Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wczoraj wybrałem się na przegląd. Układ hamulcowy sprawny. A problem się pojawił na wahaczu jeden sworzeń ma takie luzy, że przy drganiach się wysuwa cała guma, która jest pod nim i cofa na swoje miejsce. Teraz moje pytanie czy wymienić starczy wahacz na nowy czy naprawiać przeglądałem allegro i znalazłem coś takiego:

Zestaw naprawczy

Teraz drugie pytanie jak wyczytałem w książce z serii Sam Naprawiam mam taką do BMW E36 Compact. I ktoś napisał tak

„Wahacz poprzeczny nie jest rozbieralny. Zniszczenie

przegubu lub wygięcie wahacza powoduje konieczność wymiany całego podzespołu”

Więc skąd mam teraz wiedzieć czy ten wahacz, który mam jest rozbieralny czy nie??

jeśli sprzedają części osobno do niego to napewno jest rozbieralny[młotek,prasa,szlifierka i pójdzie :wink: .książkę pisali niemcy a oni wszystko by w całosci wymieniali,chcesz mieć taniej to kombinuj a książki do końca nie słuchaj bo jak ja bym naprawiał swoją bunie z książki to bym nic nie zrobił

p.s. nawiasem mówiąc to nigdy w życiu nie widziałem gorszej książki o naprawie niż ta o mojej e30,tam praktycznie to nic się nie da zrobić poważniejszego według niej ,tylko serwis i serwis <bmw_4>

No nie wiem... :roll: ja tam bym nie ryzykował i nie inwestował w jakieś części

nieznanych firm z dalekiego wschodu :P

Swożnie i tuleje można kupować osobno , i montować też .

Sam tego chyba nie zrobisz , więc jak płacić za robociznę to już montować

normalne części :wink:

Jeśli masz garaż i podnośnik , trochę narzędzi i robiłeś podobne rzeczy wcześniej to dasz sobie radę problem jest tylko z wybiciem sforznia z wahacza.Żeby go z tamtąd wydostać trzeba najpierw wymątować cały wachacz , na jednym wahaczu są dwa sforznie jeden długi i jeden krutki .Aby wydostać sforzeń najlepiej zmontowaĆ SOBIE WCZEŚNIEJ PRASKĘ DO WYCISKANIA I PÓXNIEJ WCISKANIA SFORZNIA. Jakieś 5 godz roboty , cena sforzni to mniej więcej 50 zł za szt. <bmw_2>

• 3 tygodnie później...

Sam wachacz to kawałek odlewu , jeśli nie jest skrzywiony to nie ma sensu

kupować nowego :roll: Nowy zapakowany wachacz jest w komplecie z 2 swożniami ,

więc i tak tulejki trzeba dokupić . :? A cenowo....... hmmm no drogo i tak wychodzi .

Myślę , że dobrym rozwiązaniem byłoby kupić za grosze jakiś zużyty wachacz :arrow: zrobić

mały jego remoncik (swożnie i tuleja ) a potem tylko go samemu zamontować . Wtedy

można zrobić sobie kolekcję wachaczy , lub sprzedać go dalej :wink:

Samo wyciśnięcie i wtłoczenie swożni , w sytuacji , gdy wachacz jest na stole to już jest

malutki koszt , tak jak poszczególnych części .

• 3 tygodnie później...

Witam <bmw_1>

Wracając do tematu kupiłem wszystkie sworznie wahacza przedniego na lewą i prawą stronę oraz tuleje wszystko firmy Febi.

Oddałem auto do mechanika dostarczyłem wszystkie części.

Mechanik wymontował wahacze i zonk :( jakiś dupek zamontował wahacz prawdopodobnie od e30 do e36 wygląda całkiem podobnie, ale jednak sworzeń ten mniejszy jest całkiem inny niż stosowany w e36.

I zostałem zmuszony do kupna kompletnego wahacza. :evil:

Po wymontowaniu wahacza i wyciśnięcia z niego sworzni okazało się, że długi nowy sworzeń pasuje idealnie, ale ten krótszy ma większą średnicę niż otwór, w którym ma być zamontowany.

Więc tak wahacz lewy bez problemu zamontowane sworznie długi oraz krótki.

Wahacz prawy tylko udało się zamontować ten długi, więc skontaktowałem się z firmą FOTA i sprawdzają w katalogu, że do E36 jest tylko jeden rodzaj sworznia krótkiego.

Postanowiłem kupić nowy wahacz firmy SIDEM i problem rozwiązany :D

• 6 miesięcy temu...