Eryk325e36 Opublikowano 29 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Września 2007 Jak w temacie mam pytanie czym sie róznia i który lepszy 2.5 z zeliwa ciezki ale wytrzymaly 323 ponoc jakis stop aluminium i mniej pali ale za to bardziej delikatny ??? <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 W e46 chyba m50b25 nie było. A co do różnic to ten z 323(m52b25) ma praktycznie takie same osiągi jak ten z 325(m50b25) do setki chyba 0.1s gorzej i 3km/h mniej prędkości maksymalnej. Tak jak piszesz w m50 jest blok żeliwny w m52 aluminiowy, z tego co gdzieś czytałem jak ktoś chce się bawić w uturbianie to lepszy jest właśnie m50 z racji żeliwa w bloku. Kolektor dolotowy jest inny, ten z m50 ma większy przekrój i po założeniu go do m52 wzrasta moc, ale słyszałem że moment na tym traci. M52 ma zupełnie inny rozkład momentu obrotowego i praktycznie ciągnie od samego dołu, m50 trzeba podkręcić żeby zaczęło jechać M52 jest dużo ekonomiczniejszy, wg danych fabrycznych w mieście pali ok. 2l benzyny mniej niż m50. Co do samej delikatności to myślę że jak z każdym silnikiem, nie można go przegrzać, a z racji że blok jest aluminiowy to może się coś porobić. U mnie właśnie strzeliło 190kkm i odpukując auto jeździ bezawaryjnie, silniczek bardzo ładnie pracuje, elegancko się zbiera, chociaż już się tego nie czuje Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pabloe46 Opublikowano 30 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Witam, ja mam ostatni model e46 323i i silnik mam M52TUB25 w miscie 12L a w trasie 8L pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eryk325e36 Opublikowano 30 Września 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Września 2007 Czyli ogólnie pozytywy a z tym ze po czasie mocy sie nie czuje to prawda ale powiem Wam jedno po Bmce zadne auto juz nie cieszy dlatego wracam do Bmw zeby miec znowu rogala na twarzy :mrgreen: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi