Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

filtr stożkowy

Rekomendowane odpowiedzi

troche nie widze sensu stożka, może poza dzwiękiem, bez profi power rury stożek kompletnie nic nie da a z regóły jeszcze psuje, jedna ważna zasada jak odtykasz wlot to musisz odetkać wylot, co inngo u Mordulca............który ma stożek :roll: :mrgreen:

wg. mnie lepiej sie spisuje wkład sportowy K&N, lub inny , ja mam Jamex,

troche nie widze sensu stożka, może poza dzwiękiem, bez profi power rury stożek kompletnie nic nie da a z regóły jeszcze psuje, jedna ważna zasada jak odtykasz wlot to musisz odetkać wylot, co inngo u Mordulca............który ma stożek :roll: :mrgreen:

wg. mnie lepiej sie spisuje wkład sportowy K&N, lub inny , ja mam Jamex,

moze glupio zapytam ale co to jest profi power rura?

chodzi o to że jak zakładasz stożek to trzeba by było też zmienić cały wylot żeby był dobry przepływ powietrza wtedy zyskujesz większą moc (zwiększa się moment obrotowy) z tego co mi wiadomo :) też mam taki stożek tylko że leży w piwnicy i czeka na resztę :)

no ja u Siebie mam stozkowy filtr ale jaki to dokladnie niewiem jak kupilem auto juz byl zalozony dodam ze auto jest z Wielunia i maja jakiegos magika od silnikow BMW i przy gazie montuja stozek i likwiduje strzaly :shock: jak mi koles opowiadal to sie zdziwilem troche fakt faktem zadnego strzalu jeszcze nei mialem autko jezdzi plynnie bez szarpniec itd. no i przy hamowaniu silnikiem jest sssssssssssssss :D , spora roznica w jezdzie na gazie a na Pb ;) i chyba nic wiecej ;)

dokladnie, z doswiadczenia wiem ze jak ktos bez smykalki to dlubania kupi filtr stokowy to go wepnie na przepustnice i wsio robiac autu krzywde,

A wiec tu airbox simoty rozwiazuje problem zasysania cieplego powietrza to juz plus , ale i tak aby to dalo jakis efekt nalezy obliczyc objetosc / dlugosc dolotu.

Jak ktos nie ma na to wszystko czasu to zrobi sobie przysluge i najwyzej kupi sportowa wkladke.

Jak napisał Piotr,też jestem za wkładem sportowym. Miałem u siebie w E34 dedykowany firmy K&N,ale bez przeróbki wydechu to niebardzo ma sens,chociaż większy niż stożek,szczególnie jak nie oddzielisz ciepłego powietrza. Dolot powinien mieć odpowiednią długość,zasysać zimne powietrze(większa masa w tej samej objętości) i byc dopasowany do reszty układu i sposobu zasilania.

a wklad sportowy co da? duzo osiagi polepszy?

Wkladka poprawia najlepiej przyspieszanie na piatym biegu i ogolny czas na elastycznosc od 80-120, na bmw sport gosc zrobil test i z wynikiem na korzysc ale nie bede pisal jakimi aby nie sklamac. Ja sam zmienilem na wkladke z gabki firmy pipercross i faktycznie na piatce auto lepiej przyspiesza itp.