Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

1 stłuczka

maximus

Rekomendowane odpowiedzi

I niestety stalo sie 1 stluczka juz zamna ale jak ciekawie za to :(

pojechalem dzis rano zawizc mame na targ u nas w jelczu-laskowicach i przy okazju zajechac po pieniadze do bankomatu i tak:

wjezdzam na parking pod intermarche jade za audi 100 nagle audi staje (odleglosc pomiedzy mna a nim to jakies 2 lub 3 metry) za tez mnostwo aut i nagle audi zaczyna cofac w moja strone zeby zaparkowac tylem.

ja odrazu w klakson bo niemialem juz gdzie uciec do tylu a kolo nic i przywalil mi jego tylnim prawym zderzakiem w w moja lewa lampe :(. koles cwaniaczyl (burak spod 40stki) to zadzwonilem po paly i tu moje zdziwienie!!!!!

Policja przyjechala lecz mimo iz jest to kolizja drogowa i fakty sa jasne ze to koles z audi zawinil to nie moga nic totalnie zrobic bo to jest teren prywatny INTERMARCHE koles niemoze dostac mandatu ani pouczenia ani nic jedyna zecz ktora zostaje to sprawa w sadzie Z POWODZTWA CYWILNEGO bo policja ma to gdzies i ona juz niemoze zakladac sprawy w sadzie :D tak defako wychodzi z tego ze moge pojechac na ten parking pod intermarche skasowac 10 aut po drodze jadac przy tym 100 na godzine uciec i policja nie ma prawa nawet mnie szukac :D:D:D (powiedzialem to policjantowi i mowi mi jeszcze ze mam racje:D) smieszne to cholernie dla mnie ale uwazajcie na parkingach.

ja mam stluczona lampe wgnieciona klape od silnika porysowany oryginalny zderzak od m3 i uszkodzony gril a koles tylko rysa na zderzaku. Ale sie wkurzylem. CO WY NA TO. Jezdzilem dzis z dzikim po policji i sie klocilem ale nic z tego nie wyszlo. Moze dziki sie jeszcze wypowie.

zdjecia tutaj:

http://www.bmw.skyserwis.pl/stluczka

POZDRAWIAM :(:(:(:(:(:(:(:(:(:(:(

Hmmm.....

Sądzić się niby warto ale z tymi naszymi sądami to różnie bywa.......

Osobiście bym gościowi nie popuścił i jeśli miałbym świadomość gdzie to auto stoi to już odpowiednio bym mu się odwdzięczył, no chyba ze koleś zgodziłby się napisać oświadczenie, ale piszesz że cwaniaczył......

A może jak zlokalizujesz gościa to podjedziemy do niego w 10 beemek z jakimiś dwoma ABSami co za flachę zrobią wszystko i się dogadamy??

ale ja tego nie mówiłem ;)

właśnie chodzi o to ,że cwaniaczył a po

1.Zasygnalizował zamiar manewru cofania lecz równocześnie zaczął go wykonywać nie upewniając sie ze:

-nie utrudni ruchu innym pojazdom

-nie spowoduje sytuacji niebespiecznej

2.Nie zachował należytej ostrożności podczas wykonywania samego manewru manewru

Okazuje się ,że policja wcale nie musi przyjeżdzać na wezwanie do kolizji na terenie prywatnym ia jeśli przyjedzie to prawnie nie może sporządzić notatki w której stwierdza winę mimo ze złamanie przepisów jast kategoryczne i jasne .Więc z punktu widzenia ubespieczalni i wypłaty odszkodowania notatka taka jest nieprzydatna.

Czyli sąd i to nie jak kiedyś kiedy sprawa w przypadku sporu uczestników lub w przypadku gdy faktycznie ustalenie przyczyn jest kłopotliwe była kierowana automatycznie do sadu grodzkiego z powództwa policji lecz teraz prywatnie na zasadach cywilno prawnych.

A w sądzie Maximusa słowo przeciw słowu kolesia(jesli jacyś swiadkowie sie pojawią to wiadomo jak to z nimi jest).

Podsumowując to razem z policjantami stwierdziliśmy,że mogę sobie wjechać na teren parkingu np.Interamarche pokrecic bąki obijając inne auta zaśmiać sie właścicielom w twarz i odjechać.Policja nie bedzie miała prawa scigać mnie za to co zrobilem na tym parkingu/nie ma prawa dac mi mandatu ,nie ma prawa mnie pouczyć,nie ma prawa stwierdzenia mojej winy,nie ma prawa wnosić sprawe do Sądu.hmm

Brawo dla prawa polskiego w tym temacie które nie ułatwia sprawy a z prostych robi tak zagmatwane i bezpodstawnie znacznie wydłuża w czasie.Brawo.

Maskę mam do malowania.hmmm może by tak jakiegoś roweżystę na tym parkingu palnąć z nienacka i obstawać ze wyjechal znienacka pędził jak wariat i wywrócił mi sie na maskę i kurczowo sie tego trzymać choć fakty bedą inne i w tym przypadku mam spore szanse na wygraną w sprawie.No poprostu żenada

wiec z policyjnego punktu widzenia wyglada to tak:

parking przy supermarkecie jest terenem prywatnym, wiec za wszystko co na nim sie dzieje odpowiada wlasciciel..czasami, jak nie w wiekszosci przypadkow wlascicielami parkingu nie sa te markety, ale caklkiem kto inny, ale to mniej istotne

jesli na miejscu parkingu ma miejsce jakiekolwiek zdarzenie o charakterze szkody, jest ono rozpatrywane jak poza droga publiczna, czyli mowiac prosciej policja nic nie robi w tej kwestii

tylko chce tu wyraznie zaakcentowac - kolizja, stluczka, nie wypadek(o tym za chwile)

podobnie jesli np wybija nam szybe, ukradna radio, mozemy tylko sadzic sie z ludzmi odpowiedzialnymi za bezpieczenstwo na parkingu, bo ma byc tam BEZPIECZNIE, i czy zrobia to przy pomocy 100 kamer, czy 1 pana henia z grupa inwalidzka to nie istotne

w przypadku jakiegokolwiek blednego oznakowania, za waskich pasow, czy czego kolwiek innego, rowniez sadzimy sie tylko i wylacznie z wlascicielem

zazwyczaj jest tak, ze przed parkingiem wisi tabliczka ze obowiazuja przepisy RD, ale jesli wlasciciel bedzie chcial ze Ci co maja truskawki na znaku maja pierwszenstwo i jezdzi sie po lewej stronie, ma do tego pelne prawo..

teraz o wypadkach: w przypadku jakiegokolwiek wypadku, gdzie sa osoby poszkodowane, ranne badz zabite, poniewaz jest to przestepstwo to policja ma pelne prawa na parkingu, podobnie z alkoholem (podejrzenie popelnienia przestepstwa)

wiec policja moze sprawdzic nasza trzezwosc, ale jesli jestesmy trzezwi, nie moze nam nic zrobic, ale..

wczesniej poruszany stan techniczny pojazdu..

moze byc sprawdzony w kazdej chwili, poniewaz, przepisowo pojazd ma byc SPRAWNY, wiec musi miec kierunkowskazy, swiatla etc etc..

dodam tylko ze jezeli policjant podciagnal by to za stwarzane zagrozenia w ruchu ladowym gosc dostal by mandat, albo sprawdz czy wjezdzajac na parking byla tabliczka informujaca o tym ze obowiazuja tam przepisy RD

Nie ma co odpuszczać :evil: spokojnie wyciągniesz od niego 2-3 tys :| jak nie więcej..

Jedź do rzeczoznawcy niech wszystko wyceni i i wyciągnij od glin notatkę policyjną .

W notatce policyjnej będziesz miał namiary gościa , wtedy wysyłasz my kosztorys wstępny

i przedsądowe wezwanie do zapłaty .

Są firmy co dzyskują kasę nawet od takich cwaniaków , a swoją prowizję odzyskują po

skończeniu sprawy

Często jest tak , że ludziska zamiast do sądu łazić to po tym wezwaniu kasę płacą :wink:

Rzeczoznawca musi być zrzeszony . Podjedź do likwidacji szkód PZU tu Ci wszysto

powiedzą .

Wydaje mi się , że na własny koszt to narazie musisz zrobić :?

A masz dane tego gościa :?: Były tam kamery :?:

• 4 miesiące temu...