zabafilip Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Witam Już niedługo czeka mnie wymiana oleju w mojej E30. Silnik to M40B16 tzw. "CYKUŚ" Słyszałem kiedyś że wymiana oleju ucisza troszkę pracę zaworów. Jaki proponujecie olej do tego silnika, czy proponujecie zalać go dodatkowo jakimś "Magicznym Doktorkiem"? Pozdrawiam <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 minimum półsyntetyk tym bardziej że zima idzie... :roll: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
radzio Opublikowano 6 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 a co powiecie na mineralny,jak na 357 tys przebiegu,chodzi dorze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 6 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Października 2007 Prosiłbym o konkretnie jakąś Markę. Dodam że auto jest zagazowane. Co z wlaniem jakiegokolwiek "Doktorka"? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
aro Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 To zależy na jakim oleju jezdziłeś wcześniej i ile auto ma przejechane kilometrów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 7 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 175 k, olej syntetyk. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BatonMW Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Dobry polsyntetyk mobila,castrola-a nawet nie mysl o dodatkach typu "doktor" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 7 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Ok, dziękuje serdecznie za pomoc Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemeks77 Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Polecam VAVOLINE półsyntetyk ja u siebie zalałem tym olejem i szklanki ucichły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BatonMW Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 Olej tez godny polecenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 7 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Października 2007 175 k, olej syntetyk. to jak miałeś/masz syntetyka to lepiej nie przechodź na niższy klasowo, a już na pewno nie na minerała - zamordujesz M40 - później ciężko będzie wrócić..... zima jest zła bo oleje gęstnieją.............lej syntetyka , nawet słaby jest lepszy od minerała co do "doktorów", ceramizery nie są złe, co wykazały niejedne badania... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Valvoline nie maja nigdzie u mnie na miejscu więc nie będę latać za olejem. Pozostaje Castrol. Teraz pół czy syntetyk? A jeszcze co myślicie o Elf-ie? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 jeśli możesz to syntetyk, firma w sumie nie ma znaczenia byle oryginał, Elf też good jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 9 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 "jeśli możesz" tzn. ? To że jest droższy od pół syntetyka? Czyli mam wlać syntetyk? Kupie Castrola i tyle ;] AAA... Dziś się szokowałem. Noc była mroźna, cały dzień zimno ( buuu ). Znalazłem trochę czasu po południu żeby poryć przy aucie. Sprawdzając olej otworzyłem kapsel od pokrywy a tu na nim "masło" ;/ To już oznacza że stary olej ma dość? Chyba, że mam sie bać... Zaznaczam że "masła" było mało, wcześniej tego nie zauważyłem. Pozdrawiam <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 "jeśli możesz" tzn. ? To że jest droższy od pół syntetyka?Czyli mam wlać syntetyk? Kupie Castrola i tyle ;] AAA... Dziś się szokowałem. Noc była mroźna, cały dzień zimno ( buuu ). Znalazłem trochę czasu po południu żeby poryć przy aucie. Sprawdzając olej otworzyłem kapsel od pokrywy a tu na nim "masło" ;/ To już oznacza że stary olej ma dość? Chyba, że mam sie bać... Zaznaczam że "masła" było mało, wcześniej tego nie zauważyłem. Pozdrawiam <bmw_1> hmmmmm nie wiem czy żartujesz czy.......... myślisz że syntetyk, półsyn. i minerał są w tej samej cenie.... masło to zły objaw, pojawia się gdy: 1. jeździmy z niedogrzanym silnikiem , czyli przeważnie zimą na krótkich trasach, wtedy nagromadzona woda w ukł. smarowania nie zdąży odparować 2. walnięta uszczelka pod głowicą i "woda" z ukł. chłodzenia dostaje się do oleju 3. peknięta głowica... lepiej żebyć sprawdził pkt. 2 nim zaczniesz wymieniać olej, bo szkoda go zabrudzić "wodą" i za chwilę wylać.........oczywiście " sprawdził" nie sam, czyl kierunek mechanik, ale zanim wydasz kasę: sprawdź czy nie ubywa płynu chłodzącego, czy nie ma wody w zbiorniczku wyrównawczym ( u ciebie ciężko to zobaczyć ), czy nie przybyło oleju, czy na bagnecie też nie ma masła, jeśli w/w objawów generalnie nie ma to zrób - może kilkakrotnie - dłuższą trasę i sprawdź ponownie korek od oleju Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beryl Opublikowano 9 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 9 Października 2007 Przesiadłem się ponad rok temu po zakupie z minerala "do gazu" <bmw_4> na półsyntetyk. W międzyczasie 4 wymiany z różnych powodów, oleju nie bierze. Teraz wleje syntetyka. zobaczę jak cyka motor, chociaż nie spodziewam się niczego lepszego. Idzie zima smarowanie będzie lepsze. Pewnie zaprzeczę teorii, że nie zmienia się minerala na syntetyka <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zabafilip Opublikowano 10 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Października 2007 Do roboty mam 7 km i zaznaczam że wczoraj było bardzo zimno. Wcześniej nie zauważyłem "masła". Dziś robię większą trasę to sprawdzę. Na bagnecie olej jest ładny. Ubywającego płynu w chłodnicy nie sprawdzę bo jest na wykończeniu ( pęknięta na zbiorniku i sie mocno poci ). Dam znać co i jak wieczorem. Pozdrawiam [ Dodano: 10 Październik 07, 14:26 ] Po powrocie z pracy, OK ( trasa 7 KM ). Jak wrócę wieczorem to dam znać jak po dłuższej drodze. Pozdrawiam [ Dodano: 10 Październik 07, 18:09 ] Wszystko ok:) [ Dodano: 11 Październik 07, 16:12 ] Olej wymieniony. Wlałem Shella półsyntetyk. Silnik pracuje dużo, dużo lepiej. Pozdrawiam <bmw_1> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi