xysiok Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Witam, jestem tu nowy (świeży również jako użytkownik BMW) i chciałbym uzyskać pomoc na temat dziwnego dźwięku w moim aucie który pojawia się (często ale nie zawsze) gdy silnik pracuje "na luzie". Posiadam model 318i (M43) rocznik 96 i często, gdy np. stoję na światłach, na luzie słychać coś w stylu klekotania, gdy wciskam sprzęgło dźwięk ten ustaje. Dodam, że dźwięk ten nie pojawia się zawsze np. zaraz po rozruchu raczej nigdy nic takiego mi się nie pojawiło. CO MOŻE BYĆ PRZYCZYNĄ? Potrzebna większa naprawa, czy może jakaś regulacja? Jaki może być koszt? Z góry dzięki. Pozdrawiam P.S. jeszcze tylko takie krótkie pytanko trochę OT. Czy to normalne, że przy zapalaniu silnika muszę go trochę dłużej kręcić (ok. 2s)?? Zazwyczaj samochody którymi jeździłem paliły "na dotyk". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość nibiru Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Czy to normalne, że przy zapalaniu silnika muszę go trochę dłużej kręcić (ok. 2s)?? . Tak-to normalne w <bmw> , bo trzeba rozruszać te gary Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 6 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Sierpnia 2007 ten klekot to wydobywa sie napewno ze szkrzyni biegów na zbyt niskich obrotach jeżeli spadną dużo poniżej 800obr/min coś tam rzęzi ale nie stresuj się tym to nic grożnego bo ja też już takie coś miałem i nic sie nie stało! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
łazik Opublikowano 11 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 11 Sierpnia 2007 to może być dużo rzeczy:sprzęgło,docisk,skrzynia ja jeżdzę tak 4 lata i nic się nie dzieje[co prawde mam drugą skrzynię ale hałas identyczny jak był].u mnie jest to raczej łożysko wyciskowe[to na wałku] bo jak zmieniałem skrzynię to troszkę nie chodziło tak jak trzeba :wink: p.s. skrzynia padła z braku oleju bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi