Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Zamiana silnika z 318i na 318is. Porady

Rekomendowane odpowiedzi

Mam problem z silniczkiem w mojej e36 sedan silnik 1.8i z 92r. Silnik ma male cisnienie wiec jest slaby,zawory klepia, brak wyciekow. Wielu mechanikow doradzalo mi abym kupil silnik i wymieni bo kapitalka bylaby za droga i bardziej opłacałoby sie wymienic silnik. Mam mozliwosc kupienia silnika po znajomosci w bardzo dobrym stanie za tysiaka, ale jest to silnik 1.8is. Chcialbym sie dowiedziec co dokladnie trzeba wymienic aby wszystko chodzilo tak jak ma chodzic. Prosze o porady, czytalem kilka tematow ale kazdy napisze kilka wersji i nie wiem sam co mam w koncu dokupic :) Nie chce wstawiac silnika 2 ani 2.5 bo jezeli bym mial wstawiac taki silnik to wolalbym sprzedac to co mam, dolozyc i kupic. Interesuje mnie tylko i wylacznie silnik 1.8is, no chyba ze za duzo bedzie kombinacji to poprostu wstawie 1.8i. Z gory dziekuje.

silnik z kompem , robota Plug&Play :) no moze wydech od Is

wrzucenie m42 jest banalnie proste. Wszystko zostało z m40. pasuje skrzynia biegów, chłodnica, rozrusznik, alternator, pompa wspomagania, miski olejowe. Łapy oczywiście od m42, poduszki natomiast jeśli nie ma od is-a, podchodza spokojnie od m20. Takie własnie założyłem. Chwila spawania przy wydechu i gotowe. Trzeba tylko jakoś zamocować cewki, ale to mały kłopot. Wrzucenie nowej wiazki tez nie jest kłopotliwe. Ktoś tam pisał ze trzeba rozebrać calą deske rozdzielczą, he he.. Oczywiście że nie, nowy komp do schowka, :przewlec" kość i po temacie.

• 2 tygodnie później...

witaj

jesli silnik jest od M-42 od e-30 to musisz przerabiac cala wiazke jest to mozliwe tyle ze niewiem czy ktorys mechnik sie tego podejmie bo to duzo roboty a reszt apodchodzi bez problemu . i jeszcze jedno jak juz to tez wstaw sobie jeszcze skrzynie od is -a