Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

E-32 zdiera opony od środka

Rekomendowane odpowiedzi

witam dziś właśnie byłem u mechanika ( robi troche z bmw) i powiedział ze tył mi za mocno siedzi za to koła sie rozchodzą kazał mi podłożyć pod sprężyny gumy ustywniające ( może pomoże ) a co wy byśćie mi poradzili??????? pytanie_bmw

Sam piszesz "na razie".

Proponowałbym dokładnie sprawdzić co jest nie tak że tylne koła są w negatywie

i wymienić uszkodzony element -- bo gumy to taki "półśrodek".

Wg mnie: negatyw pasuje np. do E-30 a do E-32 już nie bardzo -- też mamy tylne koła w

lekkim negatywie w 324d ale jest to widoczne głownie latem na felgach z szerokim rantem,

natomiast na wąskich fabrycznych alu z zimówkami już dużo mniej.

Zwyczajnie szkoda opon -- nam się tył szybko zdziera od środka.

Piszesz, że mechanik powiedział... co prawda nie zawsze można się z nimi zgadzać, ale myślę że w tej kwestji ma rację. Jeśli nie wiesz dlaczego zddziera od środka opony to postaw auto na równym podłożu i przypatrz sie jak się koła układają tzn. powinny być prostopadłe do podłoża ( niemalże 90stopni powinno być), a na pewno jest tak, że schodzą sie pionowo do środka. Winne za to są sprężyny, które albo z wiekiem się "sklepały", albo jakiś magik coś cudował. te gumy są po to by sprężyny się tak nie "ściskały" i koło stało w pionie. Więc załóż te gumy, albo zmień sprężyny, a jeśli ddalej sądzisz że to nie jest przyczyna, to proponuje odwiedzć stację diagnostyczną i zrobić zbieżność <bmw_3>

Koła w kazdej BMW mają dopuszczalną normę odchylenia od pionu do 5%. i jeżeli spręzyny siadły juz trochę to ta norma zostaje przekroczona i jest to beznaczenia czy w 3-ce czy 7-ce, amortyzator raczej nie ma nic do tego jak na stacji jego sprawnośc wychodzi powyżej 50%. Więc mysle że masz sprezyny do wymienienia, tak jak ja i większosc kto ma 15 letnie i starsze auta. pzdr

• 1 miesiąc temu...

witam a jakie spręzyny proponujecie "nowe" czy używki wiem ze teżnie wiadomo ile pojeżdze ale jakieś z mowszego rocznika jak sprawdzić te spręzyny na długość poeinny byc dłużdze ale ile????????? pytanie_bmw pytanie_bmw pytanie_bmw pytanie_bmw

nie bardzo chce czytac wszystkie posty ale sprawdzales zawieche wachacze itd ?

To wszystko tez ma do siebie , poza tym jak geometria ? U mnie w E38 tyl geometria jak jest nie ustawiona to uwierz mi telepie autem opony znikaja itd itp

To samo jak padna tuleje wahliwe oraz wachacze

• 6 miesięcy temu...