Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

chłodnica?

Rekomendowane odpowiedzi

• 1 miesiąc temu...

odkopie temat :) kwesti ciekawości : jeżeli mam orginalny płyn do chłodnicy BMW (przynajmniej tak mi powiedzieli w serwisie) to czy mogę go mieszać z innymi ? Jezeli tak to jakie płyny polecacie ?
jezeli jezdzisz na wodzie i chcesz zmienic na płyn to zalecane jest zalac konctratem poniewaz nie spuscisz z układu chłodzenia całej ilosci cieczy, wtedy koncetrat jest najlepszym rozwiazaniem!

W opisywanej sytuacji wlewaj tylko wodę.Zresztą przy bezawaryjnym układzie ubytki płynu będą minimalne i na okres ok 2 lat bez większych dolewek sie obejdzie

Ten płyn o którym mówią w serwisie ma inny minimalnie skład chemiczny(na poziomie ilości atomów)diglikol dlatego nie ma złego wpływu na uszczelki i inne gumowe elementy układu chłodzenia

Petrygo,Borygo (nieodrazu) ale niestety w długim okresie użytkowania niszczy uszczelki/gumki/przewody układu chłodzenia.Proces ten trwa długo więc nie ma jakiejś paniki:-)

Ja u siebie mam petrygo.Ogólno dostępny i nie muszę odwiedzać serwisu by kupić bańkę na dolewki.

Słyszałem ,że na stacjach shell jest płyn do chłodnic o takim samym składzie chemicznym(diglikol)i jego można mieszać z tym "oryginalnym" BMW

trochę podrąże temat (tak z czystej ciekawości) - a jak to to wyżej napisaliści ma się do tych wszystkich płynów na których napisane jest że można mieszać ze wszystkimi płynami bez pogorszenia ich parametrów :?:

trochę podrąże temat (tak z czystej ciekawości) - a jak to to wyżej napisaliście ma się do tych wszystkich płynów na których napisane jest że można mieszać ze wszystkimi płynami bez pogorszenia ich parametrów :?:

Zawsze mieszając płyny zyskujesz inne właściwości, a tracisz częśc z "czystych" płynów. Jeśli pomieszasz wodę z płynem to graniczna temperatura zamarzania na pewno wzrośnie (będzie bliżej 0 st.)

Jeśli zamierzasz zmieszac dwa płyny, poczytaj trochę o ich właściwościach. Generalizując - ja uzupełniam płyny tym co kupię (żadnych tesco'wskich czy innych z biedronek). Żeby zachowac jakieś konkretne oczekiwane właściwości prawdopodobnie musiałbyś mieszac płyny w jakiś proporcjach...

Pozdr. <bmw_2>

kurde jestem upierdliwy :oops: ale zastanawiam sie nad czymś takim http://www.allegro.pl/item254230164_prestone_plyn_do_chlodnic_1l_nr_1_w_usa_od_ss.html napisane, że nie zmienia koloru, właściwosci - znaczy sie płyn idealny :)

Pozdrawiam <bmw_2>

Trzeba by było sprawdzic, czy Twój płyn jest na bazie mono-etylo-glikolu - jak to jest napisane w opisie aukcji.

Myślę, że są tak silne związki, których właściwości nie zmieniają się nawet po zmieszaniu z innymi płynami. Ale jeśli proporcje ulegają zmianie - to nie ma mowy, żeby płyn A brał górę nad płynem B (którego jest więcej)

Troszkę to naciągane :wink: