Skocz do zawartości

Sworzeń

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Ostatnio coś zaczął silnik mi klekotać przy zdejmowaniu nogi z gazu (mimo że to benzyna). Byłem u mechanika i powiedział po oględzinach że to chyba sworzeń wału :/ Mowi że to dużo roboty bo trzeba głowice ściągać itd. Czy moglibyście pokazać ten sworzeń na REAL OEM bo nie mogę znaleźć tej części. Czy ktoś już to robił i jaki tego koszt mniej więcej. Mechanik powiedział że na tydzień trzeba auto zostawić :cry:

Z góry dzięki

obawiam sie ze robocizna i czesci wyjda duzo wiecej niz drugi motor,sam sworzen moze z 50zl,ale dolicz uszczelki,planowanie glowicy,a jeszcze jak dojda panewki,szlify nie szlify, robocizna. a tak wymieniasz motor,jeden dzien i latasz a z tamtego jeszcze cos nie cos sprzedaz

Jak możesz to szybko udaj się do innego mechaniora na diagnoze-napisz czy dzieje się to tylko w czasie jazdy czy jak przegazujesz na postoju też-może chodzi o krzyżak lub łożysko podpierające wał ale nie korbowy(mam wrażenie że chcą z kogoś zrobić wała)

No ja też o tym pierwszy raz słyszałem. Ale mówił podobnie jak ryniek100 ,że sam sworzeń to pierdułka i jest tani ale robocizny dużo bo trzeba głowice ściągać i jeszcze więcej i to gdzieś tam :shock:

Objawia to się tak: jak silnik na luzie i wolne obroty to od czasu do czasu słychać jakby zawór klekotał

- jak jadę to przy zmianie biegów zaraz po wciśnięciu sprzęgła (jak spadają obroty) słychać metaliczny dźwięk tak jak zawory. Na początku myślałem że to zawory.

- na postoju maska otwarta i gazujemy: dżwięk nie wydobywa się spod osłony aluminiowej zaworów. Słychać go głebiej z silnika nawet pod filtrem oleju - gdzieś tam - i jest to metaliczny dźwięk

Dzisiaj byłem wymienić olej ale nic nie pomogło dalej klepie prz zmianie biegów lub jeździe ze stałą prędkością ( nie klepie przy przyspieszaniu ani zwalnianiu na biegu )

Pomóżcie uklon_bmw

no mechanik chce ci chyba zrobić ''wała'' :lol: a na poważnie to rzeczywiście jakby panewka ale to ciężko wyczuć.u mnie tak lekko wali też niby od dołu silnika ale jakby była to panewka to bym raczej 90 tyś km nie przejechał na niej :lol: :lol: .tak na szybko to ściągnij pokrywę i zobacz czy nie masz sprężyny zaworowej pękniętej.jak masz m40 u siebie to i tak ci zawsze coś będzie walić :lol: bmw_beer