Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Zakup bawarki serii 7xx [E38]

Grande

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Klubowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kwestia zmiany autka (obecnie Omega B) i biorę pod uwagę Bawarkę serii 7 [E38]. Chciałbym sie zapytać posiadaczy tych modeli jak one się sprawują? Jaki silnik brać pod uwagę? Jak wyglądają koszty? Jak z awaryjnością? Ogólnie jak wrażenia lub porady przed zakupem? :)

Pozdrawiam

Grande

W tym właśnie problem - zastanawiam się.

Tak jak napisałem obecnie mam Omegę B i jeśli chodzi o koszty eksploatacji to są śmiesznie niskie. Rozważam zakup 7-ki, ponieważ potrzebuję dużego i wygodnego auta. A wolałbym nie wpakować się w maliny i patrzeć jak auto stoi bo koszt naprawy jest strasznie wysoki.

Pozdr

Grande

Usterkowośc zależy głównie od stanu technicznego auta, które kupisz. Koszty eksploatacji są chyba troszkę niższe od wersji M (niezależnie od serii) Ale dla przykładu - kiedy mi i OLEJUSOWI ukradli halogeny to koszty "troszkę" się różniły.

BMW E36 93' (moja) koszt kompletu z mocowaniami 150 pln

BMW E38 (olejusa) koszt dwóch halogenów bez mocowań 1200 pln

Nie słyszałem o tym, aby limuzyna (topowy model) jakiejkolwiek marki była tania w eksploatacji. BMW nie jest tutaj wyjątkiem. Oczywiście zależy jeszcze co jest dla kogo tanie i drogie. Ale czy zakładanie np. LPG do E38 nie jest troszkę "teges" :wink: (bez obrazy dla nikogo)

Kupując limuzynę musisz liczyc się z wydatkami, bo każdy mechanik od razu podwoji swoją cenę usługi widząc "kasiastego" gościa w beemie 8)

I nie chcę wywoływac żadnej wojny z "siódemkowcami" - takie po prostu mam zdanie na ten temat.

Pozdr. bmw_beer

opel bedzie zawsze tanszy wiem bo mam to i to a OMEGA B jest klase nizej od e38 i nieporownywalnie tansza w eksploatacji popatrz jakie są wyposazenia i silniki w jednej i drugiej i sie zastanow czy nie lepiej by bylo ci e39 kupic?! <bmw_2>

Kolego E38 super sprawa ale musisz naprawde sie zastanowic jaki silnic ciebie interesuje czy ma byc w automacie czy bez jaki wypas itd . A dopiero potem mozna ci cos doradzic lub odradzic . Odolnie Bunia jest super pod wzgledem jazdy i komfortu . Polecam <bmw_3> bardzo.

Jak jesteś bogaty to bierz E38,jak stać Cię na kupno,ale na utrzymanie nie to wybierz coś innego. 7-mka to nie 3-ka,tu ceny są naprawdę ciekawe. Ja mam starą 5-tke i ceny części też mam spore. Chodzi tu głównie o to że drogi mamy tragiczne i zawieszenie bedziesz robił co chwile,a to nie są sworznie do Omegi po 30zł sztuka tylko wachacze po 200zł sztuka,Łożysko przód bedzie trzeba wymienić to usiądziesz jak usłyszysz cene. Pozdrawiam. :drunk:

E43-Patryk - wiem, że ceny części do Omy są dużo niższe ale z tego co wiem częściej się psuje. ;)

leszek - ale e32 to już grubo ponad 10 letnie auto i znalezienie egzemplarza w dobrym stanie graniczy z cudem, więc wolałbym coś z młodszych roczników. :roll:

• 2 tygodnie później...

Jak bierzesz E38 to nie kupuj z silnikiem 3.0 bo to stara jednostka produkowana tylko 2 lata w tym modelu. Ja mam 2.8 i takowy polecam jednak można się zastanowić jeszcze nad 3.5 i oczywiście wszystkie wyżej oprócz 5.0 jak juz to 5.4

Pamiętaj że 2.8 to jednostka rzędowa robiona nawet w E36 dlatego koszty eksplotacji silnika są niske.

• 2 miesiące temu...

mam Bmw e38 i powiem warunki jezdne rewelacyjne autko sie super prowadzi a o konforcie juz nie wspominam przy 120 tym autem po polskich dziurach sie płynie a jezeli chodzi o awaryjnosc w 7-emkach jest bardzo duzo elektryki i ona lubi sie psuc ,moim poprzednim autem pyła 7 tylko e32 i w niej elektryka sie cały czas psuła ,moze trafiłem na wadliwy model,koszty utrzymania to zalezy od silnika najtaniej wyjdzie cie jak bys sobie kupił TDS ale odrazu mówie z tym silnikiem w takiej budzie nielicz na super osiogi ja mam 3.0 V8 powiem ci nienazekam pali mi 14/15 cykl mieszany gazu jak na takoą mase 2400kg to nie jest duzo .ja nie zamienil bym swojej malenkiej na nic inego polecam e38.pozdrawiam :wink:

• 3 tygodnie później...
Witam Klubowiczów,

Od jakiegoś czasu chodzi za mną kwestia zmiany autka (obecnie Omega B) i biorę pod uwagę Bawarkę serii 7 [E38]. Chciałbym sie zapytać posiadaczy tych modeli jak one się sprawują? Jaki silnik brać pod uwagę? Jak wyglądają koszty? Jak z awaryjnością? Ogólnie jak wrażenia lub porady przed zakupem? :)

Pozdrawiam

Grande

Takiej przyjemności i komfortu... napewno nie da Ci Omega. Nie zastanawiaj się nad zakupem, zastanów się raczej jaki silnik. Moim zdaniem... BMW ma mieć komfort... i MOC! nie wziąłbym niczego co miałoby mniej niż 735i (choć niekoniecznie ten model ;]) Najlepiej 5.4 ;) Sorka... ale powiem tak... porównując E36.... jeździłem lanosem... 316 nie robiło na mnie wrażenia, zrobiło 318is, szukałem jednak 316, kupiłem 328 ;) teraz wsiadając do 320... czuję obrzydzenie i niedosyt mocy, najchętniej kupiłbym M3 ;) Ale ja jestem ewenementem, nie obchodzi mnie ile to auto tak naprawdę pali, ma być wygodne, sprawne, bezpieczne i ma zapi**** na każde zawołanie.

7, to bardzo duże i ciężkie auto, zawieszenie w nim na naszych drogach nie jest specjalnie żywotne, a koszt naprawy tego zawieszenia nie jest też malutki, zwróć na to uwagę. Zwróć uwagę na stan silnika, visco, skrzynię... po prostu zanim kupisz auto - sprawdź go na poleconym i zaufanym warsztacie, bo na minę wpakować jest się stosunkowo łatwo a koszty naprawy "padaki" potrafią być przerażające. Jeśli będzie to auto w miarę zadbane, to nie powinno być żadnych bóli.

Ja osobiście zawsze chciałem to auto.. nigdy nie było mnie na nie stać do tej pory i już e36 to był nie lada wyczyn - no ale jest cieszę się :)

Powiem bez bicia, że po e36 zachorowałem na M3 ;) 7 przeszła mi już.... ale ilekroć siądę za kółkiem 7 z DUUUŻYM silnikiem na pokładzie, to zastanawiam się czemu się śmieję jak głupi do serka z radości ;)