Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Dziura w baku

Gość nibiru

Rekomendowane odpowiedzi

Dziś przytrafiła mi się przykra przygoda, ogólnie trochę przytarłem podwozie i na nieszczęście wyrosła mi dziurka w baku od spodu.

Pytanie jest proste: czy możliwe jest załatanie tej dziurki (jeśli tak to jak, gdzie), czy bardziej opłaca się skombinować nowy baczek ??

Dziura raczej mała-nie da się wcisnąć baterii aaa, myślałem, żeby zatkać to kawałkiem gumy i pogłówkować z zaizolowaniem tego (aby guma nie odleciała). Wiem, że do wypadu do Hradca nie znajde innego baku, więc musze zrobić coś tymczasowo (nie chce męczyć lpg-iem mojej <bmw> przy zimnym silniku).

Najpier musisz wokół dizury to dobrze wyczyścić i żeby paliwko nie leciało, to oczywiste...

Kiedyś jak zrobiłem dziurę w parowniku w zamrażce to dziurę zalepiłem w następujący sposób:

potrzebne poxipol i kartka A4, wycinacz z kartki A4 taki kawałek żeby zakrywał dizurę i żeby po bokach sporo mijsca zostało, smarujesz ten kawałek kartki poxipolem dosyć grubo, przyklejasz, gładzisz żeby jak najlepiej przyległo.

Następnie wyciąłem jeszcze z 4 karteczki, każda następna większa od poprzedniej, tak żeby po przyklejeniu wysatawała conajmniej 0,5cm poza poprzednią kartkę.

Z tymi następnymi 4 robisz tak samo jak z pierwszą.

Ja robiłem to w ten sposób że nic nie czekałem tylko tak jak się wycieło i wymieszało poxipol to przyklejałem.

Lodóweczka po nabiciu śmigała przynjmniej do czasu jak się wyprowadzałem z akademika, czyli jakieś 5 lat ;)

Kombinuj :)

Załatanie dziury poszło bardzo sprawnie, ale pojawił się następny problem: auto nie chce zapalić na bajurze, tzn: po wycieku paliwa przejechałem ok. 120km na lpg (żeby dojechać do domu), teraz wogóle nie reaguje na pedał gazu (oczywiście przy odpalaniu na paliwie, z lpg nie ma problemu). Pytanie: pompa paliwa padła, zadławiła się glonami z baku ?

Widzę że już załatałeś ale na przyszłość są leprze sposoby niż szpachla czy poxipol . kupujesz taką plastelinę w 2 kawałkach mieszasz razem czyścisz przyklejasz a z tego robi sie stal. 15 zł w krakowie. Mogłeś zapchać pompę to co piszą może być niestety prawdą . Ok 400 zł nie wiem jak u ciebie.POZDRO

Ja zakleiłem to poxiliną (mieszanie dwóch składników, potem robi się twarde jak stal). Dziś wyjąłem pompę i podłączyłem na zewnątrz-zero reakcji, gumowy wąż za pompą suchutki. Jednak wymieniam pompę.

hmm omijać a jak już sie nie uda i zejdzie paliwo to bezpiecznik 11 - 15A w e30 odpowiada za pompę paliwa, zasilająca, czyli jak sie wyjmie ów bezp. to pompa sie wyłącza i jedziemy na lpg dobrze godom ?

Mądry człek po szkodzie...dobrze godosz Kosa, teraz 11 mi wywala jak zakręcam kluczykiem na bajurze. Ale pompa+filter zamówione :)

Dziś jak zdjąłem pompę to spotkała mnie niespodzianka: w środku bak jest po prostu czysty, to samo tyczy się pompy i pływaka :!: