misiek20023 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 Witam mam mały problem, musiałem wymienić w e36 końcówki na wahaczu, wyjąłem wahacz, zmieniłem końcówki a teraz nie mogę go spowrotem włożyć! Trzeba wypiąć Mc'Persona? Jeśli ktoś coś takiego już robił niech napisze jak?Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ryniek100 Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 a co blokuje? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 witam! wymieniałes pewnie jakos tuleje na wachaczu! jezeli wyjełes to muszi wejsci! załap pierw przednia i tylnia tuleje a na koncu sworzen wachacza! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiek20023 Opublikowano 4 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 No pewnie że tuleje nie wiem czemu napisalem koncówki...Próbowałem już na rózne sposoby i najgorzej jest z ucelowaniem tym sworzniem:/ Będę jutro sie z tym męczył i napisze o wynikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 4 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Października 2007 załap pierw wachacz! poziniej wachac nagnij w dół i sworzen! musi wejsci! jak wszystko ddobrze poskładałes! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 ja najpierw zmontowalem wachacz razem z tuleja a potem przykrecanie do podwozia zeby tuleja lepiej weszla polej ludwikiem <bmw_2> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DIEGO E30 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 Witam mam mały problem, musiałem wymienić w e36 końcówki na wahaczu, wyjąłem wahacz, zmieniłem końcówki a teraz nie mogę go spowrotem włożyć! Trzeba wypiąć Mc'Persona? Jeśli ktoś coś takiego już robił niech napisze jak?Pozdrawiam Witam ja u siebie w e30 robiłem tę samą czynność,wymieniłem tydzień temu centralny sworzeń w prawym wahaczu.Nie wiem na jakim jestes etapie,ja u siebie wszystko mialem wyciagnięte bo tak naprawde to zmieniałem całe Mcphersony i przy okazji okazalo się ,że mam wyrąbany sworzeń wahacza.Jeśli nie wyciągaleś Mcphersona to dobrze,jeśłi tak to wsadz go spowrotem i przykręć u góry na te trzy śruby (3x13,tak jest w e30,ale jak w e36 to nie wiem,podobno identycznie).Więc jak cała ta kolumna już sobie dynda swobodnie to musisz mieć poluzowane dwie śruby wahacza o rozmiarze klucza 17 jak najwięcej sie da,ale tak żeby nie wyszły całkowicie. Nakrętka centralnego sworznia na klucz 22 czy tam 24 musi być odkręcona całkowicie,dalej trzeba wsunąć końcówke sworznia w podstawe mcphersona i nakręcić nakrętke 19.Pózniej musisz centralny sworzeń jakoś wsunąć w belkę,delikatnie uderzając młotkiem,wtedy jak juz troche sie wsunie to od góry(bo inaczej sie nie da)nakręć nakrętke 22 i dociągnij do końca.Pozostało wsadzic końcówke drążka kierowniczego w podstawe kolumny mcphersona i nakręcić nakrętke 17.Mały problem może teraz się pojawić z łącznikiem stabilizatora który znajduje się na dole i trzeba ładny kawałek go podnieść,a problem w tym,że sprężyna kolumny mcphersona mocno odbija w dół i niemożliwe jest założenie tego ręką,ja użyłem małem żabki hydraulicznej ,która poprostu uniosłem całą kolumne,jęśli tej żabki nie masz to możesz założyć kolo i opuscić samochód i wtedy wsadzić łącznik w stabilizator i zakręcić nakrętke 17.Pozostało dociągnąć dwie śruby 17 od wahacza te co wcześniej pisałem ,żeby poluzować na maxa.Następnie podociągaj nakretki od wahacza 19 i od końcówki drążka 17,załóż koło ,a wcześniej docisk i rura na dziury sprawdzić czy już nie puka Tak sprawa wygląda w e30,a wahacze w e36 zdaje sie że są takie same. To moje gg:8869747 jakby coś było nie jasne,chętnie wyjaśnie i pomoge Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi