Skocz do zawartości

Pytanko co do przerejstrowania autka

MasterTDS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam pytanie jak wyglada sprawa przerejstrowania auta ktorego poprzedni wlasciciel nie przerejstrowal(posiadam umowe z tym wlascicielem lecz nie posiadam umowy z tym od ktorego on kupil,bo zapomnialem je zabrac mu,a gosc nie kwapi sie do wyslania mi jej) wiec na wszelki wypadek cche wiedziec jak ta sprawa by wygladala gdy nie posiadam umowy jego z poprzednim wlascicielem,bo znajc zycie moze byc problem.

problem będzie jak poprzedni właściciel (ten przed tym który figurował w dowodzie) nie wyrejestruje auta to raz, po 2gie między Tobą a tamtym właścicielem (pierwszym) powinna być umowa inaczej nie zarejestrujesz auta, bądź 2 umowy między pierwszym a drugim, drugim a Tobą.

możesz zagadać do tego "pierwszego" właściciela i poprosić o sporządzenie umowy między Tobą a nim jak się bardzo nie kwapi ten "pierwszy" i koniecznie prosić o wyrejestrowanie auta inaczej dupa zbita - auto z wadą prawną, naprawde potem mogą być niezłe jaja kiedyś to przerabiałem jak byłem młody i głupi

a co maiłes na mysli mowiac " niezłe jaja" ? Cy jakas inna opcja?.Jutro jade do tego wlasciciela od ktorego kupilem auto,slyszalem nawet ze w razie czego moge to zglosic na policji ze nie przekazal mi tej umowy(oczywiscie jezeli mi jej jutro nie da)

no auta nie możesz w żaden sposób zarejestrować, a masz taki obowiązek po zakupie, więc nie możesz się poruszać autem, a sprzedając dalej takie auto możesz za to ponieść odpowiedzialność karną, chyba ,że na części ale też nie możesz bo musisz je wyrejestrować, dlatego ciśnij poprzedniego właściciela, możesz go co nie co postraszyć jak będzie się rzucał. powodzenia i napisz jak było. bo mi się udało wyjść z takiej sytuacji ale co się nerwów najadłem to moje.

no auta nie możesz w żaden sposób zarejestrować, a masz taki obowiązek po zakupie, więc nie możesz się poruszać autem, a sprzedając dalej takie auto możesz za to ponieść odpowiedzialność karną,

Nie ma czegos takiego :D wczoraj dzwoniłem bo zbliza mi sie termin 30 dni od kupna

auta w polsce i pytalem o sankcje jakie sa jesli sie nie wyrobie w czasie pani z

urzedu powiedziała ze nie ma sankcji a policja jedynie moze pouczyc o takim

obowiazku przerejestrowania , wiec reeeelax i smigaj po umowe do goscia i

powinno byc wszystko OK :drunk:

Aha z tego co Pani urzedniczka mówiła wazne zeby był dowód rejestracyjny z waznym

przegladem + ubezpieczenie i policja nic nie moze zrobic :wink:

no auta nie możesz w żaden sposób zarejestrować, a masz taki obowiązek po zakupie, więc nie możesz się poruszać autem, a sprzedając dalej takie auto możesz za to ponieść odpowiedzialność karną,

Nie ma czegos takiego :D wczoraj dzwoniłem bo zbliza mi sie termin 30 dni od kupna

auta w polsce i pytalem o sankcje jakie sa jesli sie nie wyrobie w czasie pani z

urzedu powiedziała ze nie ma sankcji a policja jedynie moze pouczyc o takim

obowiazku przerejestrowania , wiec reeeelax i smigaj po umowe do goscia i

powinno byc wszystko OK :drunk:

Aha z tego co Pani urzedniczka mówiła wazne zeby był dowód rejestracyjny z waznym

przegladem + ubezpieczenie i policja nic nie moze zrobic :wink:

hmmm no to mi udzielono innych informacji ale nawet jak jest tak jak mordulec pisze to i tak należy moim zdaniem coś z tym zrobić bo będzie problem przy ew. sprzedaży.

Jedyny minus sytuacji ze trzeba jezdzic ze stertą papierów zamiast samym dowodzikiem :wink:

[ Dodano: 10 Październik 08, 13:17 ]

hmmm no to mi udzielono innych informacji ale nawet jak jest tak jak mordulec pisze to i tak należy moim zdaniem coś z tym zrobić bo będzie problem przy ew. sprzedaży.

Tak czy siak lepiej miec wszystkie umowy miedzy wlascicielami (którzy nie

dokonali przerejestrowania) bo pozniej moga byc takie schodki jak pisałes ale z tego

co sie dowiedziałem to nie ma jakis sankcji jedynie istotne jest odprowadzenie

podatku za brak którego moze sie przyczepic urzad skarbowy lub tez policja

przy kontroli w przypadku gdy minał termin 30 dni od kupna

Jedyny minus sytuacji ze trzeba jezdzic ze stertą papierów zamiast samym dowodzikiem :wink: