bmw316i Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 Witam, mam kilka podstawowych pytań odnośnie instalacji rozbudowanego sprzętu audio w BMW e36 planuję wsadzić do auta skrzynie basową, wzmacniacz (ok. 200-300wat), 2 głośniki do przodu i nowe radio. Obecnie mam w bagażniku 250 watową skrzynie i za słaby wzmacniacz. Instalacja nie jest podpięta do fabrycznego radia, działa tak jakby osobno. Włącza sie ją łącząc kabelki jeden ze wzmacniacza a drugi wystaje z dziury po lampce w bagażniku. Wszystko wieńczy kabelek z końcówką jack do której podłączam mp3 player albo laptopa. Tuba podpięta jest do lewego kanału a tweeter do prawego. Efekt jak sie domyślacie mizerny. Chce zrobić wszystko elegancko tak jak ma być, jednak wczesniej chciałbym poznać odpowiedź na kilka podstawowych pytań: - czy jak zamontuje przejściówkę do radia na ISO i założe nowe niefabryczne to czy antenka nadal będzie wysuwać sie automatyczne po włączeniu radia? - którędy najlepiej poprowadzić przewody elektryczne od akumplatora do wzmacniacza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 28 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2007 ad1. jezeli radio bedzie mialo sterowanie i dobrze podlaczysz ISO bedzie chodzic ad2. nie wiem jak to jest w e36 ale jezeli aku jest z przodu to normalnie do kabiny i moze pod wykladzina na tunelu pozdr ps .najlepiej jakby Melis sie wypowiedzial Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rzeżnik1469621259 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Stycznia 2007 Cze Rzeżnik z tej strony!Jeżeli pamiętacie moje M-10 w Toruniu to fajnie! Nie o to chodzi.Macie zarąbiście obiektywną i bogatą stronę.Bardzo miło mi się ją ogląda.profesjonalnie zrobiona i zarąbiście prosto się ją obsługuje.pozdrawiam.Rzeżnik z Rzeżnikową i z M-Powerem!!!!!!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
webster Opublikowano 4 Lutego 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 4 Lutego 2007 ja mam przeprowadzone kable prawym progiem cincze i kabel (+) jak masz aku. z przodu to pod schowkiem jest dziura i mozna przejsc do aku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skoh85 Opublikowano 22 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2007 Żeby antena się wysuwała musisz ją podłączyc do wyjścia z kostki ISO na którym pojawia się napięcie po włączeniu radia. Wyjście to po to właśnie jest i pod to samo wyjście podpinasz wzmacniacz (na pewno pomiędzy plusem a minusem masz w nim jeszcze wejście z takim symbolem _/_ lub napisem remote i właśnie pod to). Wszystko to po to żeby włączał się i wyłączał automatycznie podobnie jak z wysuwaniem anteny. Najogólniej rzecz biorąc przy prowadzeniu przewodów: - zasilajace prowadź jak najkrótszą (bezpieczną) drogą w peszlu ochronnym (do kupienia w budowlanych marketach) - sygnałowe z dala od zasilających i to nie tylko tych od wzmacniacza,ale i fabrycznych (chodzi o uniknięcie zakłóceń). - najlepiej masę pociągnąć od akumulatora, ale to nie jest regułą -przydałyby sie pozłacane klemy do aku a jeśli nie to zadbaj o solidne połączenia, nie tylko przy nim ale w ogóle (lutowane, porządne złączki). - pamiętaj o odpowiednio grubym przewodzie zasilającym wzmacniacz. Pozdro. <bmw_2> [ Dodano: 22 Marzec 07, 14:54 ] Acha, jeszcze jedno: zwracaj uwagę na to żeby przewody nie były narażone na przetarcie, ściśnięcie itp. i pamiętaj o bezpieczniku nie dalej niż 30cm od aku no i jego odpowiedniej wartości (numer większa niż we wzmaku) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi