Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.Posiadam e39 touring 3litry automat.Problem mam taki ze samochod chodzi ,smiga pieknie.Ale raz na jakis czas(tydzien,miesiac,dwa dni)roznie to bywa poprostu bierze mi prad!!!Bylem u elektryka i ZERO pojecia??!! Ktos moze mial takie cos ze mu pobiera prad i na drugi dzien akumulatora zero!!! Pomozcie bo jestem juz glupi

uklon_bmw

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wypadało by się najpierw przywitać na forum a później zakładać temat.

Ja w takich przypadkach podłączam multimetr szeregowo na "minusie" i brat wyjmuje bezpieczniki pojedynczo. Gdy pobór prądu spadnie to mam obwód który jest problematyczny. A dalej to już trzeba szukać. Przyczyn moze być wiele.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja sie przywitalem aleee pisze z tabletu i moze nie zapisalo??!!

Byl Bunia wpieta w komputery u kilku elektrykow!!! Wszystko jest ok??!! Zadnych objaw co do brania prądówpytanie_bmw

Po prostu nikt nie wie co moze byc przyczyna brania pradu:-( jeden madry mechanik twierdzi ze to moze byc tylna klapa poniewa sie sama nie otwiera calkiem do gory ale mu mowie ze to nie te lata zeby sama sie otwierala (1999r) inny mowi ze moze byc tojakas czesc BSI ..??co to wogole jest?? I tak jezdrze od madrego do madrzejszego!! Moze mial ktos z was takie cos w swojej bavarce??!!

:bmwsexemofg3:

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś Ty wynalazł takich elektryków że nawet poboru prądu Ci nie zmierzyli??? :bag:

jeden madry mechanik twierdzi ze to moze byc tylna klapa poniewa sie sama nie otwiera calkiem do gory

no raczej mądry nie jest ;) choć faktycznie w e39 były klapy HKL

inny mowi ze moze byc tojakas czesc BSI ..??co to wogole jest??

nie BSI tylko IBS - inteligentna klema minusowa - nie stosowana w e39

wepnij amperomierz w szereg klemy akumulatora, odczekaj minimum 15 minut aż wszystkie sterowniki przejdą w tryb uśpienia, odczytaj pobór i wypinaj po kolei bezpieczniki aż pobór spadnie i będziesz miał już jakiś namiar w którym obwodzie kradnie prąd, dopuszczalny pobór to 0,03A

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

A masz Webasto bo ja kiedyś miałem taki przypadek że samo się włączało nie odpalało tylko buczało, działo się to sporadycznie ale po tym z akumulatora była dętka. Odłączyłem i było po problemie. Tzn. nie było problemu i webasta.

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

grzesiek ładnie napisał..kupujesz zwykły miernik za 30zł

i przewody wpinasz tak jak na zdjęciu

miernik.jpg

-potem otwierasz auto kluczykiem i otwierasz schowek oraz szyba pasażera aby było lepiej dojść do bezpieczników

-otwierasz bagażnik i rygiel naciskasz w klapie aby zgasło światełko w bagażniku

- odpinasz akumulator ( minus )

-miernik ustawiasz na A i jak masz 5 amp to na 5 a jak mocniejszy to na wartość 10 czy 20

-jedną końcówke miernika dotykasz na słupek - a drugą na kleme - i odkładasz klema na boku aby nie stykła słupka -

- jeśli jakieś wartości się pojawią to zamykasz auto z pilota i czekasz aż zgaśnie lampka w schowku (ok 15minut) jeśli zgaśnie to odczytaj wartość z miernika

- jeśli jest 0.03 lub 0.05A to jest OK

- jeśli wartość jest wyższa to coś kradnie prąd..

-wtedy wypinasz bezpieczniki po kolei. zaczynajac od tych co są nad akumulatorem

- jeśli po wypięciu któregoś spadnie pobór bo poziomu tych ok 0.04A to zobacz od czego jest ten bezpiecznik . wtedy wiesz co pobiera prąd...

- jeśli nicsię niezmieniło to wyciągajbezpiezniki przez szybe ze schowka...

jak spadniepobór to w tym odwodzie jest coś nie tak...

np wyciągniesz bezpieczkik od radia/navi/zmieniarki/telefonu/wzmacniaczto musisz potem każdy sprzęt odpinać aż nie spadnie pobór...

chyba lepiej nie da się opisać metody sprawdzenia :) pozdro

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Wymień jeża i po problemie, miałem to samo nawet opisywałem na forum. Najlepiej jak byś uchwycił lewy pobór prądu, ja do tego używałem cęgów trochę to trwało ale udało się. Odpinasz jeża i jak lewy pobór znika znaczy że jęż.

Edytowane przez tomano
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przyczyn może być wiele, najpierw pomiary a potem domniemania, ale jak widać sam zainteresowany zarejestrował się chyba tylko po to by zadać pytanie i zapomniał że na maxbimmerze też założył temat :bag:

Ostatnio aktywny:

08 lut 2015 11:49

Zarejestrowany :

07 lut 2015

Edytowane przez grzesiek2304
Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Oczywiście że jeż nie musi być regułą, ale otym napisałem że najlepiej było by gdyby, cytat "Najlepiej jak byś uchwycił lewy pobór prądu, ja do tego używałem cęgów trochę to trwało ale udało się. Odpinasz jeża i jak lewy pobór znika znaczy że jęż"

Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić obrazków. Dodaj lub załącz obrazki z adresu URL.



  • Ostatnio przeglądający

    Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...