Skocz do zawartości

kontrolka od oleju

Rekomendowane odpowiedzi

witam wczoraj zauwazylem ze na mojm komputerze swieci sie kontrolka od oleju po nacisnieciu check wcale nie gasnie sprawdzilem stan oleju i wszystko ok co sie dzieje a oleju przedtem bylo wiecej ane mam prawdziwe niemieckie zawieszenie i jest sporo nizsze od tych dostepnych u nas w polsce a kilka razy zawadzilem nia i ie wiem czy moze ja uszkodzilem

może smok nie zasysać, a może gdzieś któryś kanalik olejowy Ci się przytkał.

u mnie było coś w ten deseń i skończyło się wymianą silnika, także nie bagatelizuj tego i nie jeździj ze świecącą się kontrolką.

pozdrawiam

Nie ma powodów do paniki :!: Kontrolka sie zapalia bo masz poziom oleju ponizej polowy (miedzy min. a max), jest to normalny objaw... dolej oleju i kontrolka zgasnie, ale sprawdz rowniez miske olejowa, czy nie jest za bardzo wgieta do srodka, bo jesli przytyka smok to mozesz zatrzec silnik :idea: <bmw_1>

U mnie jak był niski stan oleju, czytaj poniżej połowy to jedyną różnicą między takim stanem a stanem na maksa było to że po zapalanieu przy niskim stanie kontrolka paliła się 5 sekund zamiast 2, ale gasła i ani się nie zapalała ani nie żarzyła.

W mojej buni nie wiem jaki był wcześniej olej lany poza tym że był to minerał, zalałem shella który ma więcej niż normalny dodatków czyszczących i gdzieś coś się prawdopodobnie wypłukało, a gdzieś się przytkało i zaczeła się świecić kontrolka, aż się silnik przytarł. Niestety za głupotę trzeba płacić, dlatego kolego podejdź do tematu poważnie.

Pozdrawiam

a kontrolka na checku nie jest od stanu a na desce rozdzielczej od cisnienia oleju ?
]

tak jest: check to stan, a deska czyli ciśnienie,

stan niski to jeszcze ujdzie ale jak juz ciśnienie jest niskie to..........wiadomo czym to się kończy, niejeden już z tego powodu silnik wywalił do kubła,

tak więc nawet żarzenie sie kontroli ciśnienia jest niedopuszczalne i należy sprawdzić czy słabe ciśnienie czy kontrolka albo czujnik wariuje ALE MUSIMY miec pewność

Ja bym sprawdzil cisnienie oleju (10-20zl), zrobi Ci to kazdy szanujacy sie mechanik (oczywiscie musi miec miernik :P ). Jesli cisnienie jest ok, wymien czujnik (albo podmien tylko aby sie upewnic, ze jest uszkodzony).

powodzenia w bojach bmw_beer