jeszjo5g Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Witam !!!Stałem w korku. Na kompie pokazała się informacja o wysokiej temperaturze płynu chłodzącego.Nagle bum!! Poszło jakieś wielkie ciśnienie i rozsadziło mi górny wąż który był fatalnie zgięty przy termostacie. Pewnie to było powodem. Doba wpożo zakupiłem wąż,płyn i wziąłem się za rzezbe. Spuściłem wodę z silnika i z chłodni przepłukałem zalałem nowy płyn i wziąłem się za odpowietrzanie Odpaliłem auto płyn rozprowadzał się po obiegu i wtedy zobaczyłem że z chłodni po prawej stronie na górze lekko sączy się płyn.Czyli odpowietrzanie mogłem sobie darować.Trwało to chwile Termostat nawet nie zdążył się otworzyć Zgasiłem autko Załamka no i bmw_beer oczywiście !! Teraz moje pytanka !! Czym grozi jazda z nieodpowietrzonym układem i lekkim wyciekiem z chłodni ??? Czy coś niepożądanego może się stać kiedy termostat się otworzy ??? Pytanka trochę banalne ale zależy mi na wszelkiego rodzaju wypowiedziach w tym temacie!! Z góry dziękuję Pozdrawiam LO!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Take jazda nie jest wogole zalecana! temperatura pewnie wskoczy na maxa ptzy zapowietrzonym układzie a termostat moze wogole sie nie otworzyc moze zrobic sie poduszka powietrzna! nie ryzykuj!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SILVER Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Chłopie nie jeżdzij tym autem ja miałem to samo zaje.... panewki 1700 zł za naprawa zgrzałem auto w hu....wymien chłodnice to tylko 140 zł na allegro. Nie jeżdzij tym autem ja kupiłem swoje i po miesiacu stało sie dokładnie to co u ciebie rozpacz.... Zero jazdy a autko stało 3 miech zanim uzbierałem na panewki dobże ze to tylko to bo mogła byc generalka bm nie nawidzi za duzej temp . POZDRO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 14 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 Dziękóweczka Panowie za wyjaśnienia tak też właśnie myślałem żenada Rozmawiałem dzisiaj ze znajomym mechanikiem i mówił to samo Tak że trza chłodnie wymienić i pozostanie tyko kwestia odpowietrzenia a to w Bm-kach podobno jest w chu.. masakra !!!! <bmw_3> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rumunm5 Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 mysle ze z samym odpowietrzeniem niebedzie problemu ja nic nieslyszalem na temat problemow z odpowietrzeniem trzeba poprostu zalac plynem i otworzyc zawory ogrzewania i odpalic niech pochodzi sama sie odpowietrzy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 14 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Października 2007 ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 15 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Października 2007 LLO :mrgreen: Zamawiałem parę klamotów u mechanika który zajmuje się tyko Bm-kami przy okazji spytałem o odpowietrzenie e30 mówił że to dosyć skomplikowane Myślałem że to jakiś tani wkręt Ale na parafi nawinąłem jeszcze z paroma ziomkami którzy żezbią w warsztatach i też mówili że są szopki z odpowietrzaniem e30 No ale wszystko przede mną Zamówiłem nową chłodnie ma być na środę zamontuje i wezmę się za odpowietrzenie hehe Może się uda !!! ! <bmw_2> bmw_beer [/b] [ Dodano: 15 Październik 07, 20:11 ] Ziomuś zajebiś... opisał całą motkę http://forum.maxbimmer.pl/topics15/vademecum-uklad-chlodzenia-odpowietrzanie-vt2163.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
misiosl Opublikowano 16 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Października 2007 nie ma tak xle z odpowietrzeniem...ja mój pierwszy raz miałem 3 miesiące temu i wszyscy tak straszyli a to chwila roboty. Zapalić silnik,grzanie na maksa i uciskanie weży a potem upuszczenie powietrza i tak jakies 30-40 minut i jest ok :lol: pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Bardzo optymistycznie dla mnie bomba oraz malinna DZIĘKI !!! uklon_bmw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SataN Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 wiesz... generalnie... to... możę się przegrzać solidnie bo termostat może się w ogóle nie otworzyć a wtedy może się uszkodzić: - uszczelka pod głowicą - panewki na 100% - nie wiadomo jak z pierścionkami dolicz do tego planowanie głowicy, wymianę tego wszystkiego, uszczelki pod kolektory, nowy olej, płyn.... no żyć nie umierać.... 3-4 tys Lepiej wzmień dziurwaca i nie jeździj do tej pory Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 Panowie żenada wymieniłem chłodnie odkręciłem odpowietrzniki zalałem płynu zakręciłem odp. uruchomiłem silnik lekko przygazowałem pojawiło się ogrzewanie znowu odkręciłem odpow...w chłodnicy spoko moment i płyn bez powietrza a na termostacie cały czas z powietrzem węże gorące ale raczej puste chłodna też gorąca a silnik moment i temperatura zapierd... niesamowicie O CO KAMAN NIE KUMAM boje żeby nie zagrzać na maxa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 .. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 17 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 kuwa jutro spróbuje jeszcze masakra nie kumam paru opcji a mianowicie czy korek od wlewu ma być cały czas odkręcony ( gdy już autko nagrzeje to wypierd.. mi płyn ) czy przy odpowietrzaniu mają być odkręcone 2 śruby jednocześnie ta z boku chłodni i ta na termostacie a raczej obudowie i czy mają być całkowicie odkręcone czy tyko popuszczone przy jakiej temperaturce mniej więcej zacząć odpowietrzanie Pytanka troszkę żenujące ale cóż pytam bo nie wiem czy motam to dobrze co może być nie tak ???? hehe ale ze mnie panop :oops: <bmw_4> Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 17 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Października 2007 wiesz ja odpowietrzałem juz tyle bmw i zawsze na inny sposób!ale poczytaj sam naprawiam bunie na furum! ogrzewanie na maxa zciagnij waz z zaworu od ogrzewania jak sie przeleje to załóż spowrotem dolewaj płynu! tyrzymaj ja na obrotach ok 1200 uwazaj zeby sie nie zagotowała!jak bedzie ogrzewanie to jestes prawi juz ok! zakrec korek popusc otpowitrznik na chlodnicy zeby wyleciało powietrze i musi przegrysc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jeszjo5g Opublikowano 18 Października 2007 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Października 2007 Jeszjo chyba udało się w końcu hehe płyn pod korek na odkręconych odpowietrznikach zakręciłem je ugniotłem węża hehe jak to brzmi odpaliłem motor pojawiło ogrzewanie odkręciłem odpow.... z chłodni pięknie sampłyn a z obudowy termostatu z powietrzem zakręciłem odpow.... dolałem płynu bo troszkę wsiorbało znowu odkciłem i tak pare razy a temp... rośnie i ogrzewania brak przygazowałem troszeczke pojawiło ogrzewanie odkręciłem odpow...malina oraz bomba sam płyn zakręciłem temperaturka spadła nie rosła nie skakała ogrzewanko również malina jazda próbna temp... nie przekroczyła ani razu połowy węże ciepłe oprócz jednego na dole :party: PYTANKO :mrgreen: CZY MOŻNA MÓWIĆ POWIEDZIEĆ ŻE UKŁAD JEST ODPOWIETRZONY NIE MAM PEWNOŚCI BO ROBIŁEM TO PO RAZ PIERWSZY <bmw_3> DZIĘKI ZA POMOC POZDRO <bmw_3> bmw_beer Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi