Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

stalowki na zime

Rekomendowane odpowiedzi

Witam mam prośbe o porade apropos felg stalowych.

Mam taką sytuację. Potrzebuje stalowek na zime do opon zimowych. Zamowilem juz yokohamy 195-tki, do mojej E39. Wiem, że teoretycznie wg bmw najmniejszy rozmiar opon do E39 to 205, ale jestem zdecydowanym zwolennikiem wezszych na zime i chce zalozyc te 195 tki. Chyba to nie wielka roznica, ale ok wracajac do sedna sprawy czyli felg to mam jedną stalowke na zapasie o rozmiarze 15cal 6,5 J. Pare dni temu kolega przyniosl mi w "prezencie" kolejna stalowke tez 15 cal ale 6 J. Jako ze nie bardzo znam sie na stosowaniu felg biorac pod uwage parmetr J to mam pytanie czy te 6 J sie nadaje do E39?? Czy jest jakieś ale, żeby ich nie zakladać?? Oczywiscie kombinuje w ten sposob zeby dokupić dwie felgi stalowe, jedna 6 J a druga 6,5 J. Przykladowo chcialbym zalozyc 6 J na przod, a 6,5 J na tyl. Ale nie jestem pewnei czy to ma duze znaczenie. Moze mi to odradzicie i lepiej jak kupie 3 stalowki 6,5???? CO WY NA TO??

Witam mam prośbe o porade apropos felg stalowych.

Mam taką sytuację. Potrzebuje stalowek na zime do opon zimowych. Zamowilem juz yokohamy 195-tki, do mojej E39. Wiem, że teoretycznie wg bmw najmniejszy rozmiar opon do E39 to 205, ale jestem zdecydowanym zwolennikiem wezszych na zime i chce zalozyc te 195 tki. Chyba to nie wielka roznica, ale ok wracajac do sedna sprawy czyli felg to mam jedną stalowke na zapasie o rozmiarze 15cal 6,5 J. Pare dni temu kolega przyniosl mi w "prezencie" kolejna stalowke tez 15 cal ale 6 J. Jako ze nie bardzo znam sie na stosowaniu felg biorac pod uwage parmetr J to mam pytanie czy te 6 J sie nadaje do E39?? Czy jest jakieś ale, żeby ich nie zakladać?? Oczywiscie kombinuje w ten sposob zeby dokupić dwie felgi stalowe, jedna 6 J a druga 6,5 J. Przykladowo chcialbym zalozyc 6 J na przod, a 6,5 J na tyl. Ale nie jestem pewnei czy to ma duze znaczenie. Moze mi to odradzicie i lepiej jak kupie 3 stalowki 6,5???? CO WY NA TO??

Oj chłopie... felgi muszą być takie same, przynajmniej na tych samych osiach ;) Czy pasuje czy nie, to nie wiem, ale na 100% zarówno szerokość felgi, jak i et ("głębokość" osadzenia) muszą być identyczne dla obu kół na tej samej osi. No chyba, że bardzo się spieszysz na tamten świat... to eksperymentuj ;)

SataN nie zrozumiałes mojego posta!!!! To ze musza byc na osi te same to wiem!! I tez dlatego pisałem ze mam dwie fele jedna 6J, druga 6,5J i tym samym chciałem kupic dwie podobne (6 i 6,5) Nie wiem po czym wnosisz ze mam zamiar je zalozyć stronami...... Ale niewazne. Mnie po krótce interesuje pytanie czy 6J pasi do E39 bo wiem że 6,5 tak bo to jest w instrukcji do E39.

rada taka - o 6J zapomnij - poszukaj 6.5 lub nawet 7J - pieniadze zadne kosmiczne,

bo jak dobrze poszukasz to za 200-250 pln dostaniesz prosty komplecik.

bo cos mi sie wydaje, ze 6J beda za waskie - nie wiem jak by opona na nich siadla.

co jak co ale na tym nie oszczedzaj bezsensownie - ktos z jakiegos powodu, w tej

instrukcji to pisal. i tu bym nie probowal byc madrzejszy niz konstruktorzy ;)

pozdro <bmw_2>

Mimo,że temat zamknięty napiszę,bo może to się przyda. J to oznaczenie szerokości felgi,a skoro chcesz założyć węższe opony to może i węższe felgi. Na 6,5 cala felge przewidzieli oponke 205 to 195 pewnie dobrze będzie leżeć na 6calowej feldze. Pytanie czy ET będzie odpowiednie.

Mimo,że temat zamknięty napiszę,bo może to się przyda. J to oznaczenie szerokości felgi,a skoro chcesz założyć węższe opony to może i węższe felgi. Na 6,5 cala felge przewidzieli oponke 205 to 195 pewnie dobrze będzie leżeć na 6calowej feldze. Pytanie czy ET będzie odpowiednie.

Nie strasz mnie, że 195 nie wejdzie na 6,5J!! Bo mam juz wszystko zamowione i jest w drodze!!

abnamro jak Ty to czytałeś? Wyraźnie napisałem,że do 195 opony dobra będzie felga 6J! Tak samo jak i 6.5J zresztą. To jest niewielka różnica.

Doczytalem dobrze, ale akurat to pisalem do mirka, ktory mi odpisal ponizej Ciebie. Zreszta to juz nieistotne. W kazdym badz razie dzieki za pomoc.