Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Problem z ubezpieczeniem !!! Pomocy !!!

rookie

Rekomendowane odpowiedzi

a wiec tak moze zaczne od razu od opisu całej sytuacji i wtedy problem bedzie idealnie widoczny pod koniec,

moja bunia jest zarejestrowana na moja mame + ubezpieczenie też na nią, wiadomo mama od 20 lat prawko, ale nie jeździ a wiec wszystkie zniżki itp., do tej pory ubezpieczenie w Allianz kosztowało ok.1300 rozłożone na dwie raty po jakieś 600 zł

jakieś pół roku temu przed wakacjamy dosłownie pocałowałem w tylny zderzak inne auto, on - lekko porysowany zderzak ok 2-3cm + zbita szybka od oświetlenia rejestracji, wszystko poszło we mnie pęknieta chłodnica i grill, jego szkody praktycznie zerowe w porównaniu z moimi, żona faceta na widok bmw spanikowała i nie chciała sie dogadać (tzn chciała 600 zł do ręki hehe) a wiec drogówka mandat pkty,

teraz dostaje list od Allianz i szok aż spadłem z fotela, podniesiona składka o 60% czyli ubezpieczenie równo 2110 pln !!! nie stać mnie i nie bede miał tego nawet jak w ratach zapłacić bo jest różnica miedzy 1300 a 2100 !!!

nie wiem czy da rade, ale zastanawiam sie czy nie bardziej mi sie opłaca auto przerejestrowac na mnie i wziąc szybko ubezpieczenie na mnie mimo że nie mam skończonych 25 lat a rozwiązac umowe z Allianz póki mam jeszcze okazje, wziałbym wtedy byle jakie najtańśze OC dla świetego spokoju i licze że byłoby taniej niż te 2110 !!! Bardzo prosze o pomoc bo czas nagli a ja nie wiem co mam robić :?

Hmm dziwna sprawa za jednego dzwona +60% to lekka przesada z tego co wiem

to alianz zabiera 10% znizki (czyli podwyzsza skladke o 10% w przypadku dzwonka)

mysle ze powinienes zaczac od przejechania sie do placówki Alianza i spytac czemu az

taka podwyzka :?:

Jesli chodzi o sprzedaz auta + rozwiazanie umowy mysle ze srednio sie to opłaci bo nie

majac 25 lat masz zwyzke +30% od stawki podstawowej dlatego kwota wyjdzie podobna

do tych 2tys no moze troche nizsza :wink:

Przedewszystkim spytaj co jest podstawą tak duzej podwyzki składki bo wydaje mi sie

ze to chyba jakas pomyłka :wink:

ech no mi też cośśmierdzi to + 60% ...nigdy nie miałem takiej sytuacji ale i tak strasznie dużo...ktoś miał wcześniej doczynienia z Allianz? jeśli tak to prosze o jakieś porady gdzie to sprawdzić, jesli nie to wybiore się do siedziby we Wroc. :(

U mnie sa 3 auta ubezpieczone w Alianz i w zeszłym roku byla drobna stłuczka tez

koles sie nie chciał dogadac ale zwyżka była 10% i tylko na to auto ktore uczestniczyło

w kolizji natomiast reszta aut ma dalej 65% znizek wiec pod tym względem akurat

na Alianza narzekac nie moge :wink:

Dlatego tym bardziej cos nie teges z tą podwyżką 60% w Twoim przypadku , na legnickiej

chyba maja główna siedzibe wiec jak cos to podjedz do nich i zapytac o so chosi :shock:

witam

dla mnie ponad 2tyś to zdzierstwo nawet te 1200 to było duzo na twojm miejscu to bym zrezygnował miesiac przed koncem polisy, ja za 316 płace oc niecałe 500zł

poszukaj TUZ towarzystwo ubezpieczen wzajemnych mają tanie oc niewiem czy masz to w swojm mieście

powodzenia!

Jeśli autko stało na mamę,a dzwona miałeś Ty to jeśli nie byłeś uwzględniony w umowie o ubezpieczenie jako użytkownik auta(za co często podnoszą ileś tam procent)to możliwe,ze podnieśli właśnie za to,że nie mama jechała tylko Ty. W umowie jest takie pytanie czy korzystać będzie z auta osoba poniżej 25roku życia. Pewnie zaznaczone było,że nie,a wypadek zrobiłeś,więc sie mszczą. Do 30dni przed końcem ubezpieczenia zrywasz umowę,przerejestrowujesz auto na siebie,babcie,dziadka,kogo chcesz i idziesz pytasz, która firma ile Ci policzy OC. Jakbym miał za 1.6 płacić 1300zł to w życiu bym sie nie zgodził. Za 2.0 mam 630zł na cały rok,a do skończenia 25lat zostały mi jeszcze 4miesiące.

mam jeszcze jedno pytanie czy ubezpieczalnie wymieniają się między soba wiadomościami o historii ubezpieczonego? żeby nie było tak że ja powiem że ubezpieczenie biore znowu np. na mame + na siebie i było żadnej szkodowej zwyżki a później jakoś to sprawdzą? bo np. kiedy dzwoni się do link4 oni po prostu przeprowadzają ankiete przez telefon a później przysyłają już wszystko do domu chociaż wątpie żeby to było takie proste...no ale pytam...chyba że macie jeszcze jakiś inny sposób albo jakies naprawde tanie towarzystwo? czas mija, ja się ciągle zastanawiam ale jutro już chyba podjade do Allianz złożyć to wypowiedzenie umowy :?

Hmmm ok faktycznie na pierwszy rzut oka tanie, ale jeśli w tym formularzu np. online albo przez telefon nie zaznacze że była jakakolwiek szkodowość albo zastosowana zniżka czy oni to jeszcze sprawdzą czy nie? to jest najważniejsze, jeśli nie wtedy mógłbym ten fakt zataić i składka byłaby rzeczywiście mała :?

Hmmm ok faktycznie na pierwszy rzut oka tanie, ale jeśli w tym formularzu np. online albo przez telefon nie zaznacze że była jakakolwiek szkodowość albo zastosowana zniżka czy oni to jeszcze sprawdzą czy nie? to jest najważniejsze, jeśli nie wtedy mógłbym ten fakt zataić i składka byłaby rzeczywiście mała :?

Z tego co wiem to kazdy ubezpieczyciel na podstawie tego co wypełniasz (nie dołączajac

historii ubezpieczenia z poprzednich lat -taki wydruk jakie miales znizki / ile płaciłes

/ bezszkodowosc ) sprawdza u innych te informacje i na podstawie tego wystawia

polise dlatego raczej ciezko bedzie ich wykiwac ze zaznaczysz w formularzu ze masz

60% znizek a tak naprawde masz np zwyżke za wiek ponizej 25lat :wink:

W Towarzystwach Ubezpieczeniowych sprawa z wymianą takich informacji wyglada

podobnie jak w bankach z dłużnikami i raczej tego nie przeskoczysz :wink: