Marcin316 Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 (edytowane) Witam po długiej nie obecności na forum ale powrót do BMW z dużym rezultatem Kupilem BMW E39 z silnikiem 2.8 193KM 2 x Vanos - Gosc twierdzil ze jest uszkodzona uszczelka pod glowica Ja nastepnie wymienilem pompe wody i termostat niestety odpowietrzanie poszlo na marne weze robily sie cieple a poprzednio na starych czesciach ( pompa wody i termostat byly zime takze wezme jak i chlodnica ) Po wymianie tych czesci weze zrobily mi sie cieple zaczelem sie cieszyc bo cos zaczelo sie dziac niestety ale to bylo chwilowe Chlodnica ciepla wiec jade sie przejechac. Temperatura mi sie podniosla, wogole auto nie ma mocy jak by nie chodzilo na wszystkie cylindry, świece oczywiscie zmienione wszystkie 6 szt. przyjechalem do domu woda sie gotuje ;/ Prosze o pomoc bo nie wiem co mam znow robic - Kupic silnik goły słupek lub BMW z Angola albo wymiana uszczelki Edytowane 20 Listopada 2013 przez Marcin316 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 2,8 jest już sens ratować. Sprawdz wszytkie objawy UPG, jeśli wynik wyjdzie pozytywny- niestety. Z drugiej strony jak UPG uwalona kto wie co się w środku cylindra dzieje. Ja bym dał auto do mechanika niech zwali czapę i oceni co wyjdzie taniej i lepiej wymiana silnika czy remont starego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin316 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 A powiedz mi jak jest z rozrzadem bo one maja na łancuchu czy jak zwale glowice to zejdzie cala czy jest troche walenia z tym. Bo moj mechanik dopiero moze mi zajrzec w niego po nowym roku i nie wiem czy sam bym tego nie ogarnoł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Jeśli kiedyś wymieniłeś jakiś rozrząd, nawet na pasku, to powinieneś sobie poradzić. Tutaj niestety jest trochę zabawy. Jeśli chcesz się pobawić proponuję kupić kamerkę inspekcyjną i przez otwory od świec zapłonowych zbadać stan cylindrów. 100% pewności nie dostaniesz ale zawsze coś. No i podstawa to porządne narzędzia oraz jakiś kanał. Z walizeczką chromoshitu z allegro nawet nie podchodź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin316 Opublikowano 20 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Zastanawia mnie czy jest sens ratowac ten silnik ;/ Raz ze mocy nie ma nie równa praca silnika jak by nie na wszystkie gary palil, I czy moze byc to takze wina uszczelki pod glowica ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 20 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2013 Powiem tak może to uszczelka pod głowicą a może jakaś pierdółka za 10zł. Jeśli niedawno kupiłeś auto to moim zdaniem lepiej kupić pewny silnik z wszystkimi gratami i podmienić, bo sam nie znasz przeszłości tego samochodu, a może był on ulubieńcem pod remizą. Ja bym poobserwował tą jednostkę, to i owo przeczyścił. Przede wszystkim to sprawdź czy na pewno UPG uwalona- przybywanie oleju w silniku/ ubywanie płynu chłodniczego, twarde węże, odchył wskazówki z temperaturą w prawo na blacie przy przyspieszaniu-wkręcaniu na obroty, majonez pod korkiem w ilości XXL, słodkawy zapach spalin. Może wiskoza padła albo chłodnica się zapchała, lub ktos zalał układ czystą wodą- sprawdź temp zamarzania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin316 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Panowie a może się ktoś z was spotkał czym się różni Vanos 1 od Vanosa 2 bo mi każdy mąci głowę i gada co innego ehh Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Jak dla mnie to ilością vanosow. Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin316 Opublikowano 21 Listopada 2013 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Tak tylko mi chodzi czym to się rózni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Popi_90 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Panowie a może się ktoś z was spotkał czym się różni Vanos 1 od Vanosa 2 bo mi każdy mąci głowę i gada co innego ehh Na podwójnym vanosie obydwa wałki rozrządu mają zmienne fazy, a na pojedynczym tylko jeden wałek (chyba "dolotowy" - lub na odwrót ). Co do problemu z silnikiem, podpinałeś auto pod kompa? Ja w poprzedniej beemce nigdy nie używałem kompa, a w o obecnej (m52tub28) bez kompa bym nie podchodził Także ja bym się podpiął i zobaczył, może to coś wyjaśni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
słodki Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Szukaj drugiego silnika tego się nie remontuje dalej bedzie ci kulało Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pidey Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 Dziwię się, że jakoś nikt tego nie zauważył, czy aby na pewno to dobry dział na te dywagacje? Z problemami chyba w innym dziale powinniśmy się rozpisywać? Mylę się? Kol. Marcin316 czytał temat w tym dziale http://www.maxbimmer.pl/f28/wa%BFne-przeczytaj-zanim-napiszesz-1212/ ? Poza tym dziwię się autorowi tematu, że do tak poważnych problemów z Bunią podchodzi bez podpinania się pod kompa , to powinien być pierwszy i podstawowy krok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szpadyzor71 Opublikowano 21 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2013 A skoro napisałeś że ktoś stwierdził że walnieta uszczelka pod glowica to może należałoby ją zrobić. Wysyłane z mojego LT18i za pomocą Tapatalk 2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomi 528 Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 kolego jeżeli olej i plyn chłodniczy jest oki to pompuj powietrze w cylindry przez swiece co najmniej 10 bar jak poziom plynu w zbiorniczku będzie się podnosil sprawa jasna najlepiej zalej zbiorniczek do pelna wtedy będziesz widział nawet minimalną zmiane Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
streetracer! Opublikowano 22 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2013 Panowie a może się ktoś z was spotkał czym się różni Vanos 1 od Vanosa 2 bo mi każdy mąci głowę i gada co innego ehh Jeśli chodzi Ci o to jak rozpoznać czy silnik ma vanosa czy nie i jeśli ma to ile, musisz patrzeć na pokrywę zaworów. [ATTACH=CONFIG]27602[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27600[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]27601[/ATTACH] Zdjęcie 1 - bez vanosa Zdjęcie 2 - pojedynczy vanos (wałek ssący) Zdjęcie 3 - podwójny vanos (wałek ssący i wydechowy) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Georgii Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Tak poza tematem ponoć jest opcja dołożenia drugiego vanosa jak się ma jednego ciekawe ile w tym prawdy i czy dużo zachodu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ponury Opublikowano 24 Listopada 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2013 Zachodu na pewno sporo bo cały przód silnika do przerobienia. Jak dla mnie to niema sensu z jednego Vanosa robić dwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi