Skocz do zawartości

szarpanie

Rekomendowane odpowiedzi

Z tego co słyszałem to problem dość wielu BMW, u mnie też on zresztą występuje na rozgrzanym silniku w czasie jazdy w korku :/ Na forach doradzali mi, żeby wymienić kompletne sprzęgło - podobno kilka osób tak zrobiło i im pomogło. Osobiście byłem w ASO się popytać - mechanik wziął furę na warsztat i powiedział mi, żeby to olać, chyba, że mam za dużo pieniędzy :roll:

Pozdrawiam.

a można wymienić sam docisk?

Ale chyba sam docisk nie występuje jako nowa częsc - tylko zawsze komplet

tarcza + docisk + łożysko - po drugie kompletnie nie ma sensu zrzucac skrzyni

zeby wymienic docisk a za pół roku np tarcze :wink:

Cena kpl sprzegła firmy Sachs oscyluje w okolicach 500zł <bmw>

Ale chyba sam docisk nie występuje jako nowa częsc - tylko zawsze komplet

tarcza + docisk + łożysko - po drugie kompletnie nie ma sensu zrzucac skrzyni

zeby wymienic docisk a za pół roku np tarcze

Cena kpl sprzegła firmy Sachs oscyluje w okolicach 500zł

ok dzięki :)

podpinam sie pod ten post: moja bunia już pali na 4 gary :) ale... no wlasnie... szarpanie nie ustępuje choć po wymianie cewki zapłonowej jest zdecydowanie lepiej, (wymieniono kable, świece, kopułkę, cewkę).(Zdecydowanie poprawiła się dynamika.) co może być przyczyną?? szarpie przy delikatnym dodaniu gazu lub zmianie biegów . Pomocy bo chcę cieszyc sie jazda autem a nie wkurzać na szarpanie.. <bmw_2>

[ Dodano: 5 Listopad 07, 16:52 ]

myślicie ,że to może być wina złego ustawienia kąta wyprzedzenia zapłonu? lekko opóźniliśmu zapłon ale bez lampy tylko "na czuja" o jest jakby lepiej, jeżeli to może być to to gdzie zrobić to dobrze i tanio <bmw>

[ Dodano: 7 Listopad 07, 11:47 ]

najczęściej szarpanie ma miejsce miedzy 2 a 3 tysiace obrotów ale przy delikatym dawkowaniu gazu, nie zawsze występuje, może ktoś pomorze bo to dla mnie jest rebus jak narzie <bmw_2> <bmw_2>

Ten sam problem szarpania u mnie wystepuje [E-36 318i], nie posiadam inst. gazowej więc napewno niema z tym nic wspólnego, podczas jazdy instykt podpowiada mi że to coś ze sprzegłem, choc wiem że sprzegło [tarcze] mam dobre, bo nic się nie ślizga, tylko te cholerne szarpanie które mnie mocno zaczyna irytować

u mnie takie szarpanie wystepuje najczesciej w zakresie 1600-1900 obrotow i tylko wtedy gdy wolno przyspieszam. tydzien temu na warsztacie robilem pare rzeczy przy aucie i podregulowali mi pompe wtryskowa (jest w ruinie , do regeneracji sie nie nadaje ) . do wczoraj cieszylem sie plynnym przyspieszaniem, niestety nastapil nawrot zabek. musze wymienic pompe wtrysku. e34 tds. moze sprawdzcie , czy pompa wam nie siada

• 1 miesiąc temu...

Miałem ten sam problem .Szarpanie na pierwszym biegu , trzeba było wkręcać na wyższe obroty żeby było płynie , przy zmianie na nastepne biegi było okej . Walczyłem z tym z rok czasu .[przypuszczałem że to sprzęgło ale brało na dole] Po przeczytaniu waszych postów , sprawdziłem przewód gumowy łączący filtr powietrza z kolektorem dolotowym i dopiero po odciągnięciu palcami garbu na przewodzie okazało że jest pęknięty . Na razie skleiłem taśmą izolacyjną ,autko płynnie rusza a Ja jestem szczęśliwy .Dzięki Koledzy !!! :D

[ Dodano: 23 Grudzień 07, 13:56 ]

<bmw_1>