Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

[E36] wymiana oleju w skrzyni

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam kilka pytań odnośnie wymiany oleju w skrzyni biegów. Pomóżcie.

1. czy wymieniał ktoś z Was - SAMODZIELNIE - olej w skrzyni biegów? czy jest to prosta sprawa, czy może jakaś kombinacja norweska i lepiej się samemu za to nie brać?

2. jeśli wymieniłbym taki olej, to gdzie można go oddać do utylizacji?

3. znacie może jakieś dobry i tani warsztat który się tym zajmuje lub robiliście to w którymś z tych Wrocławskich warsztatów (podam też ceny o które pytałem telefonicznie - skąd takie rozbieżności?):

- Legnicka 52a: 120PLN wymiana + olej ok. 25PLN / litr

- AutoCHIP na Przedmiejskiej: 150PLN wymiana + olej (nie zapytałem ile)

- STANDO: 60PLN wymiana + olej ok. 100PLN/litr !!!???!!!

- ASO BMW Inchcape: wymiana + olej ok. 350PLN !!!

Z góry dzięki za odpowiedzi.

do mostu i do skrzyni wchodzi 75w90 dokladnie po 1,1l ale niewarto kupowac 2l oleju bo sie nieoplaci :D mozna zpstawic na dnie troszeczke starego i tyle.

warto zakupic na allego oryginalny BMW olej 1l cena okolo 50 zł - taki ma dziki i twierdzi ze niebo a ziemia

wymieniac olej w skrzyni i w moscie powinno sie w ten sposob - 2 razy wymiana oleju w silniku - 1 wymiana w skrzyni i w moscie :D

Maximus - możesz napisać jak dokładnie nazywa się ten olej BMW, czy po prostu BMW? Ewentualnie gdzie to kupić poza allegro, bo cosik nie widzę takiego. W STANDO mówili, że zalewają taki olej jaki był zalany fabrycznie, ale tam chcą 100PLN/litr !!! Przypuszczam, że w ASO zaśpiewają ze 2 stówki.

Używacie specjalnych strzykawek do olejów, czy może coś w stylu HOME MADE albo śjakieś weterynaryjne :-) ?

[ Dodano: 11 Wrzesień 07, 12:27 ]

Na naklejce pod maską mam takie oleje powypisywane (po włoskiemu):

Cambio Manuale: Castrol EP80W/80, Castrol TQ-D

Cambio Automatico: Castrol TQ-D

Differenziale: Castrol SAF-X0, Castrol HYPOY G 728

Differenziale Autobloccante: Castrol SAF-XLS, Castrol HYPOY LSC

Sterzo Idraulico ZF: Castrol TQ-D

Same Castrole zalecają, silnikowy też.

Kojażycie co to mogą być te 2 ostatnie pozycje? Autoblocc..., Idraulico... ? To ostatnie to wydaje mi się, że wspomaganie kierownicy.