Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

[320i] problemos

Rekomendowane odpowiedzi

1. kto wie co to jest ta pomarańczowa "kostka"? http://img354.imageshack.us/my.php?image=p1040928jj4.jpg

widziałem to w niektórych bmkach, ale większość tego nie ma

2. świeci mi się kontrolka od klocków - klocki i czujnik raczej ok, ale nie działa mi abs(natomiast kontrolka od abs-u wogóle nie działa) - ma to jakiś związek?

3. od 3 dni po zapaleniu silnika kontrolka oleju gaśnie dopiero po ok 2sekundach(wcześniej gasła od razu, ale w poprzednim e30 324d paliła się nawet do 5sekund) - czy to zwiastun czegoś niedobrego?

4. jeżeli auto trochę stało w komisie, to trzeba coś w nim dodatkowo wymieniać oprócz filtrów i płynów? chodzi mi szczególnie o olej w dyfrze i skrzyni czy długi postój im nie zaszkodził - gadałem z mechanikiem i mówi, że nie trzeba zmieniać ale mam co do tego wątpliwości

Ad. 2. kontrolka klocków świeci u mnie cały czas - bo poprzedni właściciel uszkodził czujnik. Jeśli czujnik masz sprawny - a klocki nowe (nie zużyte) to spróbuj po odłączac i podłączyc spowrotem - może coś nie styka.

Jeśli nie działa ABS to może byc pompa - najlepiej podłączyc pod kompa - sprawdzic.

Ad. 3. Sprawdzałeś poziom oleju ?? :wink: Ale tu niech się koledzy z 320-stek wypowiedzą bo u mnie gaśnie od razu.

Ad. 4. Na początek sprawdź bak paliwa - jeśli auto stało długo - mógł skorodowac. Poza tym zobacz jaki jest stan wszystkich pasków, węży innych gumowych elementów. Co do oleju w dyfrze to raczej po przejechaniu kilkuset kilometrów (jeśli nie wyciekł) powinien wrócic do odpowiedniej konsystencji.

Pozdr. bmw_beer

PS. Też mam tę kostkę pod maską <bmw_1>

Ad.1

No raczej sie przy tych" kostkach "nie baw bo to właśnie czukniki zderzenia(poduchy powietrzne).

Ad.2

Któryś z czujników mogł się "podwinąć" i zwarł sie na moment z tarczą i kontrolka będzie sie już paliła.

Spróbuj odpiąć kostkę czujnika na moment i potem znowu podpąć przy wlączonym zapłonie.

Co do niedziałającego absu to tu warto się podpiąć pod kompa ale jeśli na bank nie działa lub dzieje sie z nim cokolwie np pompa,napiecie za niskie za wysokie to kontrolka powinna sie zapalac(defekt abs) sprawdz może tak banalną rzecz jak żarówka(kontrolka)

Ad.3

Myślę ze, 1 -2 sekundy to jeszcze nie afera a powiedziałbym ,że spkój.

(sprawdż poziom oleju,stan filtra oleju,sam olej jeśli nie wymieniałeś wcześniej,czujnik ciśnienia oleju)

Ad.4

("długo" to względne pojecie dla różnych ludzi) Z samym olejem nie powinno sie nic dziać choć istnieje możliwość jego starzenia się-utraty właściwości)

W twoim przypadku wymieniłbym prewencyjnie olej w silniku skrzyni i w moście.

To tak na wypadek dłuuuuuuuuugiego postoju w tym komisie i nieznanej przeszłości tego oleju ,terminu wcześniejszych wymian, zanim do tego komisu trafił.

Czysta prewencja ale wiesz na czym jeżdzisz i masz pewność od kiedy i na czym jedziesz.

Dodatkowo sprawdziłby stan węży gumowych np od układu chłodzenia i tak jak pisał Bazylfox.

Jesli silniczek to M40B16 to pasek rozrządu też bym wymieniał

Dzięki za rady :)

Silnik to M50 na łańcuchu, więc looz; temperatura jest ideał, płynu nie ubywa i nic dziwnego się z nim nie dzieje, więc to też jest ok; olej w silniku wymieniony od razu, w dyfrze i skrzyni wczoraj sprawdzałem - wzrokowo jest dobrze (brak wycieków, poziom i kolor ok) - więc sprawę przemyślę po wypłacie(tzn zależy ile kasy mi zostanie, bo do wymiany mam amorki z przodu i jedną alufelgę)

Nie wiem tylko co z tym ABS, jak będę na warsztacie to sprawdzę te czujniki; a może poszedł przekaźnik albo bezpiecznik - obejrzę to jutro... ma ktoś może opis bezpieczników w e36?