dawid357 Opublikowano 4 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2008 Witam wszystkich! Dokonałem przekładki w e34 - włożyłem silnik z e39 2.5l vanos m52. Z częściami mechanicznymi sobie jakoś poradziłem, zamieniłem miskę olejową, skrzynie i sprzęgło. Obecnie silnik pali, jednak jest pewien problem o którym za chwilkę... Silnik kupiłem z całym osprzętem- posiadał ews, mój elektryk stwierdził, że nie zdoła go podpiąć więc kupiłem wiązke i sterownik z m50 vanos. Zamieniłem całą elektryke silnika: czujnik położenia wału zmieniony na magnetyczny - oryginalnie w m52 był halla czujnik położenia wałka rozrządu został nie zmieniony. przepływomierz z m50 boscha Jeszcze jest kwestia sondy lambda, gdyż w m52 są dwie, a do sterownika z m50 wchodzi tylko jedna. ( tylko jedną mam zamontowaną- od m50) Teraz problem: Autko pali bez problemu, nie faluje na niskich obrotach, jednak gdy się rozgrzeje to traci moc przy 3-4tys obrotów i nie chce przekroczyć tej bariery(mimo redukcji nie wkręci się powyżej 3,5tys). Bez obciążenia silnika silnik kręci bez problemu do 7tys. Zastanawiam się czy to może być wina sondy czy vanosa(lub coś innego?). Jakieś sugestie? Proszę o pomoc, gdyż już dużo czasu i pieniędzy włożyłem w to autko, chciałbym, żeby wkońcu zaczęło chodzić jak należy. Będe wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 5 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Stycznia 2008 uwaza ze to bedzie wina wanosa! moze sterownik nie podrzedł! bo tego czujnika od wanosa na klucz chyba 27 nie ruszałes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid357 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 nie ruszałem, jutro może uda sie podpiąć autko pod kompa to może coś się wyjaśni... Ale jeśli by ktoś miał jakieś sugestie to proszę pisać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 a moze ta przepływka! bo ona została od m50! a czujnik połozenia wału tez nie jest orginalny? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid357 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 Mam 2 przepływki, boscha i simensa. Na obu ma podobne dolegliwości więc nie wiem... Czujnik połozenia wału jest nieoryginalny, gdyż do kompa m50 musi być czujnik magnetyczny a nie halla jak w m52 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 6 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 czujnik polozenia wału ma duży wpływ na prace silnika! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dawid357 Opublikowano 6 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2008 ale jeśli by był zły to raczej silnik by nie zapalił.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Danich Opublikowano 7 Stycznia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2008 nawet jezeli czujnik połozenia wału jest zły to zapali ale najczesciej nie wkreca sie na obroty! i bardzo kulawo chodzi a najbardziej jak silnik sie nagrzeje! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi