Besica Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 ( BMW ) co lepsze? skrzynia biegow reczna czy automatyczna? wole automatyczna ale czy nie pali tak duzo? moze reczna i automatyczna pali tak samo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jule Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Besica, przy automacie zawsze pali ciut wiecej. Ale ja uwazam ze bardziej na spalanie ma wplyw sam kierowca :wink: Jak bedzie jezdzil na manualu jak wariat, gaz,czerwone na jedynce, hamulec, gaz, czerwone na jedynce, hamulec... to zdziwi sie ile auto manualne moze palic, gdzie na takie zabawy automat nie pozwoli, bedzie zmienial biegi jak potrzeba i spalanie bedzie nizsze :wink: Moja zasada jest taka, ze jak auto z mala pojemnoscia i malo konikow to manual... bo automata musisz troche pocisnac zeby sie zbieral jak biegowy. Jak duza pojemnosc i masa psow, to automat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin978 Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 automat pali mniej, przynajmniej te automaty nowe, steptroniki sa tez oczywiscie wygodniejsze dlaczego mialby palic wiecej? jakie sa racjonele powody takiego twierdzenia?? chyba ze stare 4 biegowe automaty ktore piluja na wysokich obrotach zanim przelaczaja nowy automat przelaczy ci biegi przy najnizszych mozliwie obrotach tak samo ma odciecie jak zjezdzasz np z zniesienia i nie pobiera paliwa jak chcesz ostro ruszac z miejsca to lepszy manual przy wyprzedzaniu, jezdzie w trasie nie ma roznicy jesli chodzi o przyspieszenie, nawet bylbym sklonny powiedziec ze steptroniki sa szybsze w przelaczaniu biegow na trasie gdy dasz kickdown jedyna ich wada, to ze moze sie zrypac a naprawa jest bardzo kosztowna (od 6k w gore) i nie ma zadnej gwarancji ze znow sie nie zrypie, bo w polsce takie automaty robia glownie na uzywanych czesciach i kombinuja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Besica Opublikowano 21 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 czy oplaca sie kupic samochod z skrzynia biegowa automatyczna? a jesli automat sie popsuje to ile bedzie kosztowac czesci i koszt naprawy?? napiszcie mi, prosz.e.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pershing Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 Jeśli automat się popsuje to na pewno koszt naprawy skrzyni bedzie wiekszy niż manuala. To co kupisz zależy już od twoich i ndywidualnych upodobań , ja na przykład nie chciał bym za nic automata bo to nie dla mnie ja lubie mieszać biegami , pewnie pare osób (posiadaczy automatów) sie ze mną nie zgodzi bo niby w czym automat gorszy ?? Pewnie wygodniejszy , ale tak jak napisałem zależy od upodobań. pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Besica Opublikowano 21 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 wiem ze drogo kosztuje ale okolo ile? 500? 1000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość skasuj Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 wiem ze drogo kosztuje ale okolo ile? 500? 1000? jedyna ich wada, to ze moze sie zrypac a naprawa jest bardzo kosztowna (od 6tys zl w gore) i nie ma zadnej gwarancji ze znow sie nie zrypie, bo w polsce takie automaty robia glownie na uzywanych czesciach i kombinuja pozdrawiam =) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 jak popsuje sie automat to bardziej oplaci sie zrobic swapa na manuala, dlatego jeaeli chcesz kupic automat sprawdz go dokladnie,ja mam 318i z automatyczna skrzynia biegow 4HP22 i jestem bardzo zadowolony pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marcin978 Opublikowano 21 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Maja 2006 no stare automaty to sie z reguly wymienia a nie naprawia bo to taniej te koszty od 6 tys w gore, to przy nowych skrzyniach np z e38 e39 wykonane przez warsztat ktory jako tako sie zna ale oni i tak dadza pol roku gwarnacji nie wiecej slyszalem ze te stare automaty bmw sie dobrze spisuja i nie padaja tylko zeby olej wymieniac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Besica Opublikowano 22 Maja 2006 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 no naprawa drogo.... a jAK SIE POPSUJE TO MOZNA KUPIC NOWE CALE CZESCI SKRZYNI BIEGOW AUTOMAT. ? I ILE TO KOSZTUJE? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 remoncik nawet starej skrzyni to kilka tys. PLN, uzywany zamiennik np. 4HP22 od 400 pln mozna kupic pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
olejus Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 a jAK SIE POPSUJE TO MOZNA KUPIC NOWE CALE CZESCI SKRZYNI BIEGOW AUTOMAT. ? I ILE TO KOSZTUJE? Ja się obawiam że to nie jest dobre pytanie. Ale prosze Cię bardzo : http://www.serwis.bmwsmor.pl/bin-cgi/sss_czes.exe wpisz nr katalogowy: 24001422029 A jak sie nie chce sprawdzać to uwaga pisze : 14359,6 + robocizna (1000) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 22 Maja 2006 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2006 mój automat jak by to powiedział znajomy z Czecholandii.... : Żere jak pes!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marek15 Opublikowano 15 Czerwca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 15 Czerwca 2007 jak popsuje sie automat to bardziej oplaci sie zrobic swapa na manuala,dlatego jeaeli chcesz kupic automat sprawdz go dokladnie,ja mam 318i z automatyczna skrzynia biegow 4HP22 i jestem bardzo zadowolony pozdro popieram uatomata nigdy nie jezdzilem zawsze wpadla manualna.Choc 528i e28 bylo duzo radosci z manualnej skrzyni.Jezdzac na gazie palila od 14do 16litrow gazu wiec nic wielkiego jak na silnik.Reraz jezdze 525e w automacie szarpie przy redukcji w dol na drugim i pierwszym biegu ,ale juz dorwalem skrzynie tylko przekladka .Spalanie gazu tez jest rewalcyjne .Moment obrotowy z 528 a spalanie na automacie od 12 do 13 litrow bajka .Cenie jazde automatem ale trzeba o niego dbac i to prawda.pozdrawam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi