Krzysiek Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Cześć wszystkim, Od jakiegoś czasu szukam najlepszego zestawu kosmetyków samochodowych do mojego BMW i pomyślałem, że kto jak kto, ale właściciele BMW na pewno mają już swoje sprawdzone typy. Chciałbym dowiedzieć się, jakich środków używacie na co dzień lub sezonowo – zarówno do lakieru, felg, opon, jak i do wnętrza auta. Interesuje mnie wszystko, co sprawdza się w praktyce: Szampony do lakieru – neutralne czy kwaśne? Co najlepiej usuwa osad, nie niszcząc powłok? Piany aktywne i pre-wash – co daje dobrą jakość przy delikatnym podejściu? Quick detailery, sealanty, ceramiki w sprayu – co naprawdę daje ten „wet look” i trwałość? Kosmetyki do wnętrza – co najlepiej sprawdza się na plastikach, alcantarze, skórze? Preparaty do szyb – coś, co zostawia porządną hydrofobowość i nie zostawia smug? Środki do felg i opon – pH neutralne z efektem „krwawienia”, dressingi dające satynę i trwałość? Nie zależy mi tylko na znanych markach, ale na realnych efektach i wydajności. Jeśli macie jakieś zestawy, które sprawdzają się przy BMW – szczególnie ciemnych lakierach albo wersjach z fabrycznymi powłokami – wrzućcie info. Mile widziane też zdjęcia przed/po albo Wasze rutyny pielęgnacyjne krok po kroku. Liczę na Wasze doświadczenie – może uda się stworzyć tu konkretną bazę wiedzy dla właścicieli BMW, którzy chcą zadbać o swoje auta na poziomie detailingu. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beton Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Ło panie, otworzyłeś puszkę pandory Temat kosmetyków, to temat rzeka, a ile osób tyle opinii. Bawie sie tym amatorsko od 2015r. i przerobiłem juz troche tego na różnych lakierach ( biały, czarny, srebrny i granat ) więc mogę sie podzielić moimi spostrzeżeniami Szampony do lakieru – Meguiars Gold Class, SWAG neutral shampoo, Kiurlab Bubblefruit, kwaśne szampony uzywa sie raz na jakiś czas w celu odetkania powłoki ceramicznej Piany aktywne i pre-wash – Kiurlab TFR jako oprysk, potem aktywna piana SWAG Neutral foam, ewentualnie piana CARPRO IronX SnowSoap ( piana z odrobiną deironizera która usuwa cząstki metaliczne z lakieru ) Quick detailery, sealanty, ceramiki w sprayu – Łatwość aplikacji - Chemotion Quick Detailer ( pryskasz, przecierasz, zapominasz bo sam odparuje ), ale trwałość do mycia; Cena/Trwalosc/Look SWAG Quick Detailer+ Kosmetyki do wnętrza – Plastiki - FRESSO Interior Cleaner ( pedzelek albo scrub pad ) a na to Fresso Interior dressing, do skór klasyka gatunku Colourlock, a jako perfum używam Foen Preparaty do szyb - Kiurlab Glass Cleaner, Swag Glass Cleaner+, z powlok na szyby polecam Aqua Glass protection, albo budżetowo RainX Środki do felg i opon – Felgi: SWAG Bloody Wheel RTU, jest to krwawa felga o neutralnym PH, albo klasyka gatunku TUGA Aluteufel. Do czyszczenia opon kazdy tire/rubber cleaner, choć nr1 to CARPRO ReTyre, a jako dressing, przez niemal 10 lat moim faworytem byl Meguiars Endurance Tire Gel, ale w tym roku został zdetronizowany przez FX Protect Graphene Tire gel 1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi