zabafilip Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Witam Ostatnio miewam problemy z automatyczną skrzynią biegów. Skrzynia 2 lata temu miała kapitalny remont ( 1000 zł ). Po tym działała super. Problem pojawił sie jakieś 3 miesiące temu. Mankament polega na tym że jak auto jest zimne to skrzynia nie chce przełączyć z pierwszego biegu, albo przełączy jak kończą sie już obroty Wymieniłem olej i filtr-nadal to samo. Zauważyłem pocenie sie przewodów na wejściu do chłodnicy-uszczelniłem. Bo krótkich oględzinach w kanale zauważyłem że cieknie na wyjściu wału. Jak wiadomo automaty działają na zasadzie podciśnienia i jak jest słabe ciśnienie to jest wielka D... Proszę o opinie czy to jest przyczyną problemów i bardzo proszę o wymiary ziemeringa. Skrzynia automatyczna model 4HP22. Pozdrawiam <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryniek100 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 podobnie mialem kiedys w mazdzie 929,tez zmieniala biegi dopiero przy odcince.byla to zwykla skrzynia,bez kompa,sterowana podcisnieniem z kolektora ssacego. okazalo sie ze walnal tzw.modulator. byl on przy skrzyni z boku.podobny budowa do regulatora podcisnieniowego w aparacie zaplonowym. jest tam membrana w srodku i ona pekla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 4 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Dzięki za odpowiedź, moja skrzynia jest sterowana linką przepustnicy. Gdy już raz przełączy to jest dobrze. Możliwe, że jest tam podobny mechanizm. Czy w twoim wypadku zawsze tak było, czy działo sie dokładnie jak u mnie ( jak zimy to nie zmieniał, a jak już raz przełączył to było OK ? ) Czekam na dalsze sugestie. Pozdrawiam <bmw_1> [ Dodano: 16 Październik 07, 22:34 ] Zauważyłem pewną rzecz. Wspominałem już że leci mi z chłodnicy? (pęknięcie na zbiorniku wyrównawczym ). Tak więc na niskim poziomie ( minimalnym ) płynu w zbiorniczku skrzynia przełącza idealnie i od razu. "Co ma piernik do wiatraka" NIE WIEM. A może to jakieś widzi mi się skrzyni :? Może w końcu ktoś mnie oświeci ?? <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi