Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat


Rekomendowane odpowiedzi

Mamy sezon przeziębień, więc polecam GRZAŃCA! Szybkie, łatwe i smaczne.

SKŁADNIKI:

1 litr piwa

3 łyżeczki cukru trzcinowego

łyżka miodu

kilka goździków (moim zdaniem 2 wystarczą)

2 łyżki soku malinowego

szczypta imbiru

szczypta cynamonu

PRZYGOTOWANIE:

Do gara wlać browar, sok i miód, oraz wsypać cukier, goździki, cynamon i imbir. Wszystko dokładnie wymieszać i postawić na ogniu. Kilka minut podgrzewać na małym ogniu - ale żeby się nie zagotowało, bo zgorzknieje i to okrutnie. Podawać na ciepło - stawia na nogi szybciej niż wszystkie gripexy i inne fervexy razem wzięte :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Robiłam dzisiaj sałatkę z pieczarkami Malwiny:) Całkiem dobra:)

A tu kolejny przepis "dla leniwych":p

Parówki w cieście naleśnikowym:

Robimy naleśniki.

Na całym naleśniku układamy plastry sera, zawijamy w to parówkę.

Całość obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy.

Dla mniej leniwych (chociaż też prosta)

ZUPA MEKSYKAŃSKA (jedyna zupa jaką je Nem:))

mięso mielone 700dkg

papryki kolorowe 3szt

cebula 1szt

kukurydza 1 puszka

fasola czerwona 1puszka

pomidory krojone 1 puszka

papryczki jalapeno w słoiku - ilość wg gustu

Mielone smażymy. Po usmażeniu przekładamy do garnka. Podsmażamy też cebulę i do gara. Papryka pokrojona w paski do gara. Reszta składników do gara razem z "wodą" z puszki. Jak to meksykańskie to musi byc ostre, więc doprawiamy pieprzem cayene. Całość gotujemy ok 30- 40min.

Po podaniu na talerzu dla złagodzenia można dodać jogurt naturalny.

Smacznego!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A tu kolejny przepis "dla leniwych"

Parówki w cieście naleśnikowym:

Robimy naleśniki.

Na całym naleśniku układamy plastry sera, zawijamy w to parówkę.

Całość obtaczamy w jajku i bułce tartej, smażymy.

Edzia ale mi smaka narobiłaś. przy obecnych zachciankach ide właśnie smażyć naleśniki. kuogmusze tylko 5oula namówić żeby po parówki wyskoczyl do sklepu :P

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Te parówki kiedyś jadłam u kogoś i były naprawdę dobre. Jak ktoś z was lubi pizze i nie ma czasu ,bo to zajmuje chwile to ja robie taką szybką pizze(wersja na patelni)

Pizza na patelni

ciasto robię jak na naleśniki tylko takie dosyć gęste i do tego wsypuje trochę przyprawy do pizzy i jakieś zioła prowansalskie.

Kroje w kostkę 3 papryki kolorowe, kiełbasę czosnkową,pieczarki(ale zaparzam je na 5 minut) ser żółty zetrzeć na tarce, jak ktoś lubi można dorzucić do tego kukurydze i jakieś inne warzywa jeszcze. i smażyć na patelni, nakładać łyżką tylko nie za grube żeby było i z dwóch stron obsmażyć na małym ogniu. przepyszne.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajszy obiadek:

BURITO

Tortilla

2 szklanki mąki pszennej

1-2 jajka

pół kostki smalcu

woda

Środek

mięso mielone

kapusta pekińska

papryka

kukurydza

pomidorki koktajlowe

ogórek kiszony

starty ser

przyprawa do buritto

Tortilla

Do naczynia dajemy makę, jajko i smalec - wszystko ugniatamy łapką jak normalne ciasto dodając wody. Ma wyjść normalne gęste ciasto. Po rozrobieniu rwiemy mniejsze kawałki i wałkujemy na cieniutkie płaty. Formujemy okręgi (lub okręgi wycinamy od dużedo talerza.

Okrągłe płaty smażymy na mocno rozgrzanej patelni bez dodawania tłuszczu (smalec jest w środku więc nic się nie przykleja). Smażymy ok 45 sek z jednej strony.

Srodek

Wszystkie warzywa kroimy .

Mięso mielone podsmażamy posypując przyprawą do burito (bez niej to już nie to samo:p).

Tortilkę smarujemy sosem czosnowym i chili, nakładamy mięsko, ser i warzywa wg uznania. Zawijamy.

SMACZNEGO!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

uuu cos "zamarła" maxbimmerowa książka kucharska.

może mała reaktywacja??

oto przepis na lasagne ze szpinakiem, szynką ( boczkiem) i beszamelem

składniki:

6 platów makaronowych

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

kilka plastrów szynki długodojrzewającej bądź wędzonego boczku

400g szpinaku ( może być mrożony)

śmietanka 18%

15 dag sera źółtego

sos beszamelowy:

3 łyżki masła

2 łyżki mąki

mleko ( około 300ml)

pół łyżeczki białego pieprzu

pół łyżeczki gałki muszkatołowej

pieprz, sól do smaku

a oto jak przygotować:

na oliwie podsamżyć cebulkę i czosnek dodać szynkę lub boczek żeby sie zrumieniło

dodać szpinak ( można ewentualnie podlać nieco wodą lub bulionem) na koniec dodać smietankę i doprawić do smaku- odstawic na bok

sos:

masło rozpuścić w rondlu dodac mąkę i stopniowo wlewac mleko - do uzyskania jednolitej konsystencji, dodac biały pieprz i gałkę.

w szerokim naczyniu żaroodpornym ułożyc płaty makaronowe ( suche) nałożyc farsz, nastepnie kolejne płaty, farsz i sos beszamelowy na wierzch grubo posypać startym serem np. gouda i do piekarnika nagrzanego na 180% na około 15 min.

SMACZNEGO bmw_1

a jutro podrzucę cosik na słodko:)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pomysł na sałatke - ja uwielbiam ją jesc do kurczaka :)

1.Sałata

2.Ser feta

3.Ogórek zielony

4.Puszka kukurydzy

5. Cebula 1 sztuka

6.Piers z kurczaka

Piers z kurczaka kroimy w kawaleczki i podsmazamy na patelni.

Sałate drobno siekamy. Cebule kroimy w piórka.

Ser feta kroimy w kosteczkę.

Ogórek zielony także kroimy w kostke.

Po kolei wszystko wrzucamy do miski.

Osobiscie składniki mieszam dopiero przed jedzeniem :)

Smacznego :)

  • Lubię 1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

No to chyba dogodzę tym przepisem męskiej części forum (może gdzieś jest coś podobnego pod jakąś wykwintną francuską, azjatycką czy inną nazwą, ale ja nie korzystam z tego typu przepisów i kieruję się jedynie własnym sumptem).

Potrzebne produkty:

- karczek (może być nawet lekko tłustawy) np. 4 kotlety

- 4 duże cebule (na prawdę duże) lub więcej jeśli ktoś bardzo lubi

- przyprawy - czosnek suszony granulowany lub świeży miażdżony, sól (lub jarzynka typu Vegeta), pieprz czarny, pieprz ziołowy, szczypta ziół prowansalskich

- piwo jasne lub wino białe wytrawne

Przygotowanie:

- kotlety otłuc i jak są duże można je podzielić na trochę mniejsze kawałki, przyprawić i zostawić na co najmniej godzinę

- pokroić cebulę w plasterki

- smażyć mięso krótko na średnim ogniu na złoty kolor w rondelku (do smażenia lepiej użyć dobry smalec)

- dołożyć cebulę i zamiast wody dolać do duszenia ok 100 - 150ml piwa lub wina wytrawnego

- przenieść do rozgrzanego piekarnika i dusić pod przykrywką ok. 20-30 min do miękkości mięsa ale nie za długo bo cebula się „rozleci” :!:

Smacznego :gril:

Edytowane przez pidey
złe formatowanie teksu
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To i ja coś dodam taka mała przekąska

Czas przyżądzenia 10-15 min

Bruschetta

Potrzebne

-oliwa z oliwek

-pomidory 2 szt lub więcej

-maggi

-czosnek(wedle uznania)

-świeża bazylia

-sól,pieprz

pieczywo podgrzać w piekarniku żeby się zrobiły na grzaneczki

"farsz":

pomidory pokroić w drobną kosteczkę i do miseczki do tego dodać czosnek najlepiej wyciśnięty przez praskę lub drobno zsiekany,maggi i przyprawy

grzanki posmarować delikatnie oliwką nałożyć farsz i ozdobić bazylią

Gotowe

Bon appetit

Dobre na imprezy:lol:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

PYZY czyli kluski na parze ;)

SKŁADNIKI;

- 1 kilogram mąki pszennej,

- 50 gram drożdży,

- 1/2 litra mleka,

- 3 jajka,

- 3 łyżki oleju,

- 25 gram cukru,

- szczypta soli

Letnie mleko wymieszać z drożdżami i olejem ,dodać do mąki.Następnie dodać jajka ,cukier i sól.Wyrobić ciasto .Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto rozwałkować i wykrawać szklanką .Odstawić ponownie na 20 minut aby wyrosly.Gotować na parze pod przykryciem aż wyrosną ok 10-15 minut.

Ja facet potrafię upierdzielić takie placuszki więc trudne to nie jest wcale ;) z porcji wychodzi ok 32 szt :D

ŻYCZĘ SMACZNEGO ! ! !

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja pitole, to i ja dodam cos od siebie. Proste, nieskomplikowane i wiesz co jesz..

Pieczone mieso.

4 piersi z indyka

marynata:

oliwa z oliwek

3 zabki czosnku

slodka papryka

lyzka musztardy

pieprz

sol

zmieszac to wszystko, do garnka w ktorym bedzie sie pieklo mieso. Pierw polac spod garnka, piersi (nie swoje lolol) porzadnie posmarowac marynata, wlozyc do garnka, i reszte marynaty wlac. Upewnic sie, ze wszystko jest posmarowane i w tym doslownie plywa.

Na 24 godziny do lodowki (z przykrywka). Pozniej wylac "luzna" marynate i piersi w garnku, na 60-70min do piekarnika rogrzanego do 180st.

Pozniej wycuiagnac i niech sie ostudzi. Jak juz bedzie zimne, noz albo najlepiej krajalnica w ruch i jazda. wszystko na plasterki i jest prawie kilogram miesa, ktore jest miesem a nie miesopodobnym czyms z supermarketu :) I smakuje zupelnie inaczej. Dziecko w kazdej chwili ma dobry posilek z chlebem :). Zdecydowanie polecam. Mozna rozne smaki sobie przyprawiac, jedynie trzeba bawic sie z roznymi marynatami. Ostatnio zrobilem na miodzie, fajny smak, bardzo delikatny. Zalezy kto co lubi ;)

Edytowane przez woz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Jak ktos szuka ciekawych pomyslow to ten koles jest swietny.

http://www.facebook.com/kochamgotowac?ref=ts&fref=ts

Kanal na YT

Kocham Gotować - YouTube

testowalismy z Edka kilka jego przepisow i zawsze wychodza swietnie. Moje ulubione BigMac, Skrzydelka w Cocka Coli, wszystkie sosy. Przed chwila testowalismy

Rewelacja !!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...