Krzysiek Opublikowano 3 Czerwca Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Czerwca Witajcie pasjonaci BMW! Szukam porady i chcę podzielić się obserwacjami dotyczącymi problematycznego silnika N46, który znamy głównie z modeli takich jak BMW Seria 1 (E87) czy BMW Seria 3 (E90/E91). Mój egzemplarz (E90) po przejechaniu około 180 000 km zaczął prezentować całą gamę klasycznych, niestety, symptomów. Jeśli też masz "przyjemność" z N46, podziel się swoim doświadczeniem! Objawy, które u mnie występują (i są BARDZO typowe dla N46): Spadki mocy i "zacinanie" podczas przyspieszania: Auto traci dynamikę, zwłaszcza w średnim zakresie obrotów, czasem szarpie pod gazem. Nierówna praca na biegu jałowym (Rough Idle): Silnik wyraźnie "poskakuje" na luzie, obroty są niestabilne, czasem wręcz grozi zgaśnięciem. Problemy z rozruchem: Czasem kręci dłużej niż zwykle, szczególnie "na ciepło" lub po krótkim postoju. Duże zużycie oleju: Silnik N46 potrafi jeść olej w zastraszającym tempie - u mnie to nawet 1L na 1000 km! To jedna z jego najsłynniejszych "wad". Zwiększone zużycie paliwa: Współpracuje z punktem 1 i 2. Dymienie (zwłaszcza niebieskawy dym po zwolnieniu): Klasyczny objaw spalania oleju w silniku N46. Rozpoznane i Potencjalne Przyczyny (co mówią fora i mechanicy): Po lekturze dziesiątek wątków i wstępnej diagnostyce, na celowniku są najczęstsze usterki silnika N46: Awaria / Zabrudzenie układu VANOS (zmiennych faz rozrządu): Problemy z VANOS to absolutny hit w N46. Zabrudzone lub zużyte pierścienie tłoczków, uszczelki czy solenoidy potrafią zdemolować pracę silnika. Czyszczenie VANOS często pomaga, ale czasem potrzebna jest regeneracja lub wymiana. Objawy: spadki mocy, nierówne obroty, problemy z rozruchem. Nieszczelność układu dolotowego (Przewody ssące, kolektor dolotowy): Pęknięte przewody ssące (zwłaszcza ten za przepływomierzem) lub nieszczelny kolektor dolotowy (plastikowe uszczelki!) powodują nierozpoznane przez ECU zasysanie powietrza. Objawy: nierówna praca na biegu jałowym, szarpanie, problemy z rozruchem, kody błędów związane z mieszanką. Zużyte / Zatkane uszczelki zaworowe (Valve Stem Seals): Główny winowajca dużego zużycia oleju w N46. Twardnieją, pękają i pozwalają olejowi spływać po trzonkach zaworów prosto do komory spalania. Wymiana uszczelek zaworowych to często konieczność przy wysokim przebiegu. Objawy: niebieskawy dym (zwłaszcza po hamowaniu silnikiem/zwalnianiu), duże żarcie oleju, zapchane katalizatory. Zużyte pierścienie tłokowe: Rzadsze niż uszczelki zaworowe w kontekście żarcia oleju, ale przy bardzo dużych przebiegach lub zaniedbaniach też się zdarza. Diagnoza jest trudniejsza. Awaria czujników: Czujniki wałków rozrządu, czujnik położenia wału korbowego, czujniki lambda (sondy lambda) - ich błędy potrafią symulować poważniejsze usterki. Warto odczytać kody błędów. Problemy z układami pomocniczymi: Zapchany filtr DPF (w wersjach z filtrem), nieszczelności w układzie PCV (przewód przykręcany do pokrywy zaworów), zużyte świece/zapłon. Moje pytania do Was - Wspólna Wymiana Doświadczeń: Czy wymiana uszczelek zaworowych w N46 rzeczywiście znacząco zmniejszyła zużycie oleju? Jak długo po wymianie trzyma się efekt? Ile kosztowała ta usługa? Czyszczenie lub regeneracja VANOS w N46 - ile to kosztuje? Czy przyniosło wyraźną poprawę (moc, płynność)? Polecacie konkretne zestawy naprawcze? Diagnostyka N46 - jakie kody błędów (np. P0015, P0171, P0300) mieliście i co się za nimi kryło? Co warto sprawdzić w pierwszej kolejności? Naprawa vs. Koszty - przy przebiegu ~180tkm i regularnej wymianie oleju - czy remont (uszczelki, VANOS, przewody) ma sens, czy lepiej zacząć szukać następcy? Jakie są realne koszty naprawy silnika N46 w 2023/2024? Polecane warsztaty specjalizujące się w BMW - macie sprawdzone miejsca, szczególnie w okolicy [TWOJE MIASTO/WOJEWÓDZTWO - WPISZ!]? Szukam mechanika, który zna się na BMW i silnikach N46, a nie tylko zgaduje. Podsumowując: Silnik N46 to konstrukcja z potencjałem, ale wymagająca świadomej eksploatacji i niestety, często kosztownych interwencji. Wierzę, że wspólnie uda nam się rozpracować te problemy i wymienić wartościowymi radami! Dajcie znać o swoich doświadczeniach, dobrych mechanikach i rozwiązaniach! Każda informacja jest na wagę złota (a czasem oszczędza złotówki!). Pozdrawiam serdecznie, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi