznie by klocki lepiej dolegały!!! Problem polega w tym że Nie wyłączyłem przy tym ASC!!lolol!! po wszystkim świeci mi ASC i ABS!!!!!! Wydaje mi się że zrobiłem jakiś błąd w kompie!?? Da się to skasowaćpytanie_bmw??bo brak absu w automacie może troche skrzynie popsuć..:bag: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 dobra jakimś trafem po wyjechaniu z podwórka wszysko wrociło do normy temat jak szybko otwarłem tak i go zamykam!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korni8808 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Czyli wszytko w normie. A na przyszłość błędy kasują się gdy rozłączysz akumulator na 15 min, a później zewrzesz klemy ze sobą. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 odłączylem i dalej to było dlatego napisałem. po podwórku pojeździłem do przodu i tyłu i dalej było ! ojciec chciał auto umyć to z podwórka wyjechałem i w pi... i nagle wszystko się naprawiło!!!! magia:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kozin09 Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Mi jak padł czujnik ABS w E39 to po wymiane kontrolki zagsły po ok 20-30 m. 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 25 Czerwca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 to chyba u mnie to samo:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sebo Opublikowano 25 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2011 Mi jak padł czujnik ABS w E39 to po wymiane kontrolki zagsły po ok 20-30 m. Dokładnie, w takim wypadku stawiałbym na czujnik ABS-u. jak zaczął u mnie siadać to też najpierw kontrolki zapalały się na chwilę., a teraz już cały czas świeci i po niedzieli jadę do Krzycha by wymienił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomski Opublikowano 28 Czerwca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2011 Spoko spoko,u mnie po wymianie tylnich tarcz i klockow tez przy odpaleniu sie swiecily kontrolki.Po przejechaniu 1mili wrocilo do normy:) 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr221 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 WITAM ,mała podpowieć dlaczego tak się dzieje!nie powinno się na załączonym zapłonie kręcić pjedynczo kołami "jak mamy autko na podnośniku"a to dlatego że komputer myśli że 3 koła stoją a 1 nie i wtedy pojawia się błąd ,najprościej wykasować taki błąd jest wyłącz/ włącz zapłon zapalamy i w drogę po przekroczeniu 10 km/h błąd znika.A co do resetu kompa to wygląda to troszeczkę inaczej rozpinamy akumulator "na wyłączonym zapłonie"najpierw - następnie + zwieramy kable ze sobą na ok 20 minut.potem podpinamy z powrotem pierwszy= następnie - odpalamy po ok 5 minutach musimy wykonać adaptacje a więc pierwszy bieg i tak aż do 5000 powtarzamy tą czynność 3 razy(pamiętajmy zawsze na rozgrzanym silniku nigdy na zimnym)następnie gasimy na około 5 minut i resecik jest gotowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 nie no piterr,jeszcze trzeba trzy razy obiegnąć samochód w lewą stronę,raz w prawo,a potem przykucnąć siedem razy przy prawym tylnym kole spluwając przez lewe ramię....sorki,ale takie jest moje zdanie o takich resetach,a kontrolka czujnika powinna sama zgasnąć po kilkunastu kilometrach,można też wcisnąć hamulec na załączonym zapłonie,sama się zaadoptuje,a takie czary,wg.mnie tylko szkodzą elektronice auta(moje zdanie, ktoś może mieć inne) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 sorki,ale takie jest moje zdanie o takich resetach,a kontrolka czujnika powinna sama zgasnąć po kilkunastu kilometrach, w 99% się zgadzam , nie potrzeba żadnych czarów odprawiać nad ABSem .... jedynie co to z tymi kilometrami przesadziłeś .... wystarczy parę/paręnaście metrów żeby kontrolka zgasła po dłubaniu przy klockach , wymianie piasty , albo łożyska Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 no mi kiedyś tak zgasła,już się bałem ,że trefny czujnik kupiłem,ale po ok.10km.zgasła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 no mi kiedyś tak zgasła,już się bałem ,że trefny czujnik kupiłem,ale po ok.10km.zgasła To z takim przypadkiem się nie spotkałem Trochę dziwne , ale widać potrzebował więcej czasu na aklimatyzację :drunk: W każdym razie nie rozłączając czujników ABSu a jedynie grzebiąc przy hamulcach / piastach to ABS powinien zagadać po paru metrach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dyziu Opublikowano 8 Lipca 2011 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 no i tak właśnie się stało zgasło wszystko po wyjechaniu z podwórka a z tym resetem kompa to troche skomplikowane hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr221 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 sorki może nie jestem fachowcem od bmw ale tak wyczytałem na temat resetu i to działa a co do abs jestem po szkoleniu abs/asr/ebs/itd więc tu się nie mylę na pewno,jeśli tak to przepraszam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 nikt nic złego ci nie powie,chciałeś pomóc,ale wczytaj się w temat tego resetu,jakie czasami ludziom cuda po tym się dzieją,a i tak najlepsza jazda,jak siądzie w e39 lewy tylny czujnik ABS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 sorki może nie jestem fachowcem od bmw ale tak wyczytałem na temat resetu i to działa a co do abs jestem po szkoleniu abs/asr/ebs/itd więc tu się nie mylę na pewno,jeśli tak to przepraszam. To ja mam propozycję , jak będziesz miał jakiegoś kompa pod ręką to zrób eksperyment , odczytaj wszystkie parametry silnika i czujników ...... zrób ten "reset" o którym pisałeś .... a potem podłącz jeszcze raz pod kompa i sam zobacz co ten "reset" daje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dirty.73 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 Mordulec,jedyne co to może dać,to powrót do ustawień fabrycznych,ale takie ustawienia są,że tak powiem "surowe",każdy silnik pracuje w innej temp.na innym paliwie,w określonych warunkach,silnik,sterowniki,muszą się zaadoptować,ustawić do warunków w jakich przyszło mu pracować,to miałoby dać właśnie te obroty do 5000,ileś tam razy,ale jeśli mamy uszkodzony jakiś moduł,cokolwiek,silnik "zgubi" swoje ustawienia,i nie powróci do nich,nie zaadoptuje się,i wtedy lypa,albo nie odpali,albo będzie w trybie awaryjnym,fabrycznym-mylę się-poprawcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterr221 Opublikowano 8 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Lipca 2011 kurcze kupiłem zestaw diagnostyczny DELPHI jakiś czas temu i nie próbowałem eksperymentować ale odepnę jakiś czujnik dla wprowadzenia błędu i wtedy sprawdze co i jak dam znać jutro dla wiedzy mojej i waszej "pewnie wyjdzie kupa"hihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chiccoo Opublikowano 9 Lipca 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2011 A mi nic ni świeciło jak w bezdaszniku wymieniałem klocki na tyle- e36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi