Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

kontrolka poduszki

Rekomendowane odpowiedzi

Znalazłem coś takiego może coś Ci to pomoże.

Wizualne sprawdzanie wszystkich komponentów systemu srs:

- czujniki: sprawdzić obudowę, mocowania i okablowanie pod kątem uszkodzenia i/lub korozji

- zespół sterowania: sprawdzić obudowę, mocowania i okablowanie pod kątem uszkodzenia i/lub korozji

- zespół przewodów okablowania: sprawdzić złącza i okablowanie pod kątem poprawnego podłączenia, uszkodzenia, oraz czy wtyki złącza nie są odkształcone

- kabel spiralny: sprawdzić osłonę i złącza kabla spiralnego pod kątem uszkodzenia i/lub zużycia

- koło kierownicy: sprawdzić okablowanie w kole kierownicy i złącza pod kątem uszkodzenia, oraz czy wtyki złącza nie są odkształcone

- moduły poduszek powietrznych: sprawdzić moduł pod kątem uszkodzenia

Witam kolego przeżyłem to samo w mojej BMW.

Problem jest bardzo prozaiczny . W fotelu pasażera z przodu jest tak zwana " MATA" kontrolna ( pełnej nazwy po niemiecku nie znam ) i służy ona do tego aby uzbroić poduszkę pasażera gdy razem z nim podrużujesz. Gdy jedziesz sam i dojdzie do jakiejś kolizji to sygnał nie jest podawany na poduszkę pasażera. Tak czy inaczej ta kontrolka pokazuje tylko czy poduszka pasażera jest uzbrojona czy też nie bo bez względu na nia poduszka kierowcy tak i tak spracuje. Mi wystarczyło zrzucić sygnał i na tym się skończyło :)

heyka

BOKSA ma rację. W mojej BMW też pali się kontrolka poduszek. Na 100% jest to czujnik maty pasażera i na pewno podczas kraksy żadna poducha nie odpali. Ale nie ma to znaczenia ponieważ jeżeli zapali się kontrolka poduszki to i tak żadna nie odpali, bez znaczenia która jest uszkodzona

w serwisie BMW lub w serwisie BOSHa wystarczy podłączyć głowicę diagnostyczną i tam wykarze Tobie wszelkie błędy w instalacji i tam również wystarczy zrzucić sygnał ( tzn . wyzerować wszelkie awarie jakie są wyświetlane na desce rozdzielczel )

[ Dodano: 5 Wrzesień 07, 16:09 ]

Mi pomogło , ale nie wiem na jak długo obejdę się bez wymiany tej maty :(

[ Dodano: 5 Wrzesień 07, 16:29 ]

To jest ten post o którym pisał BOKSA http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=48167&highlight=mata powodzenia

Szczerze mówiąc, jak czytam niektóre wypowiedzi to zastanawiam się czy w ogóle myślicie o swoim bezpieczeństwie pytanie_bmw

Samo kasowanie błędu to chyba nie o to chodzi. Wg mnie wypadało by sprawdzic w zakładzie znającym się na poduszkach sprawnośc poduchy. W razie potrzeby (odpukac) żeby uratowała Wam życie... Wiem, że to kolejna kasa do wydania, ale życie chyba jest dla Nas wszystkich najcenniejsze...

Pozdr. <bmw_2>

BAZYL nie kumasz widze jak oszukasz czujnik w fotelu to wywala obie nie wazne czy jest pasazer czy nie komputer bedzie go widzial a kasowanie inspekcji poduszek nic nie da jezeli jest powazna awaria bo sie nie da skasowac takiej awarii bez usuniecia usterki <bmw>

Dokładnie tak jest jak pisze BOKSA . Widzisz ja mam zdanie ,że nie jest ważne czy wywali w tym momęcie jedna czy dwie poduszki jak dojdzie do kolizji z przodu ( od czoła ) bo tak czy inaczej życie Tobie uratuje a co najwyżej dojdzie koszt wstawienia dwóch poduszek a nie jednej ( plus remoncik samochodu :roll: )

BAZYL nie kumasz widze jak oszukasz czujnik w fotelu to wywala obie nie wazne czy jest pasazer czy nie komputer bedzie go widzial a kasowanie inspekcji poduszek nic nie da jezeli jest powazna awaria bo sie nie da skasowac takiej awarii bez usuniecia usterki <bmw>

aaaa to teraz już jesteśmy w domu <bmw_2> :wink: