Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

kolega z forum o nicku MBRS ma 3.0i m54 w automacie i spala mu 20l po mieście.... jeśli chcesz benzyne to po lifcie bierz 2.5 lub 3.0 a jeśli diesla to 3.0 lub 2.5 ale przede wszystkim ile chcesz na fure kasy dać..... i czy tolerujesz Lpg oraz jaka skrzynia biegów..

Ja bym brał benzyne, a z tym spalanie to wiadomo zależy od buta. Osobiście już w paru autach zawstydziłem konstruktorów silników w kwestii ich spalania pod względem średniego zużycia paliwa- wariant ecodrivng. Z drugiej strony BMW kupuje się aby poczuć to rasowe R6 lub V8, chcesz miec tanie auto to zakup 5er nie jest dobrym rozwiązaniem.

Ja bym brał benzyne, a z tym spalanie to wiadomo zależy od buta. Osobiście już w paru autach zawstydziłem konstruktorów silników w kwestii ich spalania pod względem średniego zużycia paliwa- wariant ecodrivng. Z drugiej strony BMW kupuje się aby poczuć to rasowe R6 lub V8, chcesz miec tanie auto to zakup 5er nie jest dobrym rozwiązaniem.

i tu się zgodze.... seria 5 jest droga dość w utrzymaniu....

kolega z forum o nicku MBRS ma 3.0i m54 w automacie i spala mu 20l po mieście....

dodam że LPG, przy czym zauwazylem ze po regulacji u gazownika spala troche mniej niz wczesniej, a benzyny kiedys z tego co pamietam to ok. 16-17 L.

przykladowe spalania

trasa kępno - wroclaw - kepno, dystans 160 km, śr predkosc 73 km/h, spalanie 13,5 l LPG

miasto, duzo swiatel i skrzyzowan, dyst. 180 km, śr predkosc 21 km/h, spalanie 19,2 l LPG

silnik w zależności jaki wolisz, diesel czy benzyna mają różną charakterystyke

ja gdybym teraz szukal to tylko 4.4 bo zakochalem sie w dzwieku V8 :-P i mam wrazenie ze nie bedzie wiele drozszy w utrzymaniu od 3.0i (a moze sie myle)

nie patrz na spalanie 1L mniejsze czy większe przy wyborze pojemności silnika, wezmiesz wiekszy silnik to bedziesz bardziej zadowolony z jazdy a nie zauwazysz tego w eksploatacji jak ci spali za pare zlotych wiecej bo jak juz moze wiesz BMW to samochody ktore ogolnie duzo pala i duzo kosztuja w utrzymaniu

p.s. życze powodzenia w szukaniu 'zadbanej' sztuki e39 hehe :D

Najważniejsze to kupić autko w dobrym stanie. Ja mam m54b22 manual i pali gazu 11-12l/100km(brakuje mu trzoszkę mocy więc pedał gazu wciskam dość mocno) , 40%miasto-60%poza miastem (bo trasą tego nie nazwę). Jeżdżę na oleju 5W30, znajomy ma 530i i pali mu bardzo podobnie ale też ma auto bardzo dobrze utrzymane i silnik zalany olejem 5W30(lub 40 nie pamiętam). Wydaje mi się że 530i to najlepszy wybór w kategorii osiągi/ekonomika. Co do kosztów utrzymania to zdezelowany passat kosztował mnie więcej kasy i nerw. Powodzenia w wyborze autka.

jak latasz w koło komina to bierz benzynkę, jak odpalasz co najmniej na 20km to łykaj 3.0d - masz sporo mocy, kosmiczny moment, spalanie relatywnie niewielkie do możliwości i zapasu mocy (mój 530d w automacie teraz ma około 8,5l jak już się nauczyłem jeździć (bez zmuły), wcześniej Avensis 2.0d 90KM manual 8l/100...) a odpada Ci montaż dodatkowego potencjalnego źródła problemów.

pierwszy miesiąc paliła koło 10... ale jakoś się dogadaliśmy :)

Musisz wziac tez pod uwage ze jak cos Ci strzeli w dieslu to hoho...np. turbina w benzynie nie ma, wtryski w dieslu to pewnie z 1200pln/szt. Tak jak pisali przedmowcy jezeli robisz duuuuzo km to diesel, ja i tak bym wzial benzyne :lol: bo w wiekowych autach diesle juz sa wyeksploatowane.