hadesmat Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Mam pytanie co do BMW E36. Chce sobie kupić swój pierwszy samochód i wybrałem sobie właśnie coś takiego z silnikiem 1,6 lub 1,8. Zastanawiam się tylko, czy warto. Chciałem się dowiedzieć, czy często się psuje, jakie są najczęstsze awarie i ile kosztują średnio naprawy. Każdy mówi, że cieżko go utrzymać i doradza, żebym kupił Hondę Civic z połowy lat 90-tych. Co wy o tym myślicie? Powiedzcie mi, jak jest z utrzymaniem takiego BMW i czy lepiej kupić benzynę czy diesla. ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 cześć, skoro napisales na forum BMW czy Civica czy BMW to zgadnij jakie odpowiedzi dostaniesz?? :lol: :lol: Jak chcesz BMW E36 i to ma być pierwsze auto to w zupelnosci wystarczy do spokojnej jazdy 1.6. Pali w sumie nie tak dużo, jak nie kupisz jakiejś zajechanej to auto awaryjne nie jest, a ceny czesci normalne są, pozatym auto nie psuje się codziennie :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 18 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 No dobra. Wiem, że wszyscy jesteście za BMW. Ja też. A teraz inne pytanie: Lepiej kupić auto za wyższą cenę, ale z wyglądu utrzymane, czy coś tańszego i zostawić u mechanika, a dalej on niech sie martwi (razem z moim portfelem)? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bob Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 hmm zależy jak z wyglądu utrzymane. Ja bym wolal kupić np. lekko obite czy coś, ale zeby silnik byl zegarek i auto bylo bezwypadkowe itp. Zawsze kupując auto trzeba miec w zapasie jakąś kase bo nigdy nic nie wiadomo. Pewnosci i tka nie masz co kupisz. Wszystko zależy od twojego portfela :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 może IS 1,8 bardzo mało awaryjny silnik, co prawda 4 gary ale za to na łańcuchu, wybór silników badzo duzy jest, ja bym wolał benzynę w miarę mocną i zagazować ale serwencją, w mieście tanio będzie a i pobawić się będzie czym :twisted: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 zgadzam sie z Piotrem jezeli 4 gary to IS, jak bym brał E36 to conajmniej 320i, według mnie silnik 1.6 na taka mase to malo, lewdo to jedzie 1.8 troche wiecej ale nadal 4 gary, upierałbym sie na 320i lub 325i coupe kolega ma E36 318i z 93 ,a objezdzam go swoja E30 jak wiadomo kazdy ma swoje gusta a o gustach sie nie dyskutuje pozdro i zycze udanego wyboru PS. co do hondy spojz na moj podpis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 18 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Dzięki za odpowiedzi. Ja też upierałbym się przy 320, ale mój portfel upiera się przy 316 i co najwyżej 318. A co to jest "IS"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 jezeli sie nie myle (a jak sie myle to mnie poprawcie ) jest to silnik na łancuchu a nie na pasku i to jeszcze 16V, bodajze okolo 136 KM bardzo zdrowe autko polaczenie ekonomiki + osiagi (ewentualnie takie E36 jakie jest w innym temacie) pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Piotr Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 jezeli sie nie myle (a jak sie myle to mnie poprawcie ) jest to silnik na łancuchu a nie na pasku i to jeszcze 16V, bodajze okolo 136 KM bardzo zdrowe autko polaczenie ekonomiki + osiagi (ewentualnie takie E36 jakie jest w innym temacie) pozdro tak,tak to taki :wink: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Nie wiem ile masz kasy ale jak chcesz kupowac e36 to szukaj zeby miala silnik na łancuchu czyli M42 silnik rocznikowo to sie chyba zaczynał od 94 roku i te silniki sa naprawde nie do rozwalenia a i osiagi mają niezłe bo 1.8i leci kolo 220kmh wiec styka . Tak jak pisał Kosa kupno e36 1.6 czy 1.8 ale z silnikiem od e30 czyli M40 rocznikowo do 94 montowali to nie zdziw sie jak cie e30tka na jakichs swiatłach objedzie ze na trasie nie wspomne e36 jest za ciezka jak na 100KM (silnik 1.6 M40) . Wiec moim zdaniem jesli to ma byc 1-sza beemka i nie jezdziles wczesniej niczym RWD (np fiat 126p) to najlepiej szukaj e36 318i silnik M42 zeby sie oswoic z prowadzeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Ja tez chcę o coś spytać.... Przymierzam się do zakupu na wiosne E36 do latania na codzień. Który silniczek najlepiej sprawuje sie z gazownią? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Tommy jesli chodzi o gazownie to tez chyba najbezpieczniej wziac 318i M42 kolektor jest metalowy wiec nie ma sie o co martwic jesli sobie auto czasem kichnie Generalnie silniki M50 (320i i 325i) maja plastikowy kolektor ale jest dosc twardy plastik a co za tym idzie jest dosc wytrzymały z tego co sie orientuje to montowane sa najczesciej 2 zabezpieczenia i tez nie ma wielkiego problemu jak kichnie wiec z gazem nie jest az tak zle , co do przepału jesli chcesz jezdzic na codzien czyli pewnie wiecej po miescie to ja bym bral 1.8 zupelnie styknie a przepał bedzie kolo 10L gazu +/- oczywicie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tommy Opublikowano 18 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2005 Tak własnie myslałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pershing Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 318i M42 :roll: Chyba masz na myśli M43 :?: Bo M42 to jest iS , M43 montowali od `93 do `98 roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Mordulec Opublikowano 19 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2005 318i M42 :roll: Chyba masz na myśli M43 :?: Bo M42 to jest iS , M43 montowali od `93 do `98 roku Racja Pershing :wink: Cyferkowa pomyłka :lol: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 A co myslicie o zakupie E36 w Niemczech lub w Holandii? Może jechać po niego jeszcze gdzieś indziej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Ostatni rozmawiałem z jednym handlarzem i mówił że bardziej opłaca mu się jechać tereaz po auta do Włoch. Moze tam coś ciekawego stoi ?? pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 A o Włoszech nie pomyslałem. Poszperam w necie. Mam w takim razie jeszcze jedną sprawę. Nie wiem mianowicie, czy jechać po samochód osobiście (drugim samochodem) i samemu wybrać, czy lepiej zamówić u jakiegoś handlarza, który tym się zajmuje. Nie znam nikogo takiego, ale ojciec mojej dziewczyny zamówił sobie Fiestę, dał zadatek i gdyby sie nie znali, to 200 Euro poszłoby sie gwizdać. A nawet mimo tej znajomości dibijał się po kasę ponad miesiąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 powiem tak jeden mój znajomy staricł 6600 EUR drugi 600 PLN , więc jeżeli masz taką możliwość bierz jakiegoś znajomego mechanika i blacharza i jedź sam. Na pewno taniej Cie wyniesie diżdawać jakiemuś handlarzowi zarobić. Wylookaj coś w necie najlepiej pare sztuk w 1 mieście i jedź. Ja tak teraz sciągnąłem fajną A4 mam jeszcze mesia c180, calibre, peugota 306, A6 i Mondeo kombi jak ktoś chce pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Co powiecie, kiedy przeczytacie: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4367 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Co powiecie, kiedy przeczytacie: http://www.bmw-klub.pl/forum/viewtopic.php?t=4367 bardzo dobry poradnik pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 W takim układzie: Czy to wygląda tak strasznie tylko podczas lektury, czy w praktyce też??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 jak masz jechac te kilkaset kilometrow po autko to lepiej przeswietlic je dokladnie pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hadesmat Opublikowano 21 Listopada 2005 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 Na razie ogromne dzięki. Pewnie jeszcze się odezwę. POZDRAWIAM. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kosa Opublikowano 21 Listopada 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2005 życze udanych łowów pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi