teratos Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 witam <bmw_3> mam pytanko ile płynu do chłodnicy E-36 2.0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro Opublikowano 12 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 10,5 litra płyn na bazie glikolu. tylko czy tobie chodzi o samą chłodnice czy o cały układ chłodzenia? Ja podałem Ci cały układ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
teratos Opublikowano 12 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2007 dzieki <bmw> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 odkopie temat kwesti ciekawości : jeżeli mam orginalny płyn do chłodnicy BMW (przynajmniej tak mi powiedzieli w serwisie) to czy mogę go mieszać z innymi ? Jezeli tak to jakie płyny polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 od lat kilku jezdze na Petrygo i daje rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 odkopie temat kwesti ciekawości : jeżeli mam orginalny płyn do chłodnicy BMW (przynajmniej tak mi powiedzieli w serwisie) to czy mogę go mieszać z innymi ? Jezeli tak to jakie płyny polecacie ? jezeli jezdzisz na wodzie i chcesz zmienic na płyn to zalecane jest zalac konctratem poniewaz nie spuscisz z układu chłodzenia całej ilosci cieczy, wtedy koncetrat jest najlepszym rozwiazaniem! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 w serwisie powiedzieli, że wlany jest płyn BMW, a jak zobacze ubytki to mam to zalać wodą. Jak narazie ubytków nie ma ale zastanawiam sie co wlewać ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 jezeli dolejesz wody do płynu to zmniejszasz zamarzalnosc! czyli płyn w układzie chłodzenia ma szybsza zamarzalnosc przy nizszych temp. powietrza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziki Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 W opisywanej sytuacji wlewaj tylko wodę.Zresztą przy bezawaryjnym układzie ubytki płynu będą minimalne i na okres ok 2 lat bez większych dolewek sie obejdzie Ten płyn o którym mówią w serwisie ma inny minimalnie skład chemiczny(na poziomie ilości atomów)diglikol dlatego nie ma złego wpływu na uszczelki i inne gumowe elementy układu chłodzenia Petrygo,Borygo (nieodrazu) ale niestety w długim okresie użytkowania niszczy uszczelki/gumki/przewody układu chłodzenia.Proces ten trwa długo więc nie ma jakiejś paniki:-) Ja u siebie mam petrygo.Ogólno dostępny i nie muszę odwiedzać serwisu by kupić bańkę na dolewki. Słyszałem ,że na stacjach shell jest płyn do chłodnic o takim samym składzie chemicznym(diglikol)i jego można mieszać z tym "oryginalnym" BMW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 trochę podrąże temat (tak z czystej ciekawości) - a jak to to wyżej napisaliści ma się do tych wszystkich płynów na których napisane jest że można mieszać ze wszystkimi płynami bez pogorszenia ich parametrów :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 z tego co sie orientuje to płyny mozna mieszac kolorami! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 trochę podrąże temat (tak z czystej ciekawości) - a jak to to wyżej napisaliście ma się do tych wszystkich płynów na których napisane jest że można mieszać ze wszystkimi płynami bez pogorszenia ich parametrów :?: Zawsze mieszając płyny zyskujesz inne właściwości, a tracisz częśc z "czystych" płynów. Jeśli pomieszasz wodę z płynem to graniczna temperatura zamarzania na pewno wzrośnie (będzie bliżej 0 st.) Jeśli zamierzasz zmieszac dwa płyny, poczytaj trochę o ich właściwościach. Generalizując - ja uzupełniam płyny tym co kupię (żadnych tesco'wskich czy innych z biedronek). Żeby zachowac jakieś konkretne oczekiwane właściwości prawdopodobnie musiałbyś mieszac płyny w jakiś proporcjach... Pozdr. <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lapa Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 kurde jestem upierdliwy :oops: ale zastanawiam sie nad czymś takim http://www.allegro.pl/item254230164_prestone_plyn_do_chlodnic_1l_nr_1_w_usa_od_ss.html napisane, że nie zmienia koloru, właściwosci - znaczy sie płyn idealny Pozdrawiam <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 15 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 Trzeba by było sprawdzic, czy Twój płyn jest na bazie mono-etylo-glikolu - jak to jest napisane w opisie aukcji. Myślę, że są tak silne związki, których właściwości nie zmieniają się nawet po zmieszaniu z innymi płynami. Ale jeśli proporcje ulegają zmianie - to nie ma mowy, żeby płyn A brał górę nad płynem B (którego jest więcej) Troszkę to naciągane :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hamus Opublikowano 19 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Października 2007 Ja rowniez chcialbym sie dowiedziec ile wchodzi plynu do samej chlodnicy i do calego ukladu??? BMW E34 535i <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi