Skocz do zawartości
Wasilewski Warsztat

Klocki hamulcowe E-36

Rekomendowane odpowiedzi

ja jezdze na klockach bmw.

podruby nie sa skuteczne jak hamujesz np z 200 do zera, srednio wyglada to tak ze jak juz wychamujesz np. z 200 do 70 to zaczyna zapadac sie pedal hamulca.

i orginaly nie piszcza ani na zimnych ani na goracych hamulcach

do twojego to koszt przod 286 a tyl 250 brutto, ewentualnie na tył mozesz zalozyc textar, jurid albo brembo. napewno nie ATE!!!!.

Dokladnie jak pisze poprzednik , podroby sa strasznie mi mierne ... kiedys mialem problem z wychamowaniem z 200 . Jezdzilem sobie troche ostro , przez kilka minut chamowanie itd , strasznie zaczelo smierdziec tymi klockami , zaczely piszczec wiec pojezdzilem spokojnie , wydawalo sie ze chamowaly normalnie rozpedzilem sie do 200 , i cos tam wypadlo ze zaczalem chamowac , doszlo do 60 a tu nagle pedal w podloge i auto jedzie normalnie bez chamowania . Nigdy nie oszczedzaj na tarczach klockach !

jeśli jakieś zamienniki znanych w sporcie firm np. brembo, EBC, ATE sport czy ferodo.. są cenowo bliskie lub różnica kosztu w porównaniu do oryginalnych jest akceptowalna dla ciebie, to myśle że warto bo poprawi sie efektywność układu chamulcowego.

jeśli jakieś zamienniki znanych w sporcie firm np. brembo, EBC, ATE sport czy ferodo.. są cenowo bliskie lub różnica kosztu w porównaniu do oryginalnych jest akceptowalna dla ciebie, to myśle że warto bo poprawi sie efektywność układu chamulcowego.

Tylko polecam , dodanie inforamacji ze masz seryjne tarcze i chcesz do nich klocki . Bo lubia wciskac klocki do sport tarcz , a wtedy tez nie ebdziesz zadowolony z urzytkowania .

W zwykłym sklepie zwykłe klocki i zwykłe tarcze (zwykłe=zamienniki) to koszt około 70 zł za klocki (na oba koła) i okolo 220 zł za tarcze (obie).

Dostępne w każdym szanującym się sklepie

kwestia tego jakie zamienniki ...

W tym temacie mozna gdybac i gdybac . kazdy ma odmienne zdanie na ten temat . Ja osobiscie przekonalem sie chamulce - seria orginal . Zadne zamienniki . Nie liczac zmiany tarcz na np brembo sport .

Klocki sa OK, bo o texarze słyszałem, że dobre klocki robi, ale te tarcze sa podejrzanie tanie. Wszystko co o nich piszą jest prawdą (chodzi mi o przeznaczenie tych nacięć), ale ta cena. Ja podałem we wczesniejszym poście cenę dwóch zwykłych, niewentylowanych tarcz! A tu tarcze nie dość, że są wentylowane, to jeszcze mają nacięcia. Za taką cene to kupuje się tarcze ze shrotu :). Ale z drugiej strony to może za taką cenę można pokusić się o sprawdzenie.

A to, że klocki czasem piszczą, to często winy jest kierowca, bo po wymianie tarcz i klocków trzeba przez jakiś czas dociarać hamulce a niektórzy je zwyczajnie palą.

Ja do swojej buni zalożyłem jakiś czas temu klocki i tarcze firm o ktorych wcześniej nie słyszałem i nawet nie pamiętam ich nazwy a hamulce mam ostre jak brzytwa:)

piotr

klocki 237 na przod a tarcze 181 za sztuke,

jesli chodzi o power disc wo wielka k.pa

wyglada to tak ze jak sie hamuje to powstaje buczenie (chalas) i nic to niedaje, tylko buczy.

mniejwiecej to takie buczenie jak sie hamuje motocyklem z ponawiercanymi tarczami, w aucie nie przyjemna sprawa.

i jeszcse tarcze ate sie wyginaja od temp.

na reklamacji piszą ze zbyt duza temperatura pracy. reklamacja nie uzasadniona.

a jesli chodzi o piszczenie klockow to z doswiadczenia wiem ze niema nic wspolnego z docieraniem klockow, oryginaly nowe nawet jak sie odrazu po wymianie zagotuje nie piszczą.

Z piszczeniem widać różnie bywa, a ja miałem do czynienia z innym rodzajem piszczenia, bo po lekkim przeszlifowaniu przypalonych klocków piszczenie ustało :)

Moje doświadczenie w wymianie klocków i tarcz nie jest co prawda zbyt wielkie, bo robilem to w kilkudzuesięciu samochodach, a montowałem to co dostałem ze sklepu, i nie zdarzyło mi się jeszcze żebyklocki po wymianie piszczały.

Myślę, że wynika to z faktu, że nawet producenci zamienników zaczynaja robić to coraz lepiej i normy dopuszczające produkt do sprzedaży i użytku sa coraz ostrzejsze (ale to tylko moje zdanie i mogę się mylić:) )

Pozdrawiam

Moje doświadczenie w wymianie klocków i tarcz nie jest co prawda zbyt wielkie, bo robilem to w kilkudzuesięciu samochodach, ........

heheheheheheeh to faktycznie początkujacy jesteś uklon_bmw

Myślę, że wynika to z faktu, że nawet producenci zamienników zaczynaja robić to coraz lepiej Pozdrawiam

bo nie widziałeś klocków firmy z Wrocławia z ul. Legnickiej bodajże Tomex, raz kupiłem ale shrot :evil:

Może i doświadczenie nie wielkie, ale nie pracuję w żadnym warsztacie a to co robię to w ramach hobby :).

Nigdy za to nie miałem zadnej reklamacji na to co zrobiłem i tym się pocieszam :).

Poza tym zaopatruję się w części w dobrych sklepach, w których nie wcisną klientowi byle gó..a:).

A temat części zamiennych to temat - rzeka i każdy może coś dodać od siebie :)

Pozdrawiam

:arrow: Tomek_79 nie zrozumiałeś mnie, chodzilo mi o to że jak na osobe nie pracującą jako mechanik to twoje doświadczenie ( kilkadziesiąt ) jast ogromne uklon_bmw

:arrow: oxstylE tak koło Creatora, zaraz za parkiem po prawej stronie, jadąc z miasta :evil: