Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wracając z pracy przełączyłem komputer na spalanie i zdziwienie spalanie 13,5 litra zdaje sobie sprawę ze te pomiary nie są dokładne i przekłamują ale nie o 100%, następnie przy wyprzedzaniu bieg na 3 i gaz i moim oczom okazało się że 3800 obrotów to wszystko na co stać moja E46 320d 150km.

I teraz moje pytanie co może być przyczyną i gdzie szukać dolegliwości. Dodam ze nie mam możliwości podłączenia się nigdzie do kompa aż do poniedziałku,a czeka mi trochę jazdy.

nie nie świeci się nic, aku nie było nigdy odłączane przynajmniej jak ja posiadam, paliwo tankowane na shel-u co nie znaczny ze jest idealne ale zawsze większa pewność. Filtry wymieniane 8000 tysięcy temu zestaw bosch-a olej mobil 0w40. Co moge jeszcze dodać na zimnym silniku delikatne przekopcenie na biało ale naprawdę delikatne mało zauważalne.

puki nie podepniesz pod kompa to zobacz na odpiętej przepływce czy jest tak samo czy jakaś zmiana, na kolektorze od tyłu (strony ścianki grodziowej) jest czujnik ciśnienia, mona wykręcić go i zobaczyć czy nie jest sadzą zabity i ogólnie posprawdzać wszystkie wężyki czy nic sie nie wyczepiło itp

Ja stawiam na filter paliwa,to nic ze wymnieniałes nigdy nie wiadomo co sietankuje miałem tak samo przy 3800 auto sie dławiło w inpie wywalało mi jakis bład z wtryskiem sterujacym,pomierzyłem go multimetrem i okazał sie dobry,po wymnianie filtra wszystko działało jak nalezy,a co do przepływki to jak ją podejrzewasz to odlacz ją calkiem i sprawdz czy nadal jest to samo

Edytowane przez qolar

przepływke odłączyłem podczas pracy silnika i zaczęła się dyskoteka obroty biegały od 500 do 1200 + - ofc po podłączeniu zatrzymały się jak należy +- 800. Filtr paliwa był wymieniany 8000 km temu ale fakt może być to związane z paliwem. Miałem wymieniać i tak za 2000 km wiec zrobię to szybciej :( kolejne 500 zł w plecy.

Trochę posiedziałem i wymieniłem olej, filtr oleju, paliwa, kabinowy i powietrza. i teraz tak komputer pokazuje duże zużycie paliwa nawet do 39,5 litra na postoju na zimnym silniku i na luzie obroty maksymalne są 4000. Teraz tak podczas jazdy silnik wiadomo dogrzewa się i spalanie spada i obroty wracają do normy czyli powyżej 4000. Do kompa się nie podpinałem z braku czasu.

Brak mi pomysłów gdzie mogę jeszcze ręce wsadzić i gdzie szukać przyczyny.